Bescherm je hout met lijnzaadolie

Van gekookte lijnolie, ook wel bekend als lijnzaadolie, heb je vast weleens gehoord. Maar wat is het eigenlijk? En waar is het precies voor bedoeld? Lijnzaadolie is een natuurproduct dat wordt gemaakt uit de zaden van vlas; een plantsoort die al heel lang wordt verbouwd. De olie is blank van kleur en is heel geschikt om  hout (zoals, ladders, balken en vloeren), metaal, plavuizen en stuivende betonvloeren te behandelen en goed te beschermen tegen vocht en andere weersinvloeden. Het is eigenlijk een oud en universeel bescherm- en onderhoudsmiddel!

Bescherm je hout

Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout.  De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten. Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Nog een handige tip: zet je kwasten na het schilderen in lijnolie. Dan drogen ze niet uit en kun je ze langer bewaren!

Hoe gebruik je lijnzaadolie?

Gebruik je het om hout te behandelen, zorg er dan voor dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Even schuren en stof weer afborstelen. Breng de olie aan met een kwast en laat het vervolgens ongeveer 30 minuten intrekken. Plekken die dof en droog zijn nog een keer behandelen. Daarna weer een half uur laten drogen. Daarna de eventueel overtollige lijnolie verwijderen met een pluisvrije lap of doek. Vervolgens zeker 24 uur goed laten drogen.

Belangrijk: De lijnolie mag geen laag vormen. Dat betekent dat de lijnolie niet OP het hout mag liggen, maar IN het hout moet trekken.

Pas op met de lap die je gebruikt

PAS OP: de doek die je gebruikt na gebruik niet in elkaar proppen en opbergen. Dat is gevaarlijk want het kan zorgen voor broei, waarmee de lap spontaan kan ontbranden! Eerst uitvouwen en goed laten drogen, of in een emmer water bewaren.

Ook geschikt voor metaal

Lijnzaadolie is niet alleen een  supermiddel om hout te beschermen; je kunt het ook gebruiken voor oppervlakken of voorwerpen van metaal. Een dunne laag beschermt metaal tegen roest.

(Stuivende) beton of zandcementvloer behandelen

En zeker ook (oude) betonvloeren zijn de moeite waard om te behandelen met lijnzaadolie. De olie heeft een sterk impregnerende werking en trekt in de toplaag van het beton, zodat je het ‘stuiven’ van je oude vloer kunt voorkomen.

Ook hier geldt: vóór behandeling moet de betonnen ondergrond schoon, droog en vetvrij zijn. De eerste laag lijnolie moet je zeker een half uur laten intrekken. Heb je dan nog droge en doffere plekken, behandel die dan nog een keer en laat weer een half uur drogen. Dat proces kun je herhalen totdat je zeker weet dat je ondergrond goed is verzadigd met lijnolie. Uiteindelijk kun je eventueel overtollige olie verwijderen met een lap of doek die niet pluist. Let ook hier weer op dat je die doek veilig opbergt en bewaart! Laat het eindresultaat zeker 24 uur drogen.

Nieuwe betonvloer? Vier weken wachten vóór behandeling

Heb je een beton- of zandcementvloer die net nieuw is gestort? Dan moet je zeker een week of vier wachten voordat je deze met lijnzaadolie kunt behandelen. De reden daarvoor is chemisch. De nieuwe betonvloer heeft de eerste paar weken na het storten een basisch karakter; dat is een chemische toestand die de lijnolie aantast. Behandel je te snel, dan kan de laag olie zijn beschermende eigenschappen verliezen en kun je waarschijnlijk opnieuw beginnen.

Hoeveel olie heb je nodig?

Hoeveel olie je nodig hebt hangt uiteraard af van de ondergrond. Om hout goed te behandelen heb je een liter olie nodig voor 8 tot 15 m². Het verbruik op hout is sterk afhankelijk van de houtsoort en de conditie van het hout. Is het hout wat poreuzer en neemt het daardoor veel olie op dan ligt het verbruik aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld een “dichte” houtsoort. Bij beton geldt datzelfde: afhankelijk van de ‘zuiging’ van het beton kun je 8 tot 15 m² behandelen per liter. Metaal is natuurlijk niet poreus, zodat je daarvan zeker 15 m² met een liter kunt behandelen.

Is jouw ondergrond geschikt?

Wil je je hout, beton of metaal beschermen tegen invloeden van buitenaf met gekookte lijnolie, maar weet je niet helemaal zeker of jouw ondergrond geschikt is? Bel of mail ons dan even

65 gedachten over “Bescherm je hout met lijnzaadolie”

 1. Hallo Rutger, ik wil mijn kippenhok van geimpregneerd hout behandelen met gekookte lijnolie, is dat veilig voor de kippen?

  1. Beste Annemiek,

   Ruwol Gekookte Lijnolie is na droging niet schadelijk voor mens, dier en milieu. Het is dus veilig voor kippen.

 2. Mijn woonkamer tafel en stoelen van teakhout hebben een extra laag olie nodig. Ze zijn na een paar jaar droog en dof geworden. Kan ik daarvoor pure gekookte lijnolie gebruiken?

  1. Beste Marie,

   Hartelijk dank voor je reactie! Het aanbrengen van gekookte lijnolie kan alleen op onbehandeld hout. Reeds aanwezige olie of beits dient eerst te worden verwijderd door middel van schuren. Een andere optie (en betere) is het aanbrengen van Hardwaxolie. Dit product is slijtvast, watervast, waterafstotend en bestand tegen levensmiddelen (koffie, wijn, bier, cola, ketchup etc).

 3. Ik heb een 2e hands regenton gekocht. Deze is donker van kleur bijna zwart. Ik wil hem weer in de oude kleur. Ik weet niet exact wat er op zit. Het is dof.

  Ik wil de Ron eerst schuren en dan ik. De dubbel gekookte olie zetten. Is dit slim?

  1. Beste Brenda,

   Gekookte Lijnolie is prima geschikt voor deze toepassing. Het is belangrijk dat eventuele aanwezige verf of beits volledig weg wordt geschuurd. Lijnolie moet namelijk op kaal hout worden aangebracht. Vervolgens kunt u Ruwol Gekookte Lijnolie aanbrengen.

 4. Hallo, ik heb van steigerplanken een tuintafeltje gemaakt. De planken zijn ooit geverfd geweest maar heb deze opgeschuurd zodat er op sommige plekken nog wel verf op zit en sommige niet. Kan ik deze tafel behandelen met lijnolie?

  1. Beste Leonard,

   De bedoeling is dat lijnolie in het hout trekt en niet als een laag bovenop het hout komt te liggen. Indien het hout al geschilderd is kan de lijnolie niet meer in het hout trekken. Het beste is om de verf volledig weg te schuren zodat de lijnolie in het hout kan trekken.

   De werkwijze voor het aanbrengen van lijnolie is als volgt:
   1: Lijnolie aanbrengen met een platte (blok)kwast of roller en een half uur laten intrekken.
   2: Drooggevallen plekken (doffe plekken) bijwerken met lijnolie. Noesten, kopse kanten, groeven en scheuren extra aandacht geven.
   3: Na nog een half uur overtollige lijnolie verwijderen met een pluisvrije lap/doek en uitpoetsen. Hierdoor wordt laagvorming voorkomen. Vervolgens de lijnolie een dag laten drogen.
   4: De behandeling eventueel herhalen totdat de ondergrond volledig is verzadigd met lijnolie.

   De volledige gebruiksaanwijzing kun je vinden via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

   Succes!

 5. L.s., wij hebben n garagedeur, buitenzijde kaal geschuurd en met lijnolie geverfd.
  De binnenkant is 1x met beits behandeld en nog wat ruw en kurkdroog, kan ik daar ook n laag lijnolie opsneden?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  1. Beste Carla,

   In principe kan lijnolie alleen op onbehandeld hout worden aangebracht. In principe kan lijnolie alleen op onbehandeld hout worden aangebracht. Lijnolie dient namelijk in het hout te trekken en mag er niet als een laag bovenop liggen. Echter indien de lijnolie, ondanks dat er al een beits is aangebracht, nog in het hout kan trekken, dan kunt u nog een keer lijnolie aanbrengen.

 6. Ik wil steen schotten terras plaatsen Douglas .
  Kan ik deze ook bewerken met gekookte lijnzaadolie ?
  Mvg Jos

  1. Beste Jos,

   Ruwol Gekookte Lijnolie is prima geschikt voor Douglas Steenschotten.

 7. Ik wil mijn tuinhuis wat ik nog moet opzetten behandelen met lijnolie en daarna aflakken met dekkende verf kan dat? Moet ik tijdens het in elkaar zetten al olie in de groeven doen?

  1. Beste Bela,

   Het voorbehandelen met lijnolie raad ik af. Lijnolie is namelijk slecht schuurbaar en erg zacht. Het voegt ook niet zoveel toe als het daarna wordt geschilderd. Ik adviseer het hout eerst in de grondverf te zetten en daarna het tuinhuis in elkaar te zetten. Vervolgens eventueel overgronden en aflakken.

 8. Moet je na impregneren met olie ook direct afwerken met een laag olie? In dit geval bankirai olie uit lijnolie? Of kan dat wachten? Moet de gedroogde impregneer olie dan nog met water worden schoon gemaakt? Of alleen stof vrij/ vuil vrij gemaakt te worden met een bezem?

  1. Beste Mari,

   Of er een olie aangebracht kan worden is afhankelijk van welk type impregneer er is aangebracht. Hoor graag welk type impregneer er is aangebracht zodat ik u een goed advies kan geven.

 9. Hallo,

  Ik heb een tuinhuis dat in het verleden in de olie gezet is.

  Is het mogelijk deze met lijnzaadolie al dan niet op kleur te her behandelen?

  1. Beste Rene,

   Dat is mogelijk. Ik adviseer de ondergrond eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens te schuren. Volg bij het aanbrengen de gebruiksaanwijzing van gekookte lijnolie nauwkeurig op.

 10. Hallo, gekookte lijnolie gebruik ik ieder jaar om mijn kunststof bumpers van mijn auto op te pimpen. Een heel klein beetje op een doek en dan een uurtje later helemaal uit poetsen. De bumpers worden als nieuw en in het voorjaar doe ik het weer, zelfs de banden aan de buitenkant blijven mooi zwart. Ik doe dit al vier jaar, geweldig spul.

  1. Beste Ron,

   Dat is een goede tip! Dank je wel!

 11. Goedemorgen,

  Gister heb ik mn tuinhuis in de lijnolie gezet. Ik las enge verhalen over broei van gebruikte doeken etc. Mijn vraag is of het tuinhuis zelf ook kan gaan broeien nu het vandaag zeer warm gaat worden (34 graden).

  1. Beste Anneke,

   Een tuinhuis zelf kan niet gaan broeien. Gekookte lijnolie gaat broeien in verfrommelde doeken die in aanraking met lijnolie zijn geweest. Daarom adviseren wij gebruikte doeken altijd open te vouwen, op te hangen en te laten drogen. Dan bestaat er geen kans op broei.

   Team VerfBestelSite.nl

 12. Wij willen lijnzaadolie gebruiken op een eikenbadmeubel in de douche. Is dit ook geschikt daarvoor ivm vochtiger klimaat in deze ruimte.
  Bvd

  1. Beste Brigitte,

   Daar is lijnolie prima voor geschikt.

 13. Helpt lijnzaadolie ook tegen ongedierte in hout (grenen)

  1. Ja, Ruwol Gekookte Lijnolie gaat ongedierte tegen. Het is belangrijk dat het hout goed verzadigd wordt met lijnolie

   1. Bedankt. Zal het goed insmeren. Heb het iets vermengt met benzine. Denk dat dit gemakkelijker zal intrekken dan.

   2. Hier de houten tuintafel bewerkt met lijnolie omdat ik merkte dat de verweerde tuintafel een aantal wespen aantrok die aan het hout knabbelden .. Eerst een halve tafel gedaan bij wijze van test .. de wespen geven nu de voorkeur aan de onbehandelde kant .. dus het helpt wel degelijk!

    1. Beste Carina,

     Goed om te horen dat het ook tegen wespen helpt!

 14. Hallo, wij willen onze nieuwe grenen parketvloer en onze ruwe houten balken wat voeden en beschermen. Is de gekookte lijnolie daar geschikt voor?

  1. Voor een vloer adviseren wij Hardwaxolie. Ruwe balken kunnen prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld

 15. Kan ik een terras van bankirai met lijnolie behandelen? Wordt het hout niet glad? Welke kleur zijn het terras krijgen? Om de hoeveel jaar te herhalen? met dank bij voorbaat. Ria Brussel – Lesbroussartstraat 94

  1. Dat kan met OAF Hardhoutolie. Dit is een waterafstotende, slijtvaste en UV bestendige hardhoutolie.

 16. Tuinhuisjes 50 cm in de grond, hoe kan ik het beste het hout behandelen?

  1. Het gedeelte onder de grond adviseren wij met Zwarte Teer te behandelen. het gedeelte boven de grond met een kleurbeits zoals Tuinbeits Transparant.

 17. Vurehout behandeld met gekookte lijnolie, is als een soort impregneer. Hoe lang blijft het hout zo buiten in goede staat?

  1. Dat is afhankelijk van de omstandigheden, zoals de hoeveelheid zonlicht. Doorgaans blijft het hout voor 5 tot 10 jaar in goede staat. Echter kan het na verloop van tijd wel vergrijzen door UV straling. Indien dat niet gewenst is, dan adviseren wij Tuinbeits Transparant aan te brengen. Deze beits is bestand tegen UV straling en beschermt het hout daartegen.

 18. Kun je geïmpregneerd nieuw hout ook oliën?
  Kan dat gelijk bv voor het verwerken van het hout of pas na enige tijd als je zeker weet dat het hout helemaal droog is?

  1. Hallo,

   Nieuw geïmpregneerd hout kan prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld. Het hout moet inderdaad wel goed droog zijn.

   Team VerfBestelSite.nl

 19. Hoi beste, zou ik mijn nieuwe schutting met lijnolie kunnen behandelen? Alvast bedankt
  Groetjes, Angie

  1. Hallo,

   Een schutting kunt u prima met Ruwol gekookte lijnolie behandelen. Ik adviseer de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

   Team VerfBestelSite.nl

 20. Hallo,
  Is het mogelijk de lijnolie te mengen met een pigment om zo de kleur van de ondergrond te beïnvloeden?

  1. Hallo,

   Ruwol gekookte lijnolie kan worden gemengd met een daarvoor geschikt pigment (hebben wij niet in ons assortiment). Een andere mogelijkheid is om het hout eerst te behandelen met Tuinbeits Transparant in de gewenste kleur. Vervolgens kunt u Ruwol Gekookte Lijnolie aanbrengen.

   Team VerfBestelSite.nl

 21. Goede middag,
  Kan je gekookte lijn olie gebruiken op ge/verbrand hout?
  Het uit Japan overgekomen shou sugi ban of yagisuki? Dat is een hout verduurzaming techniek.

  1. Beste,

   Goede vraag! Ik verwacht daar geen problemen mee. Echter is het verstandig om eerst een proefstukje op te zetten met gekookte lijnolie en dit minimaal 7 dagen te laten drogen. Indien het resultaat er na 7 dagen goed uit ziet dan kunt het gebruiken op gebrand hout.

   Team VerfBestelSite.nl

 22. Ik ben op zoek naar hete, ruwe lijnzaadolie zonder verharder voor het onderhoud van ons aanrechtblad. Hoe weet ik dat de olie zonder verharder is?

  1. Beste Marco,

   Ik ga ervan uit dat u met ruwe lijnzaadolie, rauwe lijnolie bedoelt. Rauwe lijnzaadolie is niet geschikt voor onderhoud van een aanrechtblad. Rauwe lijnolie droogt namelijk niet en zal dus plakkerig en oplosbaar blijven. Gekookte lijnolie droogt wel en is meer geschikt voor uw toepassing.

   Groeten Rutger

   1. Kijk, daar heb ik iets aan. Gekookte lijnolie heb ik dus nodig. Dit trekt dus gewoon in het houten aanrechtblad en is niet giftig?

    1. Gekookte lijnolie trekt inderdaad in het hout en is niet giftig. Ik adviseer de gebruiksaanwijzing goed op te volgen.

 23. Goedemorgen,
  Kan ik mijn lijnolie schilderwerk opfrissen met gekookte lijnolie zodat het langer meegaat?
  Zo ja, hoe doe ik dat.

  Vast bedankt en groet,

  Jan

  1. Goedemorgen Jan,

   Bedankt voor uw reactie.

   Gekookte lijnolie mag niet als een laag op het hout komen te liggen. Het moet in het hout trekken. Bij reeds geschilderd hout zal de lijnolie niet in het hout kunnen trekken. Bestaand schilderwerk kan dus niet worden behandeld met gekookte lijnolie. Hiervoor kunt u beter een dekkende aflak gebruiken, zoals Systeemverf of aflak hoog- of zijdeglans, zie: https://www.verfbestelsite.nl/verf/houtverf.html

   Groeten,
   Rutger

 24. Hallo, Gaat de betonvloer door behandeling met lijnolie ook iets donkerder worden en glanzen….? Gr, Aline

  1. Beste Aline,

   Na behandeling met lijnolie zal de vloer inderdaad wat donkerder zijn. Tevens zal de glansgraad hoger liggen

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 25. Hoe vaak moet je buitenkozijnen behandelen met gekookte lijnolie en moet er dan ook geschuurd worden?

  1. Beste Jerry,

   Kaal hout kan behandeld worden met gekookte lijnolie. De ondergrond dient licht geschuurd te worden voor een glad eindresultaat. De uitgebreide gebruiksaanwijzing vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 26. Ik wil graag mdf behandelen met lijnolie. Is dit zinvol?Hoeveel kan ik m2 verwacht u dat ik per liter kan behandelen.
  Groetjes Milan

  1. Beste Milan,

   MDF kan prima met Ruwol Gekookte Lijnolie worden behandeld. Het verbruik zal liggen op 8 tot 12 m² per liter. Wij adviseren de gebruiksaanwijzing goed op te volgen, zie: https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-gekookte-lijnolie.html#product_tabs_gebruiksaanwijzing.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 27. Ik heb een blanke regenton bewerkt met lijnolie. Nu valt de blanke kleur wel erg op.
  Zou ik hem nog kunnen verven in een donkere kleur?

  1. Beste Johanna,

   Je kunt het overschilderen met Systeemverf (dekkend) of Systeembeits (transparant). Wel eerst schuren.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 28. Goeden avond,

  Begrijp ik het goed dat je gewoon lijnolie in de winkel kan kopen die je anders ook voor het eten gebruikt en dan in de pan, koken en op het hout (geschaafd, gescheurd en afgestoft) kunt verfen?

  alvast bedankt

  1. Beste Sebastiaan,

   Nee, dit werkt zo niet. Tijdens het koken van gekookte lijnolie wordt een siccatief (droger) aan de lijnolie toegevoegd die zich door het koken bindt aan de lijnolie. Het koken vindt plaats is een reactor. Dit is een proces dat je niet zelf thuis kan doen.

   Met vriendelijke groet,
   Team VerfBestelSite.nl

 29. Hallo,

  ik heb een eikenhouten meubel welke 2 jaar geleden is behandeld met gekookte lijnolie.

  Nu wil ik deze met krijtverf of gewone lakverf behandelen. Is dit mogelijk en/of moet ik nog ergens op letten?

  1. Hallo Nathan,

   Lijnolie kan beter niet worden overgeschilderd. Het beste is om de laag lijnolie weg te schuren en vervolgens de gewenste verf aan te brengen.

 30. Beste,
  U adviseert gekookte lijnzaadolie, maar waarom geen rauwe lijnzaadolie?
  Wat is het verschil tussen de twee? Rauwe lijnzaadolie trekt toch beter in?

  Bij voorbaat dank
  Peter

  1. Hallo Peter,

   Rauwe lijnolie droogt niet, gekookte lijnolie wel. Rauwe lijnolie trekt niet beter in het hout dan gekookte lijnolie. Vandaar dat wij gekookte lijnolie adviseren.

   Groeten,
   Team VerfBestelSite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2019 VerfBestelSite.nl