Bescherm je hout met lijnzaadolie

Van gekookte lijnolie, ook wel bekend als lijnzaadolie, heb je vast weleens gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En waar is het precies voor bedoeld? Lijnzaadolie is een natuurproduct dat wordt gemaakt uit de zaden van vlas; een plantsoort die al heel lang wordt verbouwd. De olie is blank van kleur en is heel geschikt om  hout (zoals, ladders, balken en vloeren), metaal, plavuizen en stuivende betonvloeren te behandelen en goed te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Het is eigenlijk een oud en universeel bescherm- en onderhoudsmiddel!

Bescherm je hout

Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout.  De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten. Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Nog een handige tip: zet je kwasten na het schilderen in lijnolie. Dan drogen ze niet uit en kun je ze langer bewaren!

Hoe gebruik je lijnzaadolie?

Gebruik je het om hout te behandelen, zorg er dan voor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Even schuren en stof weer afborstelen. Breng de olie aan met een kwast en laat het vervolgens ongeveer 30 minuten intrekken. Plekken die dof en droog zijn nog een keer behandelen. Daarna weer een half uur laten drogen. Daarna de eventueel overtollige lijnolie verwijderen met een pluisvrije lap of doek. Vervolgens zeker 24 uur goed laten drogen.

Belangrijk: De lijnolie mag geen laag vormen. Dat betekent dat de lijnolie niet OP het hout mag liggen, maar IN het hout moet trekken.

Pas op met de lap die je gebruikt

PAS OP: de doek die je gebruikt na gebruik niet in elkaar proppen en opbergen. Dat is gevaarlijk want het kan zorgen voor broei, waarmee de lap spontaan kan ontbranden! Eerst uitvouwen en goed laten drogen, of in een emmer water bewaren.

Ook geschikt voor metaal

Lijnzaadolie is niet alleen een  supermiddel om hout te beschermen; je kunt het ook gebruiken voor oppervlakken of voorwerpen van metaal. Een dunne laag beschermt metaal tegen roest.

(Stuivende) beton of zandcementvloer behandelen

En zeker ook (oude) betonvloeren zijn de moeite waard om te behandelen met lijnzaadolie. De olie heeft een sterk impregnerende werking en trekt in de toplaag van het beton, zodat je het ‘stuiven’ van je oude vloer kunt voorkomen.

Ook hier geldt: vóór behandeling moet de betonnen ondergrond schoon, droog en vetvrij zijn. De eerste laag lijnolie moet je zeker een half uur laten intrekken. Heb je dan nog droge en doffere plekken, behandel die dan nog een keer en laat weer een half uur drogen. Dat proces kun je herhalen totdat je zeker weet dat je ondergrond goed is verzadigd met lijnolie. Uiteindelijk kun je eventueel overtollige olie verwijderen met een lap of doek die niet pluist. Let ook hier weer op dat je die doek veilig opbergt en bewaart! Laat het eindresultaat zeker 24 uur drogen.

Nieuwe betonvloer? Vier weken wachten vóór behandeling

Heb je een beton- of zandcementvloer die net nieuw is gestort? Dan moet je zeker een week of vier wachten voordat je deze met lijnzaadolie kunt behandelen. De reden daarvoor is chemisch. De nieuwe betonvloer heeft de eerste paar weken na het storten een basisch karakter; dat is een chemische toestand die de lijnolie aantast. Behandel je te snel, dan kan de laag olie zijn beschermende eigenschappen verliezen en kun je waarschijnlijk opnieuw beginnen.

Hoeveel olie heb je nodig?

Hoeveel olie je nodig hebt hangt uiteraard af van de ondergrond. Om hout goed te behandelen heb je een liter olie nodig voor 8 tot 15 m². Het verbruik op hout is sterk afhankelijk van de houtsoort en de conditie van het hout. Is het hout wat poreuzer en neemt het daardoor veel olie op dan ligt het verbruik aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld een “dichte” houtsoort. Bij beton geldt datzelfde: afhankelijk van de ‘zuiging’ van het beton kun je 8 tot 15 m² behandelen per liter. Metaal is natuurlijk niet poreus, zodat je daarvan zeker 15 m² met een liter kunt behandelen.

Is jouw ondergrond geschikt?

Wil je je hout, beton of metaal beschermen tegen invloeden van buitenaf met gekookte lijnolie, maar weet je niet helemaal zeker of jouw ondergrond geschikt is? Bel of mail ons dan even

202 gedachten over “Bescherm je hout met lijnzaadolie”

 1. Beste Rutger,

  Ik heb een Zweeds gebouwde boot met een mahoniehouten kajuit. Op de kajuit wil ik een zeildoek dek aanbrengen als bescherming, zoals in Zweden te doen gebruikelijk.

  Om te voorkomen dat tussen het hout en het zeildoek vocht komt raden mijn Zweedse vrienden aan (1) te impregneren met lijnzaadolie en terpentine en (2) als grondverf lijnzaadolie met zinkoxide te gebruiken.

  Vraag 1: gebruik ik beter gekookte lijnzaadolie bij (1) en (2)?
  Vraag 2: is terpentine nodig om de lijnzaadolie goed te laten intrekken?
  Vraag 3: Hoeveel zinkoxide moet ik mengen met de lijnzaadolie?

  Super site!

  Groeten!

  1. Beste Koos,

   Ik kan niet helemaal goed inschatten wat je bedoelt met vocht tussen het hout en het zeildoek. Wat is de situatie precies? Het verdunnen met terpentine raad ik af. Gekookte lijnolie trekt onverdund goed in het hout. Met het mengen met zinkoxide hebben wij geen ervaring. Wat is het doel precies van de zinkoxide?

 2. Beste Rutger,
  Ik heb een vrij zachte, onbehandelde, vurenhouten vloer en wil die beschermen en toch een zo natuurlijk mogelijke uitstraling geven. Ik twijfel tussen lijnzaadolie en hardwaxolie. Ik overweeg ook om eerst een laag lijnzaadolie aan te brengen die dieper intrekt en dan een laag hardwaxolie om de vloer slijtvaster te maken. Klinkt dat zinvol en logisch of is het de een of de ander?
  Groet, Jaap

  1. Beste Jaap,

   Het beste is Hardwaxolie. Dit product is slijtvaster, watervaster en beter bestand tegen levensmiddelen (ranja, bier, wijn koffie etc). Het nadeel van vurenhout is wel dat het een vrij dichte houtstructuur heeft. Daardoor trekt de olie moeilijk het hout in. Een andere goede optie is het aanbrengen van een blanke lak of coating.

 3. hallo, ik wil een keuken plaatsen in een ruimte waar nu een gelakte houten vloer ligt. mijn man wil de vloer graag olien, maar hoe kunnen we dit het beste aanpakken. en is olie beter of toch beits.ik zou graag een eiken kleur willen hebben.
  mvg valerie

  1. Beste Valerie,

   Indien er nu lak op de vloer is aangebracht en je wilt het oliën, dan dient deze lak eerst te worden verwijderd. Verwijderen van de lak kan door middel van schuren en of schaven. Olie moet namelijk in het hout trekken. Een laklaag zou dat verhinderen.

 4. Hi, alle reacties gelezen en de antwoorden, waardoor ik al een stuk wijzer ben geworden. Ik kon mijn vraag er niet tussen vinden. Ik heb een oude hangstoel van riet en bamboe. Deze was erg stoffig en is erg droog.

  Nu heb ik de stoel afgenomen en geschuurd, maar gekookt lijnzaadolie las ik helpt tegen uitdrogen. Alleen ik zou de hangstoel wel weer willen verven. Ik las in de opmerkingen die combo niet echt gaat.

  Hoe kan ik mijn hangstoel verven, maar ook behandelen tegen de uitdroging? Afstappen van lijnzaadolie en naar…? Alle hulp is welkom. Alvast bedankt voor de moeite.

 5. We hebben een eikenhouten tafelblad met gebleekte lijnolie behandeld maar het blijkt te blijven dampen wat hoofdpijn veroorzaakt. Hoe verwijderen we de lijnolie weer? We hebben het al een aantal keer met een Saint Marc sopje geprobeerd. We willen geen hoofdpijnveroorzakende oplosmiddelen gebruiken bij het verwijderen van de lijnolie.

  1. Beste Karin,

   Dat lijnolie een tijd blijft ruiken heeft te maken met het drogingsproces. Het is niet zo dat er iets uit dampt. Het duurt lang voordat lijnolie volledig droog is, maar uiteindelijk zal de geur verdwijnen. Het afnemen met een sopje of iets dergelijks heeft geen effect. Het beste is goed ventileren.

 6. Ik heb een iepenhouten boomstamtafel voor buiten.
  Is gekookte lijnzaadolie daar ook geschikt voor of
  is er een beter product om de tafel te beschermen?

  1. Beste Con,

   Gekookte lijnolie is prima geschikt voor iepenhout. Alleen zal het op zonrijke plaatsen wel gaan vergrijzen na verloop van tijd.

 7. Ik heb een vraag, kan ik vurenhout dat vergrijst is, en die kleur wil ik graag houden, behandelen met gekookte lijnzaadolie zodat het hout wel goed beschermd is.

  1. Hallo Petra,

   Ja dat kan, maar dan zal het hout wel iets donkerder worden. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van steigerhoutbeits.

 8. Beste Peter,

  Voor ons tiny hous hebben wij een prachtig rond raam kozijn gekocht gemaakt van oregeon pine. Nu willen wij deze graag beschermen. De kozijnen leverancieer raad ons Sikkens cetol WF 965 aan met kleurnummer E5 58 44 T. Ik zou hem graag aflakken met lijnzaadolie omdat dit een stuk natuurlijker is. Is dit mogelijk?

  1. Beste Nina,

   Ja dat kan met lijnolie, maar het zal dan wel vergrijzen na verloop van tijd. Een andere optie is tuinbeits transparant. Deze transparante beits heeft wel een kleur en is UV bestendig. Het hout zal met deze beits niet vergrijzen.

 9. Beste , wij kochten een kastanjehouten hekwerk en willen dat dit graag de blanke kleur behoudt en dus niet vergrijst . Wat raadt u ons aan hiervoor te ondernemen ? Dank voor een antwoordje . m v g .

  1. Beste Inge,

   Om heel eerlijk te zijn is er geen enkel product op de markt die vergrijzing volledig voorkomt. Wel kan er een kleurbeits worden aangebracht, dus een transparante beits met een kleur. Echter behoud je dan niet de originele kleur van het hout.

 10. We hebben een onbehandelde houten trap eerst behandeld met gekookte lijnzaadolie. Nu willen we er licht grijze beits overheen doen. Kan dit?

  1. Beste Natasja,

   Nee, helaas kan dat niet. De lijnolie zal eerst zo veel mogelijk verwijderd moeten worden. Dat kan door middel van schuren of afbijtmiddel. Daarna kan de beits worden aangebracht.

 11. Hallo,

  In onze tuin hebben wij een aantal douglas palen staan die erg vergrijsd zijn. Nu heb ik ze helemaal geschuurd. Waar kan ik ze het beste mee behandelen? Lijnolie gaat vergrijzing niet helemaal tegen toch? of eerst lijnolie en daarna transparante tuinbeits of alleen tuinbeits? Graag zie ik je reactie tegemoet!

  1. Beste Monique,

   Beitsen met pigment erin gaan vergijzing tegen, zoals een transparante beits met een kleur (dus niet een blanke transparante beits). Het pigment fungeert als een UV filter. Vergrijzing wordt namelijk veroorzaakt door UV licht (zonlicht). Indien het hout al vergrijsd is, dan eerst de vergrijzing verwijderen d.m.v. een houtontgrijzer.

 12. Hallo,
  Ik heb een eiken wijnvat met daarin planten gekocht bij een tuincentrum. Het vat is behandeld met Lijnolie. Volgens de leverancier zou het vat weer vergrijsen.
  Hoe lang duurt het voordat het vat weer vergrijsd? Kan ik de lijnzaad verwijderen?

  Alvast bedankt voor je antwoord
  Gr. Karin

  1. Hallo Karin,

   Dat kan 6 maanden tot een jaar duren. Het zal overigens alleen vergrijzen wanneer het vat in de zon staat. Lijnolie kan worden verwijderd d.m.v. schuren of afbijtmiddel.

 13. Hallo, vroeger behandelde mijn oom, een fervent zeilfanaat, het onderwater deel aan de binnenkant van zijn houten zeilboot met (gekookte?) lijnolie vermengd met petroleum. Dit was het beste middel om wateropname en rotting te voorkomen volgens hem.
  Daar moest ik aan denken, overwegende wat ik het beste kan doen om enkele geschilde boomstammen, die ik in de tuin wil gebruiken als steun voor een kunstwerk en een afdakje, te behandelen voordat ze de grond in gaan.
  Ik kom deze combi nergens meer als tip tegen…
  Mijn vragen:
  – wat was destijds de overweging of reden om lijnolie met petroleum te gebruiken?
  – wat is het beste om de boomstammen (conifeer, apenboom, eikenboom) te behandelen?
  Alvast dank.

  1. Beste Max,

   Het vermengen van lijnolie met petroleum is waarschijnlijk gedaan om de lijnolie te verdunnen. Het trekt dan sneller het hout in. Echter raad ik dat af en helemaal wanneer het in de tuin wordt gebruikt en de grond in gaat. De petroleum zal niet (snel genoeg) verdampen waardoor het de grond kan vervuilen.
   Het gedeelte van de boomstammen dat onder de grond komt kan het beste met een bitumenverf (zwarte teer) worden behandeld. Boven de grond is gekookte lijnolie prima geschikt.

 14. Hallo, ik wil zelf van een boomstam een krabpaal maken voor mijn katten. Ik wil hem eerst met hgx beschermen tegen beestjes…. daarna met iets behandelen. Is gekookte lijnzaadolie veilig voor huisdieren of kan ik beter iets anders gebruiken?
  Alvast bedankt,
  Anita

  1. Beste Anita,

   Gekookte lijnolie is na droging veilig voor dieren.

   Succes!

 15. Zéér interessante site! Ik heb ook een vraag 😉
  Ik heb een oude caféstoel in eik gekocht om aan mijn (ook oude) grenen rolluik-secretaire in de woonkamer te gebruiken en heb die stoel intussen helemaal gedemonteerd, afgeschuurd tot op het blanke hout en terug gemonteerd.
  Is het een goed idee om hem te behandelen met gekookte lijnolie of blijft dat lang plakken? Het zou mooi zijn mocht hij een licht-oranje tint krijgen die perfect zou passen bij de grenen secretaire.
  Bedankt om te reageren!
  Groeten,
  Ronny

  1. Beste Ronny,

   Gekookte lijnolie kan. Ik adviseer daarbij wel de gebruiksaanwijzing goed op te volgen. Vooral het niet te veel aanbrengen is een aandachtspunt. Zie https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing
   Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van Hardwaxolie. Het voordeel van dit product is is dat het sneller droogt, slijtvaster is en bestand is tegen levensmiddelen en schoonmaakmiddelen.

   1. Dank u wel voor uw reactie! Ik ga Hardwaxolie zeker eens bekijken als alternatief. Ik twijfel trouwens nog altijd of ik niet beter een vernis gebruik. Mocht het tegenvallen (donkere verkleuring na een tijd?) dan is het eventueel makkelijker te verwijderen dan een olie, nietwaar.

    1. Beste Ronny,

     Nee hoor, een olie kan ook verwijderd worden en daarna kan alsnog een vernis worden aangebracht. De hardwaxolie geeft het meest natuurlijke resultaat.

     1. Dank u wel voor de reactie. Geeft hardwaxolie ook een licht-oranje kleurige tint zodat het bij het grenen meubel zou passen?

     2. Beste Ronny,

      Ja dat klopt. Het hout wordt, net zoals bij de behandeling met lijnolie, een tint donkerder (bruin/geel).

 16. Hallo
  Ik heb een poort in thermowood ,ze vergrijst en heb ook last van mos en algen,word groen dus, kan ik het hout nog behandeling met gekookte lijnolie, las ook ergens dat je de olie moet verwarmen?
  Kan dat nu nog doen of beter wachten droger weer

  1. Beste Karel,

   Het hout zal eerst moeten worden gereinigd en vervolgens moeten worden ontgrijsd (indien gewenst). Ontgrijzen kan met een ontgrijzer. Dat is een vloeibaar product waarmee de grijze kleur kan worden verwijderd. Daarna kan het hout met gekookte lijnolie worden behandeld. Bij de huidige temperaturen zal het wel lang duren voordat de lijnolie droog is. Daardoort heeft vuil en stof meer kans om zich te hechten in de nog klevende lijnolie. Beter is dus om dit bij hogere temperaturen te doen. Een andere optie is het aanbrengen van een transparante beits. Een beits zal wel snel drogen.

   1. Bedankt
    voor uw antwoord hou het liever bij de gekookte lijnolie , zal dus wachten tot het voorjaar, om het hout te behandelen

 17. hallo,
  ik wil mijn beuken aanrechtblad weer mooi maken na 30 jaar trouwe dienst.
  het fabrikaat is siematic, waarmee het oorspronkelijk behandeld is weet ik niet.
  wat kan ik hiervoor het beste gebruiken?
  het wordt niet vaak nat, maar heeft wel wat vochtplekken bij het kraangat, en aan de kopsekant in het spoelbakgat. mvg gerrit

  1. Beste Gerrit,

   Het is wel handig om te weten waar het blad nu mee behandeld is. Het één kan namelijk niet altijd op het ander worden aangebracht. Ik vermoed dat er een blanke lak op is aangebracht, dat werd in die tijd veel gedaan. In dat geval kan het blad grondig worden gereinigd, vervolgens worden geschuurd en daarna kan er een blanke lak / coating op worden aangebracht. Hiervoor is Hardlak zijdeglans geschikt. dit is een slijtvaste en watervast blanke lak.

   1. bedankt voor je antwoord.
    is die hardlak op waterbasis?

    1. Hallo Gerrit,

     Hardlak is op basis van terpentine. Een lak op waterbasis kan ook, maar dan adviseer ik een 2 componenten lak aan te brengen. 1 component watergedragen lakken zijn vaak niet erg slijt- en watervast.

     1. ik wil juist geen lak op waterbasis, ik heb daar slechte ervaringen mee.
      dan wordt het de hardlak, bedankt!

 18. Beste,
  Ik wil mijn tuinhuis beschermen met lijnolie daar dit toch diepgaander beter beschermd dan beits. De huidige beits is wit.
  Ik haal de beits er af zodat ik op het blote hout de olie kan aanbregen.
  Nu wil ik gekookte lijnolie gebruiken en deze wit kleuren met titaandioxide. Kan dit precies en onder welke verhoudingen?
  Hartelijk dank.
  Johan

  1. Beste Johan,

   Je kunt witte verf op basis van alkyd en terpentine mengen met de lijnolie. Ik zou beginnen met 5% tot 10% van deze verf bij de lijnolie te mengen en dan bekijken of de kleur voldoende sterk is. De lijnolie zal wel transparant blijven, dus transparant wit. Een soort white-wash effect.

 19. Kan ik een kast die behandeld is met gekookte lijnzaadolie nog overschilderen, zo ja met welk soort verf?

  1. Beste Mariël,

   Dat kan met een verf op terpentinebasis. De kast wel eerst grondig reinigen met een verfreiniger en vervolgens schuren.

  2. Ik heb een eikenhouten badplank, (zodat je een boek kunt lezen in bad) behandeld met lijnzaadolie. Zodat het zijn mooie warme kleur krijgt. Dit laat ik goed drogen. Kan ik het daarna behandelen met Skylt? Zodat het hout extra beschermd wordt, ivm. nat worden.

   1. Beste Michel,

    Nee dat kan niet. Skylt is een watergedragen 2 componenten PU lak. Deze lak/coating kan niet over lijnolie worden aangebracht. Een andere optie is om het hout te behandelen met hardwaxolie. Dit product geeft een vuil en waterafstotende beschermlaag. Ook zal het hout hiermee, net zoals met lijnolie, een mooie warme kleur krijgen.

    1. Ik heb zojuist ook een plank voor op het bad ingeolied met gekookte lijnolie. Is dit niet voldoende dan?

     1. Beste Rik,

      Jawel, het aanbrengen van lijnolie is voldoende voor bescherming tegen water.

 20. Beste, ik heb een eettafel gemaakt van yellow pine. Beschermt lijnolie voldoende tegen vlekken (tomatensaus, wijn,…) en is dus geschikt voor een eet tafel?

  Dank voor je advies.

  1. Beste Els,

   Yellow Pine Heeft een zeer dichte structuur. Lijnolie kan daarom niet goed in het hout trekken. In dit geval zou ik Hardwaxolie aanbrengen. In dit product is ook lijnolie verwerkt en geeft een zeer goede bescherming tegen tomatensaus, wijn etc. Tevens is dit product slijtvast.

 21. Ik heb een oude geimpregneerde schutting goed schoongemaakt en wil graag deze kleur behouden. Wat kan ik het beste doen: gekookte lijnzaadolie gebruiken en daarna transparante beits? Of andersom: eerst beits en daarna gekookte lijnzaadolie.

  1. Beste,

   voor geïmpregneerd hout is Tuinbeits voor geïmpregneerd hout geschikt. Deze beits haalt de oorspronkelijke kleur weer naar voren.

 22. ik wil een kaastobbe behandelen met gekookte lijnolie, maar heb geen idee of de afwerking dan glans, zijdeglans of mat wordt. Ik wil graag een zo mat mogelijk resultaat.

  1. Beste John,

   In principe neemt lijnolie de glansgraad van de ondergrond aan. Wat is de ondergrond precies? Hout, metaal, etc…

   1. Ondergrond is cederhout, die zijn vervat in ijzeren/stalen banden om een rvs kuip. Omdat het hout en ijzer/staal is, lijkt me gekookte lijnolie het beste. De tobbe wil ik ombouwen naar een hottub, en staat dus buiten.

    1. Beste John,

     Gekookte lijnolie kan prima op cederhout worden aangebracht. Indien het ijzer niet geschilderd is dan zal gekookte lijnolie het niet beschermen tegen roestvorming.

 23. Welk afbijtmiddel kan worden gebruikt om overtollige lijnolie op betonvloer weg te krijgen? We hebben de lijnolie te dik aangebracht en de vloer plakt in 2 ruimtes heel hard. Of is er nog een andere manier om dit op te lossen? Kan dit met de tijd ook slijten?

  1. Beste Marjorie,

   Dat kan met dit afbijtmiddel: https://www.verfbestelsite.nl/afbijtmiddel.html

   Uiteindelijk zal het wel drogen. Het is dan niet erg slijtvast. Er kunnen dus snel krassen ontstaan.

 24. Beste, ik ben sinds vandaag in het bezit van een wanmolen van 100 jaar oud. Nog in werkende staat maar mag ik het hout behandelen met ruwe lijnolie ? Het is de bedoeling om nadien een laagje verf aan te brengen, het is wel de bedoeling om het ‘ oude ‘ uitzicht te behouden. Alle tips zijn welkom.
  Groeten

  1. Beste Erik,

   Het beste is om het hout te behandelen met gekookte lijnolie. Ruwe lijnolie droogt namelijk niet. Indien het hout later weer geschilderd wordt, dan zou ik helemaal geen lijnolie aanbrengen.

 25. Beste,

  Is de Ruwol gekookte lijnzaadolie geschikt om te gebruiken voor houten kinderspeelgoed? Dit omdat ze deze regelmatig in hun mond zullen stoppen.

  Vriendelijke groet,
  Ruben

 26. Op mijn moestuin wil ik grondstukken van elkaar afschermen door het plaatsen van paaltjes met daarop één plank. De plank rust met één rand op de grond, de paaltjes dus in de grond en 14 cm erboven. Het gaat om schuttingplanken van een oude schutting, 14 cm hoog. Kan ik dit behandelen met lijnolie en hoe lang blijft zo’n plank dan goed – zonder te rotten? Altijd opspattend regenwater dus.

  1. Beste Geert,

   Dat kan prima met gekookte lijnolie. De lijnolie zal het hout beschermen tegen weersinvloeden. Hoe lang de planken mee gaan is afhankelijk van de omstandigheden, maar 10 jaar moet zeker kunnen. Wellicht moeten de planken tussentijds nog een keer worden behandeld met lijnolie.

 27. Beste,

  Wij hebben onze houten vlonder ingesmeerd met lijnzaad olie. Na 5 dagen plakt het nog steeds. Blijkbaar hebben we dus teveel aangebracht. We hebben wel met een doek gewreven na een half uur maar dat is dus niet voldoende geweest.

  Tips hoe we de plaklaag wegkrijgen zinderde vlonder te beschadigen?

  1. Beste Marieke,

   Heb je rauwe lijnolie of gekookte lijnolie gebruikt? Rauwe lijnolie zal namelijk niet drogen. Indien je gekookte lijnolie hebt gebruikt en het is na 5 dagen nog niet droog, dan is er teveel aangebracht. Het kan worden verwijderd met groene zeep. Als dat niet werkt dan kan het worden verwijderd met afbijtmiddel. Echter zal de lijnolie uiteindelijk wel drogen, maar het duurt bij een (te dikke) laag een stuk langer.

   1. Hi Rutger,
    Wij hebben ook gekookte lijnolie dun aangebracht op de vloer en balustrade/hekwerk van onze hardhouten veranda, al een paar weken geleden. Nu meerdere keren schoongemaakt met een schrobborstel met vloeibare groene zeep aangelengd met wat water, maar het blijft plakken. Zijn er nog andere opties dan afbijtmiddel?
    Hoor het graag!

    1. Beste Hans,

     De groene zeep moet, voor zover ik weet, niet aangelengd worden met water. Indien groene zeep niet werkt dan is afbijtmiddel of mechanisch verwijderen een mogelijkheid. Onder mechanisch verwijderen wordt wegsteken met een plamuurmes, schuren of krabben bedoeld.

   2. Hi! Is licht opschuren ook een optie?

    groet, Wietse

    1. Beste Wietse,

     Schuren zal moeilijk gaan omdat het schuurpapier snel vol zal lopen. De lijnolie is te kleverig en te zacht om te kunnen schuren.

   3. Beste Rutger,

    Wij hebben onze tafel (onwetend) met ongekookte lijnzaadolie behandeld en merken nu ook dat het niet droogt. Is het reinigen van de tafel met groene zeep (of iets anders) een oplossing? En kunnen we vervolgens alsnog een gekookte olie toepassen, of zelfs nog een beits?

    Alvast bedankt!

    1. Beste Rob,

     Verwijderen kan met terpentine. Als dat niet werkt, dan met groene zeep. Wanneer de lijnolie volledig is verwijderd, kan de gekookte lijnolie worden aangebracht. Het aanbrengen van een beits kan ook.

 28. Hallo. Ik heb banqirai. Welke lijnolie gebruik ik best dan?

 29. Goedenavond ,
  Ik heb eiken balken die behandeld zijn met lijnolie. Nu vinden wij de kleur te oranje en willen wij deze liever bruiner/ gerookter aan laten doen. Heeft u een gepaste oplossing hiervoor ? Mvgr Miranda

  1. Beste Miranda,

   Je zou de balken kunnen proberen te behandelen met systeembeits. Dit is een transparante beits die aangebracht kan worden op ondergronden die al behandeld zijn. Systeembeits is te bestellen in bruine kleuren maar ook in een zwarte kleur. Ik adviseer eerst een proefstukje op te zetten om te bekijken of het resultaat naar wens is.

 30. Beste,
  Nuttige site met veel antwoorden! Wij hebben binnendeuren (tubespaan met fineerlaag eik – onbehandeld) die we graag willen beschermen tegen vlekken én tegen verkleuring. Zal gekookte lijnzaadolie ook hechten op zo’n dunne fineerlaag? Beschermt dat dan afdoende tegen vuil en verkleuring? Moet de behandeling herhaald worden na verloop van tijd?

  1. Beste Valerie,

   Het behandelen van een fineerlaag kan prima met gekookte lijnolie. Een andere oplossing is het hardwaxolie. Dit product is vuil- en waterafstotend en slijtvast.

 31. Tip: gekookte lijnzaadolie is ook een goed middel om zwarte kunststof delen van auto’s en motoren, die zijn vergrijst weer diep zwart te krijgen. Het blijft maanden zitten en is daarmee beter dan kunststofspray’s, die je ervoor kunt kopen.

 32. heb veel Douglashout en jaren geleden al behandeld met gekookte lijnolie met 10% terpentine.

  Ik wil hout opknappen en weer behandelen met gekookte lijnolie.
  Kan ik het beste gekookte of dubbel gekookte olie gebruiken?

  1. Beste Annemiek,

   Gewone gekookte lijnolie is prima. Dubbel gekookte lijnolie geeft niet zoveel meerwaarde in dit geval.

 33. Mijn vensterbanken buiten zijn van natuursteen. Waren mooi donkergrijs en zijn nu vergrijst. Kun je hier ook de gekookte lijnolie op gebruiken?

  1. Beste John,

   Dat kan zeker. Zorg daarbij dat de lijnolie in de steen wordt gepoetst en er niet als een laag bovenop komt te liggen.

 34. Hallo,
  ik heb ooit een blik met 5 liter ruwe lijnolie gekocht, met het idee om het op hout aan te brengen als bescherming. Nu lees ik hier steeds dat ik gekookte olie had moeten kopen. Kan ik nog iets (voor schuur, schutting etc.) beginnen met mijn ruwe olie? Kan ik er bijvoorbeeld een verhardingsmiddel aan toevoegen?

  1. Beste Jos,

   Het verschil tussen ruwe en gekookte lijnolie is dat er aan gekookte lijnolie een drogingsversneller (siccatief) is toegevoegd. Ruwe lijnolie is dus in principe hetzelfde. Het zal alleen een stuk langer duren (tot enkele maanden afhankelijk van de temperatuur) voordat het droog is. Het zelf toevoegen van een siccatief raad ik af. Niet elke siccatief is geschikt en het moet exact in de juiste verhouding worden toegevoegd. Ik adviseer gekookte lijnolie aan te brengen om teleurstellingen te voorkomen.

 35. Ik heb de betonvloer voorzien van ruwol volgens handleiding, echter na 24 zit er nog een plaklaagje op veel plekken. Hoe moet ik daar mee omgaan?

  1. Beste Andre,

   Indien de lijnolie na een aantal dagen na aanbrengen nog plakt, dan is er teveel aangebracht. de lijnolie dient in de betonvloer gepoetst te worden en mag er niet, als een laag, bovenop komen te liggen. Uiteindelijk zal de lijnolie wel drogen. De overtollige lijnolie kan door middel van afbijtmiddel worden verwijderd.

 36. Goeiemiddag! Begrijp ik het goed dat de lijnzaadolie voor consumptie gekookte lijnolie is en dus ook gebruikt kan worden om hout te behandelen?

  1. Beste Jessica,

   Nee dat klopt niet. Lijnolie voor consumptie is een hele zuivere vorm van lijnolie. Gekookte lijnolie is, zoals de naam al zegt, gekookt. Tijdens het koken is er een “drogingsversneller” aan toegevoegd waardoor de lijnolie sneller droogt en daarom geschikt is voor het behandelen van hout.

 37. Beste hr/mw,
  Wil mijn scheepsdek (larix planken, 20 cm breed en 4 cm dik) beschermen tegen krimp, uitdroging. Vergrijzing is geen probleem. Welke olie kan ik hiervoor het best gebruiken? (rauwe of gekookte). Of zijn er betere manieren?
  Met vriendelijke groet, Erik

  1. Beste Erik,

   Hiervoor kan prima gekookte lijnolie gebruikt worden. Rauwe lijnolie is niet geschikt. Het voordeel van gekookte lijnolie is dat het diep in het hout trekt. Het vormt dus geen laag op het hout.

 38. Wij hebben een bamboeparket. Kunnen we dit behandelen met lijnolie? Groetjes.

  1. Beste Melanie,

   Dat kun je het beste navragen bij de leverancier van het bamboeparket. Zij zullen daar ongetwijfeld ervaring mee hebben.

 39. Hallo Rutger,
  Werkt lijnolie ook voor het impregneren van bamboe? Ik zie verschillende producten voor bamboe aangeboden worden, maar het hoofdbestanddeel is voornamelijk lijnolie soms vermengd met Tungolie. Zou lijnolie alleen afdoende kunnen zijn?
  Alvast bedankt!

  1. Beste meneer / mevrouw Woudsma,

   Gekookte lijnolie kan prima voor bamboe worden gebruikt. Ik adviseer de lijnolie wel te verdunnen met terpentine (circa 30 tot 50%) om niet een te dikke laag aan te brengen.

 40. Nicole Driessen

  Beste Rutger
  Ik wil antieke ijzeren tuinstoelen behandelen met gekookte lijnolie. Is alleen een laag lijnolie voldoende om ze roestvrij te houden of moet ik de stoelen nog afwerken met één of andere transparante metaallak
  groetjes Nicole

  1. Beste Nicole,

   Lijnolie wordt wel gebruikt om metaal, bijvoorbeeld machines van metaal, tijdens opslag te beschermen tegen roest. Na opslag zal de lijnolie weer worden verwijderd. Voor een metalen stoel is lijnolie niet echt geschikt. Daarvoor is het niet slijtvast genoeg.

 41. Ik wil graag mijn Douglas houten schutting zijn originele hout kleur laten houden. Gaat dit met lijnolie??

  1. Beste Senna,

   Gekookte lijnolie wordt veel gebuikt voor Douglas hout. Lijnolie zal het vergrijzingsproces sterk vertragen.

 42. Kan ik die lijnzaadolie ook op kerbeline doen

  1. Beste Maria,

   Gekookte lijnolie kan inderdaad over Carbolineum aangebracht worden.

 43. Kan ik de gekookte lijnzaadolie ook gebruiken op rietmatten

  1. Beste Melissa,

   Gekookte lijnolie is prima op rietmatten te gebruiken. Ik adviseer de lijnolie wel circa 30 tot 50% te verdunnen met terpentine.

   1. Rutger,

    Bedankt voor je antwoord ik ga dit zeker proberen.

    Groetjes en stay safe!

 44. Ronald Hurulean

  Hallo, ik heb per ongeluk rauwe lijnolie op steenschotten gesmeerd ipv gekookte. Het trekt er helemaal in maar kan ik alsnog de gekookte lijnolie er opzetten? Ik weet dat het met rauwe lijnolie heeeeeel lang duurt voordat het droogt. Achteraf had ik misschien beter iets siccatief er in moeten gooien. Maargoed dat is achteraf. Wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Ronald,

   Als de gekookte lijnolie ook nog in het hout kan trekken, dan is het geen probleem. Lijnolie mag er namelijk niet als een laag bovenop komen te liggen.

 45. Annette Noordhuis

  Hallo, we hebben een schuur met schaaldeken bekleed en de schuur is 300 vierkantemeters. Mijn vraag is om dat met gekookte lijnolie te behandelen.
  Kan dit?

  1. Beste Annette,

   Ja dat kan. Het is wel belangrijk dat de lijnolie in het hout trekt en er niet als een laag bovenop komt te liggen. Een andere optie is het aanbrengen van een transparante beits. Het voordeel daarvan is is dat het hout minder snel of helemaal niet zal vergrijzen.

 46. Ik wil graag een buiten tafel maken van pallets. Kun je lijnzaadolie gebruiken voor de pallets om te impregneren? Wat is eventueel een andere oplossing?

  1. Beste Ella,

   Het behandelen van de pallets met gekookte lijnolie kan. De lijnolie dient dan wel volledig in het hout trekken. Een andere oplossing is tuinbeits transparant. Het voordeel hiervan is is dat deze beits UV bestendig is, wat vergrijzing van het hout voorkomt.

 47. Kan ik ook lijnzaadolie gebruiken om een vlechtwerk van wilgenlanen te verduurzamen ?

  1. Ik bedoel wilgentenen

  2. Beste Jan,

   Ja dat kan. Ik adviseer de lijnolie wel sterk te verdunnen, 30 tot 50% met terpentine. Lijnolie moet in het hout trekken en mag er niet, als een laag, bovenop komen te liggen.

 48. Hoi ik heb de veranda palen behandeld met lijnolie. Nu komen er ineens zwarte plekken in , heel jammer want het word echt lelijk. Wat kan ik hiermee doen om t weg te krijgen?

  1. Beste Marla,

   Zou je een foto naar ons willen mailen waarop de zwarte plekken te zien zijn? Dan kunnen wij u een goed advies geven. Ons e-mailadres vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/gratis-advies

   1. Wij hebben 2 whiskyvaten behandeld en die zijn ook heel donker geworden met zwarte tinten/vlekken. Wat was het antwoord op deze vraag? Alvast bedankt!

    1. Beste Arco,

     Zwarte vlekken komt meestal door vocht in hout hout. Het hout gaat zich dan als een zuur gedragen waardoor de zwarte plekken worden veroorzaakt. Het is dus belangrijk dat het hout goed droog is alvorens lijnolie wordt aangebracht.

 49. Ik wil graag een spoelbak in een aanrecht plaatsen wat met lijnzaadolie is geimpregneerd. Hoe is dat goed af te dichten? Wat voor kit hecht hier op, of moet ik juist stopverf ofzo gebruiken?

  1. Beste Koen,

   Een spoelbak dient met siliconenkit (sanitairkit) afgekit te worden. Siliconenkit hecht op een spoelbak die met lijnolie is geïmpregneerd. Stopverf is niet geschikt.

 50. Goeie site met veel info……ik mis echter nog info over lijnolie of minerale olie die wordt geadviseerd om houten borden/ aanrecht mee in te oliën. Is de olie niet giftig? En welke olie dan? Gekookte olie, verkoopt u ook minerale olie? En wat is dat dan precies?

  1. Beste Julie,

   Gekookte lijnolie is niet giftig. Ruwol Gekookte Lijnolie wordt veel gebruikt voor aanrechten. Met borden hebben wij geen ervaring en kunnen wij niet in adviseren. Minerale olie is olie afkomstig van aardolie. Het is dus een aardoliedestillaat. In tegenstelling tot lijnolie is minerale olie niet plantaardig.

  2. Ik olie mijn papbord, van hout, en snijplanken regelmatig met olijfolie, food grade, in. Daardoor blijven ze mooi, en kunnen ze erg lang meegaan. Misschien wel een mensenleven…

 51. Goede dag,

  Leuke site met veel antwoorden. Het antwoord op mijn vraag staat er niet bij.

  Ik maak luiken voor buiten met hout. Mes en groef delen wil ik lijmen. Eerst impregneren met gekookte lijn olie of eerst lijmen.

  Een andere verfproducent van natuurverf op basis van gekookte lijn olie stelt eerst impregneren met rauwe lijn olie daarna gekookte lijn olie. Hecht in beide gevallen de houslijm nog?

  1. Beste,

   U kunt het beste mes en groef eerst behandelen met Ruwol Gekookte lijnolie. Voordat je mes en groef gaat lijmen dient de lijnolie volledig droog te zijn. Het gebruik van rauwe lijnolie raad ik af. Rauwe lijnolie droogt namelijk niet en is niet voor dergelijke toepassingen bedoeld.

 52. ik wil kastanje houten banken behandelen met welke olie kan dit het best en moet je dit jaarlijks herhalen?

  1. Beste Leon,

   Kastanjehout kan prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld. Deze olie geeft bescherming tegen weersinvloeden. indien de banken binnen staan is Hardwaxolie ook een hele goede oplossing.

 53. Ik ga de balken op zolder behandelen met gekookte lijnolie. Kan ik dit beter voor of na het isoleren van het dak doen. Met andere woorden, hecht purschuim ook aan balken behandeld met lijnolie

  1. Beste Manon,

   Het beste is om de balken met lijnolie te behandelen voordat het dak wordt geïsoleerd. Purschuim zal dan nog prima hechten.

 54. Hallo, graag had ik zelfgemaakte grenen tuinstoelen behandeld met een ecologisch product, maar ik weet niet juist wat en of het niet gaat afgeven op kleding…

  1. Beste Jan,

   Ruwol Gekookte lijnolie geeft na droging niet af. Het kan dus prima worden gebruikt voor tuinstoelen.

 55. Beste,

  welke olie kan ik gebruiken voor mijn arduinen buitenterrastegels ?

  dank bvb

  1. Beste Jan,

   Voor arduinen terrastegels wordt vaak Ruwol Gekookte lijnolie gebruikt. Let hierbij goed op dat u niet teveel aanbrengt. De lijnolie dient in de tegels te worden gepoetst en mag er niet als een laag bovenop komen te liggen.

 56. Hoe kan ik het beste mijn houten kozijnen binnen onderhouden? Ze zijn niet geschilderd maar ik neem aan wel behandeld met iets. Vooral langs het glas is het hout aan het uitdrogen. Bedankt!

  1. Beste Kim,

   U kunt kaal hout (dus niet geschilderd hout) behandelen met Hardwaxolie. Dit product is water- en vuilafstotend en geeft een kleurloze afwerking. Het hout blijft dus zichtbaar. Ik adviseer het hout eerst te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens licht te schuren.

 57. Hallo Rutger, ik wil mijn kippenhok van geimpregneerd hout behandelen met gekookte lijnolie, is dat veilig voor de kippen?

  1. Beste Annemiek,

   Ruwol Gekookte Lijnolie is na droging niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is dus veilig voor kippen.

   1. Daarbij nog een tip voor het kippenhok: binnenkant van het slaaphok niet met lijnolie maar met kalk waarin zilverzand is gemengd schilderen. Dit is tegen (bloed)luis, als deze toch in het hok komen en over wanden kruipen schuren de buikjes open door het scherpe zilverzand.

 58. Mijn woonkamer tafel en stoelen van teakhout hebben een extra laag olie nodig. Ze zijn na een paar jaar droog en dof geworden. Kan ik daarvoor pure gekookte lijnolie gebruiken?

  1. Beste Marie,

   Hartelijk dank voor je reactie! Het aanbrengen van gekookte lijnolie kan alleen op onbehandeld hout. Reeds aanwezige olie of beits dient eerst te worden verwijderd door middel van schuren. Een andere optie (en betere) is het aanbrengen van Hardwaxolie. Dit product is slijtvast, watervast, waterafstotend en bestand tegen levensmiddelen (koffie, wijn, bier, cola, ketchup etc).

 59. Ik heb een 2e hands regenton gekocht. Deze is donker van kleur bijna zwart. Ik wil hem weer in de oude kleur. Ik weet niet exact wat er op zit. Het is dof.

  Ik wil de Ron eerst schuren en dan ik. De dubbel gekookte olie zetten. Is dit slim?

  1. Beste Brenda,

   Gekookte Lijnolie is prima geschikt voor deze toepassing. Het is belangrijk dat eventuele aanwezige verf of beits volledig weg wordt geschuurd. Lijnolie moet namelijk op kaal hout worden aangebracht. Vervolgens kunt u Ruwol Gekookte Lijnolie aanbrengen.

 60. Hallo, ik heb van steigerplanken een tuintafeltje gemaakt. De planken zijn ooit geverfd geweest maar heb deze opgeschuurd zodat er op sommige plekken nog wel verf op zit en sommige niet. Kan ik deze tafel behandelen met lijnolie?

  1. Beste Leonard,

   De bedoeling is dat lijnolie in het hout trekt en niet als een laag bovenop het hout komt te liggen. Indien het hout al geschilderd is kan de lijnolie niet meer in het hout trekken. Het beste is om de verf volledig weg te schuren zodat de lijnolie in het hout kan trekken.

   De werkwijze voor het aanbrengen van lijnolie is als volgt:
   1: Lijnolie aanbrengen met een platte (blok)kwast of roller en een half uur laten intrekken.
   2: Drooggevallen plekken (doffe plekken) bijwerken met lijnolie. Noesten, kopse kanten, groeven en scheuren extra aandacht geven.
   3: Na nog een half uur overtollige lijnolie verwijderen met een pluisvrije lap/doek en uitpoetsen. Hierdoor wordt laagvorming voorkomen. Vervolgens de lijnolie een dag laten drogen.
   4: De behandeling eventueel herhalen totdat de ondergrond volledig is verzadigd met lijnolie.

   De volledige gebruiksaanwijzing kun je vinden via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

   Succes!

 61. L.s., wij hebben n garagedeur, buitenzijde kaal geschuurd en met lijnolie geverfd.
  De binnenkant is 1x met beits behandeld en nog wat ruw en kurkdroog, kan ik daar ook n laag lijnolie opsneden?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  1. Beste Carla,

   In principe kan lijnolie alleen op onbehandeld hout worden aangebracht. In principe kan lijnolie alleen op onbehandeld hout worden aangebracht. Lijnolie dient namelijk in het hout te trekken en mag er niet als een laag bovenop liggen. Echter indien de lijnolie, ondanks dat er al een beits is aangebracht, nog in het hout kan trekken, dan kunt u nog een keer lijnolie aanbrengen.

 62. Ik wil steen schotten terras plaatsen Douglas .
  Kan ik deze ook bewerken met gekookte lijnzaadolie ?
  Mvg Jos

  1. Beste Jos,

   Ruwol Gekookte Lijnolie is prima geschikt voor Douglas Steenschotten.

 63. Ik wil mijn tuinhuis wat ik nog moet opzetten behandelen met lijnolie en daarna aflakken met dekkende verf kan dat? Moet ik tijdens het in elkaar zetten al olie in de groeven doen?

  1. Beste Bela,

   Het voorbehandelen met lijnolie raad ik af. Lijnolie is namelijk slecht schuurbaar en erg zacht. Het voegt ook niet zoveel toe als het daarna wordt geschilderd. Ik adviseer het hout eerst in de grondverf te zetten en daarna het tuinhuis in elkaar te zetten. Vervolgens eventueel overgronden en aflakken.

 64. Moet je na impregneren met olie ook direct afwerken met een laag olie? In dit geval bankirai olie uit lijnolie? Of kan dat wachten? Moet de gedroogde impregneer olie dan nog met water worden schoon gemaakt? Of alleen stof vrij/ vuil vrij gemaakt te worden met een bezem?

  1. Beste Mari,

   Of er een olie aangebracht kan worden is afhankelijk van welk type impregneer er is aangebracht. Hoor graag welk type impregneer er is aangebracht zodat ik u een goed advies kan geven.

 65. Hallo,

  Ik heb een tuinhuis dat in het verleden in de olie gezet is.

  Is het mogelijk deze met lijnzaadolie al dan niet op kleur te her behandelen?

  1. Beste Rene,

   Dat is mogelijk. Ik adviseer de ondergrond eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens te schuren. Volg bij het aanbrengen de gebruiksaanwijzing van gekookte lijnolie nauwkeurig op.

 66. Hallo, gekookte lijnolie gebruik ik ieder jaar om mijn kunststof bumpers van mijn auto op te pimpen. Een heel klein beetje op een doek en dan een uurtje later helemaal uit poetsen. De bumpers worden als nieuw en in het voorjaar doe ik het weer, zelfs de banden aan de buitenkant blijven mooi zwart. Ik doe dit al vier jaar, geweldig spul.

  1. Beste Ron,

   Dat is een goede tip! Dank je wel!

   1. Voor de rubber banden is het niet echt goed. Die worden met de hogedrkspuit ook al een stuk beter. Autobumpers doe ik er al 10 jaar mee 🙂

 67. Goedemorgen,

  Gister heb ik mn tuinhuis in de lijnolie gezet. Ik las enge verhalen over broei van gebruikte doeken etc. Mijn vraag is of het tuinhuis zelf ook kan gaan broeien nu het vandaag zeer warm gaat worden (34 graden).

  1. Beste Anneke,

   Een tuinhuis zelf kan niet gaan broeien. Gekookte lijnolie gaat broeien in verfrommelde doeken die in aanraking met lijnolie zijn geweest. Daarom adviseren wij gebruikte doeken altijd open te vouwen, op te hangen en te laten drogen. Dan bestaat er geen kans op broei.

   Team VerfBestelSite.nl

 68. Wij willen lijnzaadolie gebruiken op een eikenbadmeubel in de douche. Is dit ook geschikt daarvoor ivm vochtiger klimaat in deze ruimte.
  Bvd

  1. Beste Brigitte,

   Daar is lijnolie prima voor geschikt.

 69. Helpt lijnzaadolie ook tegen ongedierte in hout (grenen)

  1. Ja, Ruwol Gekookte Lijnolie gaat ongedierte tegen. Het is belangrijk dat het hout goed verzadigd wordt met lijnolie

   1. Bedankt. Zal het goed insmeren. Heb het iets vermengt met benzine. Denk dat dit gemakkelijker zal intrekken dan.

   2. Hier de houten tuintafel bewerkt met lijnolie omdat ik merkte dat de verweerde tuintafel een aantal wespen aantrok die aan het hout knabbelden .. Eerst een halve tafel gedaan bij wijze van test .. de wespen geven nu de voorkeur aan de onbehandelde kant .. dus het helpt wel degelijk!

    1. Beste Carina,

     Goed om te horen dat het ook tegen wespen helpt!

 70. Hallo, wij willen onze nieuwe grenen parketvloer en onze ruwe houten balken wat voeden en beschermen. Is de gekookte lijnolie daar geschikt voor?

  1. Voor een vloer adviseren wij Hardwaxolie. Ruwe balken kunnen prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld

 71. Kan ik een terras van bankirai met lijnolie behandelen? Wordt het hout niet glad? Welke kleur zijn het terras krijgen? Om de hoeveel jaar te herhalen? met dank bij voorbaat. Ria Brussel – Lesbroussartstraat 94

  1. Dat kan met OAF Hardhoutolie. Dit is een waterafstotende, slijtvaste en UV bestendige hardhoutolie.

 72. Tuinhuisjes 50 cm in de grond, hoe kan ik het beste het hout behandelen?

  1. Het gedeelte onder de grond adviseren wij met Zwarte Teer te behandelen. het gedeelte boven de grond met een kleurbeits zoals Tuinbeits Transparant.

 73. Vurehout behandeld met gekookte lijnolie, is als een soort impregneer. Hoe lang blijft het hout zo buiten in goede staat?

  1. Dat is afhankelijk van de omstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht. Doorgaans blijft het hout voor 5 tot 10 jaar in goede staat. Echter kan het na verloop van tijd wel vergrijzen door UV straling. Indien dat niet gewenst is, dan adviseren wij Tuinbeits Transparant aan te brengen. Deze beits is bestand tegen UV straling en beschermt het hout daartegen.

 74. Kun je geïmpregneerd nieuw hout ook oliën?
  Kan dat gelijk bv voor het verwerken van het hout of pas na enige tijd als je zeker weet dat het hout helemaal droog is?

  1. Hallo,

   Nieuw geïmpregneerd hout kan prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld. Het hout moet inderdaad wel goed droog zijn.

   Team VerfBestelSite.nl

 75. Hoi beste, zou ik mijn nieuwe schutting met lijnolie kunnen behandelen? Alvast bedankt
  Groetjes, Angie

  1. Hallo,

   Een schutting kunt u prima met Ruwol gekookte lijnolie behandelen. Ik adviseer de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

   Team VerfBestelSite.nl

 76. Hallo,
  Is het mogelijk de lijnolie te mengen met een pigment om zo de kleur van de ondergrond te beïnvloeden?

  1. Hallo,

   Ruwol gekookte lijnolie kan worden gemengd met een daarvoor geschikt pigment (hebben wij niet in ons assortiment). Een andere mogelijkheid is om het hout eerst te behandelen met Tuinbeits Transparant in de gewenste kleur. Vervolgens kunt u Ruwol Gekookte Lijnolie aanbrengen.

   Team VerfBestelSite.nl

 77. Goede middag,
  Kan je gekookte lijn olie gebruiken op ge/verbrand hout?
  Het uit Japan overgekomen shou sugi ban of yagisuki? Dat is een hout verduurzaming techniek.

  1. Beste,

   Goede vraag! Ik verwacht daar geen problemen mee. Echter is het verstandig om eerst een proefstukje op te zetten met gekookte lijnolie en dit minimaal 7 dagen te laten drogen. Indien het resultaat er na 7 dagen goed uit ziet dan kunt het gebruiken op gebrand hout.

   Team VerfBestelSite.nl

 78. Ik ben op zoek naar hete, ruwe lijnzaadolie zonder verharder voor het onderhoud van ons aanrechtblad. Hoe weet ik dat de olie zonder verharder is?

  1. Beste Marco,

   Ik ga ervan uit dat u met ruwe lijnzaadolie, rauwe lijnolie bedoelt. Rauwe lijnzaadolie is niet geschikt voor onderhoud van een aanrechtblad. Rauwe lijnolie droogt namelijk niet en zal dus plakkerig en oplosbaar blijven. Gekookte lijnolie droogt wel en is meer geschikt voor uw toepassing.

   Groeten Rutger

   1. Kijk, daar heb ik iets aan. Gekookte lijnolie heb ik dus nodig. Dit trekt dus gewoon in het houten aanrechtblad en is niet giftig?

    1. Gekookte lijnolie trekt inderdaad in het hout en is niet giftig. Ik adviseer de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

 79. Goedemorgen,
  Kan ik mijn lijnolie schilderwerk opfrissen met gekookte lijnolie zodat het langer meegaat?
  Zo ja, hoe doe ik dat.

  Vast bedankt en groet,

  Jan

  1. Goedemorgen Jan,

   Bedankt voor uw reactie.

   Gekookte lijnolie mag niet als een laag op het hout komen te liggen. Het moet in het hout trekken. Bij reeds geschilderd hout zal de lijnolie niet in het hout kunnen trekken. Bestaand schilderwerk kan dus niet worden behandeld met gekookte lijnolie. Hiervoor kunt u beter een dekkende aflak gebruiken, zoals Systeemverf of aflak hoog- of zijdeglans, zie: https://www.verfbestelsite.nl/verf/houtverf.html

   Groeten,
   Rutger

 80. Hallo, Gaat de betonvloer door behandeling met lijnolie ook iets donkerder worden en glanzen….? Gr, Aline

  1. Beste Aline,

   Na behandeling met lijnolie zal de vloer inderdaad wat donkerder zijn. Tevens zal de glansgraad hoger liggen

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 81. Hoe vaak moet je buitenkozijnen behandelen met gekookte lijnolie en moet er dan ook geschuurd worden?

  1. Beste Jerry,

   Kaal hout kan behandeld worden met gekookte lijnolie. De ondergrond dient licht geschuurd te worden voor een glad eindresultaat. De uitgebreide gebruiksaanwijzing vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 82. Ik wil graag mdf behandelen met lijnolie. Is dit zinvol?Hoeveel kan ik m2 verwacht u dat ik per liter kan behandelen.
  Groetjes Milan

  1. Beste Milan,

   MDF kan prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld. Het verbruik zal liggen op 8 tot 12 m² per liter. Wij adviseren de gebruiksaanwijzing goed op te volgen, zie: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 83. Ik heb een blanke regenton bewerkt met lijnolie. Nu valt de blanke kleur wel erg op.
  Zou ik hem nog kunnen verven in een donkere kleur?

  1. Beste Johanna,

   Je kunt het overschilderen met Systeemverf (dekkend) of Systeembeits (transparant). Wel eerst schuren.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 84. Goeden avond,

  Begrijp ik het goed dat je gewoon lijnolie in de winkel kan kopen die je anders ook voor het eten gebruikt en dan in de pan, koken en op het hout (geschaafd, gescheurd en afgestoft) kunt verfen?

  alvast bedankt

  1. Beste Sebastiaan,

   Nee, dit werkt zo niet. Tijdens het koken van gekookte lijnolie wordt een siccatief (droger) aan de lijnolie toegevoegd die zich door het koken bindt aan de lijnolie. Het koken vindt plaats is een reactor. Dit is een proces dat je niet zelf thuis kan doen.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 85. Hallo,

  ik heb een eikenhouten meubel welke 2 jaar geleden is behandeld met gekookte lijnolie.

  Nu wil ik deze met krijtverf of gewone lakverf behandelen. Is dit mogelijk en/of moet ik nog ergens op letten?

  1. Hallo Nathan,

   Lijnolie kan beter niet worden overgeschilderd. Het beste is om de laag lijnolie weg te schuren en vervolgens de gewenste verf aan te brengen.

 86. Beste,
  U adviseert gekookte lijnzaadolie, maar waarom geen rauwe lijnzaadolie?
  Wat is het verschil tussen de twee? Rauwe lijnzaadolie trekt toch beter in?

  Bij voorbaat dank
  Peter

  1. Hallo Peter,

   Rauwe lijnolie droogt niet, gekookte lijnolie wel. Rauwe lijnolie trekt niet beter in het hout dan gekookte lijnolie. Vandaar dat wij gekookte lijnolie adviseren.

   Groeten,
   Team VerfBestelSite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2022 VerfBestelSite.nl