Hoe voorkom je de 14 meest gemaakte blunders tijdens het schilderen?

blunders tijdens schilderen Je herkent het vast wel: je hikt al tijden aan tegen het schilderen van het hout aan je woning. Want als je er eenmaal aan begint, dan wil je het natuurlijk ook goed doen. Als je het niet goed doet loop je binnen de kortste keren tegen problemen aan. Het wordt niet mooi. Of de verf krijgt luchtbellen of verkleurt zelfs. Of in het ergste geval: de verf bladdert af en je kunt opnieuw beginnen. Niet leuk.

In dit blogartikel schrijf ik over de meest gemaakte blunders bij het schilderen van houten ondergronden, zoals kozijnen, deuren, wanden, schotten, windveren, et cetera, zoals ik die in de praktijk vaak tegenkom. Maak je geen zorgen. Als je dit blogartikel hebt gelezen ben je hard op weg een expert te worden. Dan weet je wat de meest gemaakte fouten tijdens het schilderen zijn, zodat je je schilderklus in elk geval goed voorbereid aan kunt pakken. En ik verklap alvast: een goede voorbereiding is het halve werk.

Eerst schuren, dan reinigen

De eerste kom ik vaker tegen dan je zou denken. En het is meteen een catastrofale. Veel mensen denken dat je éérst moet schuren en dan pas reinigen. Je schuurt toch ook gewoon het vuil weg? Nee. Dat is een rampzalige misser. Schuren is niet meer dan het beschadigen van de ondergrond om zo een goede hechting van de verf te krijgen. Met schuurpapier schuur je microscopisch kleine groeven in de ondergrond; verf hecht nou eenmaal beter op een ruwe ondergrond dan op een glad oppervlak. Heb je de ondergrond niet eerst gereinigd, dan schuur je al het vet en vuil in de groeven en dat krijg je er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Het resultaat: je verf hecht niet goed vanwege het vet en vuil. En de kans is groot dat je opnieuw kunt beginnen.

Helemaal niet reinigen

Daar past deze blunder ook bij: gewoon de ondergrond helemaal niet reinigen. Dat is nergens voor nodig, toch? Even schuren en dan de verf er op, zonder de ondergrond te reinigen, is vragen om problemen. Zoals je net hebt kunnen lezen is reinigen van cruciaal belang voor een goede hechting van de verf.

Het verkeerde reinigingsmiddel

En als je dan tóch gaat reinigen:  gebruik het juiste middel. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld terpentine of allesreiniger als reinigingsmiddel. Fout. Terpentine verdeelt het vuil over het te schilderen oppervlak waardoor er een vettig laagje achterblijft. Terpentine is dan ook geen reinigingsmiddel, maar een verdunningsmiddel. Eenzelfde probleem ontstaat bij het gebruik van bepaalde allesreinigers die iets glans aan de ondergrond geven na het reinigen. Die glans bereiken ze namelijk met toevoegingen die vettig zijn en dus ook voor onthechting van je zorgvuldig aangebrachte verf kunnen zorgen. Goede reinigingsmiddelen zijn de middelen die speciaal worden gemaakt voor het reinigen van schilderwerk. Deze middelen maken de ondergrond 100% schoon en ontvetten zonder sporen achter te laten uit het reinigingsmiddel zelf.

Teveel schuren

Schuren (na het reinigen, natuurlijk) is goed. Maar teveel, te lang of te hard schuren geeft juist weer veel extra werk. Het schuren met grote schuurmachines lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee. Bij teveel schuren, en helemaal met schuurmachines, ga je namelijk al snel door de oude verflaag heen. Dan moet je de kaal geschuurde plekken eerst weer behandelen met grondverf, die moet eerst weer drogen en dan moet je alsnóg schuren voordat je kunt schilderen. Dat kost extra tijd en extra werk.

Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuw verfje toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan heb je geluk. Je hoeft namelijk alleen maar goed te reinigen en dan licht te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.

verf schuren

Niet schuren

En tegenover ‘teveel schuren’ staat natuurlijk: ‘niet schuren’. Er bestaan mensen die schuren niet nodig vinden. Niet slim. Moet ik dat na het vorige verhaal nog uitleggen? Nee, toch?

Schilderen bij te vochtig weer

Reinigen en schuren is één; een beetje medewerking van het weer is twee.  Schilderen in de regen is natuurlijk sowieso niks, maar zelfs vochtig weer zónder regen is voor je schilderwerk niet bepaald goed. Bij vochtig weer is de kans groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je wilt schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en het mat uitslaan van de verflaag.

Wanneer condensvorming optreedt, zitten we op of onder het zogenaamde dauwpunt. Het dauwpunt is het punt waarop de relatieve vochtigheid de 100% bereikt. Ik adviseer om altijd bij een maximale luchtvochtigheid van 85% te schilderen. Door deze veiligheidsmarges te hanteren zit je gegarandeerd goed voor een uitstekend stukje schilderwerk. Met apps zoals Weathersignal of op http://weathersignal.com/ heb je een indicatie of de luchtvochtigheid te hoog of juist laag genoeg is.

Schilderen bij te warm weer

Ook schilderen bij te warm weer is een veelgemaakte fout. Als het te warm is droogt de verf nou eenmaal te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld duidelijk zichtbare kwaststrepen en aanzetten van de kwast. Maar dat is niet het enige. Een slechte vloeiing verkort ook de levensduur van de verflaag.

Schilderen in de zon is vaak helemaal funest voor de kwaliteit van het schilderwerk. Er ontstaan luchtbellen in de verf en van vloeiing is er al helemaal geen sprake. Schilder dus niet bij te warm weer en niet in de zon! En oh ja: de zon wil nog weleens draaien ;), dus wat je ’s morgens lekker in de schaduw schildert, staat ’s middags misschien wel in de brandende zon. En dat is gewoon jammer van je werk. De ideale temperatuur om te schilderen ligt tussen 15 en 250C. Bij deze temperatuur komt de verf het beste tot zijn recht.

Verf te dik

Okee, dan hebben we het schoonmaken, het schuren en het weer gehad. Dus die fout maak je al niet meer. Maar ook de verf zelf vraagt enige aandacht. Zó vanuit de pot op het hout? Dacht het niet. Soms is de verf gewoon te dik, oftewel: de verf heeft een te hoge viscositeit. Dat verwerkt lastig, het vloeit niet goed en als het droog is lijkt het nergens op.

Het is belangrijk je verf op de juiste viscositeit te brengen voordat je gaat schilderen. Bij lage temperaturen is verf dikker dan bij hoge temperaturen, zodat je moet verdunnen. Dat moet je uiteraard wel doen met een verdunningsmiddel dat geschikt is voor de verf die je gebruikt. Bij synthetische verven, ofwel oplosmiddelhoudende verven, is dat meestal terpentine. Bij watergedragen verven kun je water of acrylverdunner gebruiken. De juiste verwerkingsviscositeit is bereikt wanneer de verf goed te verwerken is en goed vloeit.

Geen grondverf

Nog zo’n schilderblunder: gewoon geen grondverf gebruiken. Waarom zou je ook? Nou, bijvoorbeeld om opstaande houtvezels, geen glad uiterlijk en een slechte dekking te voorkomen. Zonder grondverf op het kaal geschuurde hout krijg je meestal een lelijk eindresultaat. Ook kan het een nadelige invloed hebben op de hechting van de verf. Gebruik bij kaal (nieuw) hout dus altijd een grondverf. Nog een voordeel: grondverf is gemakkelijk te schuren. De volgende (eind) laag kun je dus op een mooie gladde ondergrond schilderen.

Dezelfde kleur grondverf als de aflak

Het lijkt slim: dezelfde kleur grondverf gebruiken als de aflak. Maar het heeft een groot nadeel: je kunt bij het aflakken niet zien waar je geweest bent! Vooral in de schemering of in de schaduw is het dan veel lastiger om een mooi stukje schilderwerk af te leveren. Ik adviseer altijd om de kleur van de grondverf minimaal een paar tinten te laten afwijken van de aflak. Zo heb je prima zicht op wat je al hebt behandeld en wat nog niet.

Onjuiste kleur grondverf bij moeilijk dekkende kleuren

Een klacht die veel voorkomt is een slechte dekking. Heel vaak ligt dat gewoon aan goedkope verf die niet genoeg pigment bevat. Maar zelfs met een goede kwaliteit verf kun je dat probleem tegenkomen. De fout die veel mensen maken is dat ze een verkeerde kleur grondverf gebruiken.

Heldere kleuren zoals rood, oranje en geel zijn moeilijk dekkende kleuren door de heldere pigmenten die deze kleuren bevatten. Dat betekent niet dat alle rode, oranje en gele kleuren verf moeilijk dekken, maar wel de heldere. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: kies de juiste kleur grondverf. Standaard grondverf is in een aantal kleuren verkrijgbaar. Afhankelijk van de kleur aflak die je wilt gebruiken kies je de beste tint grondverf voor een perfect dekkend eindresultaat.

Kleur afwerklaag Kleur grondverf
Geel, oranje, heldergroen, helderrood Wit
Rood Lichtgrijs
Donkergroen Donkergrijs

 

Verkeerde kwast of roller gebruiken

Ook voor een schilderklus geldt: gebruik het juiste gereedschap. Goedkope kwasten en rollers hebben weliswaar een aantrekkelijke prijs, maar zorgen over het algemeen niet voor een aantrekkelijk eindresultaat. De verkeerde kwast kan strepen in het schilderwerk veroorzaken en haren achterlaten in de verf. Dat betekent in de praktijk meestal veel meer werk en een lelijk resultaat. Hetzelfde geldt een beetje voor rollers. Een onjuiste roller kan ‘stukjes roller’ achterlaten in de verflaag of voor een verstoorde vloeiing zorgen.

Zorg dus niet alleen voor een fatsoenlijke kwaliteit, zorg ook dat je ‘de juiste kwast bij de juiste klus’ zoekt voor een mooi eindresultaat. Wat spelregels:

 • Een beits breng je niet aan met een ronde kwast en een roller, maar met een platte (brede) kwast
 • kozijnen lak je af met een goede ronde kwast. Geen platte kwast en al helemaal geen wegwerpkwast!
 • Het sausen van muren doe je met een muurverfroller
 • Voor het coaten van een betonvloer gebruik je een roller die gemaakt is voor coatings (2K roller)

Verf niet (goed) opgeroerd

De verf direct vanuit de pot op je hout smeren is geen goed idee. Altijd eerst goed roeren. Niet goed opgeroerde verf dekt minder, heeft een onjuiste glansgraad, vloeit niet zoals het moet en heeft een verkeerde viscositeit. Een hoop narigheid dus. Roeren: kleine moeite, groot plezier.

Pigmenten en vulstoffen zijn vaste deeltjes die in de verf ‘zweven’. Deze deeltjes zullen tijdens de opslag naar de bodem van het blik zakken. Andere vloeibare toevoegingen, zoals siccatief (droger), zullen juist naar de oppervlakte drijven. Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen weer vermengen met de rest en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug.

Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.

Schilderen met slechte verf

Dat spreekt eigenlijk voor zich. Toch gaan veel mensen hier de fout mee in. Slechte verf wil niemand op de kozijnen van zijn huis hebben. Niet alleen moet je vaker schilderen om het mooi te houden. Slechte verf beschermt minder en dat betekent dat het onderliggende hout eerder gaat verrotten.

Er komen helaas steeds meer huismerken op de markt die een bijzondere slechte kwaliteit hebben. Met name bij de grotere bouwmarkten en budgetketens kom je dat veel tegen. Waar denk je dat die lage prijs vandaan komt? Door goedkope grondstoffen, veel vulstoffen en verdunning en weinig pigment kun je de kostprijs natuurlijk aardig drukken. Lekker goedkoop, maar dan heb je ook niks. Ja, wat verdunning met een kleurtje 😉

Wij verkopen overigens alleen maar kwalitatief goede verf. Ons verfmerk Ruwol wordt in Nederland onder strenge criteria ontwikkeld en geproduceerd. En voor een betaalbare prijs 😉

93 gedachten over “Hoe voorkom je de 14 meest gemaakte blunders tijdens het schilderen?”

 1. Beste, ik heb een vraagje 😉 ik heb zojuist een deur en kozijn geverfd en merk dat er snel krassen in gaan zitten. Van zodra er iets tegen botst, zie ik de vorige verf. Wat heb ik gedaan, de oude verf afgewassen met Dreft en water en laten drogen en dan 4 lagen verf gegeven. Als ik jouw artikel lees, merk ik dat ik helaas fouten heb gemaakt en het volgende zou moeten doen: afwassen, afschuren, terug afwassen, primer en dan pas de verf. Klopt dit of vergeet ik nog een stapje of doe ik er nu teveel? Heb nog wat deurtjes te doen, en wil het nu toch goed aanpakken. Alvast bedankt!

  1. Beste Barbara,

   Als ik jouw verhaal zo lees dan merk ik 2 dingen op die fout gaan. Ten eerste heb je Dreft gebruikt als schoonmaakmiddel. Er dient een reinigingsmiddel gebruikt te worden die geen sporen of vettige laagje achterlaat. In Dreft zit een soort glansmiddel dat ervoor zorgt dat er een vettig laagje achterblijft. Ten tweede dient de oude verflaag na het reinigen geschuurd te worden. Vervolgens kan de nieuwe laag verf of grondverf aangebracht worden.

   1. Dank u wel voor de raad!

 2. Ik wil een kast oververven waar lades in zitten. De kast is jaren geleden gebeitst en nog steeds plakken de lades vast, als ik de lade open dan zit hij altijd vast.
  Nu vraag ik me af of ik voor de nieuwe laag verf watergedragen of op terpentine basis moet nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen

  1. Beste Iris,

   Ik adviseer de beits volledig te verwijderen door middel van schuren en/of afbijtmiddel. Vervolgens adviseer ik 2 lagen grondverf aan te brengen en daarna aflak.

   Volledige werkwijze:

   • De oude beits verwijderen door middel van schuren en/of afbijtmiddel
   • De ondergrond schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf aanbrengen in de kleur van de aflak
   • Na minimaal 12 uur de grondverf licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur wederom de grondverf licht schuren, stofvrij maken en aflak aanbrengen
 3. Ik heb een grenen dressoir waar een white wash lak op zit.
  Ik twijfel nog of hem in oude staat terug laat brengen of in krijtverf wil hebben. Wat is het beste en/of minste werk en wat kan ik het beste doen om een mooi resultaat te krijgen.

  1. Beste Jantina,

   Indien je opnieuw white wash wilt aanbrengen, dan dient de aanwezig lak eerst verwijderd te worden door middel van schuren. Vervolgens kun je een transparante beits in de kleur white wash aanbrengen. Als extra beschermlaag kun je daarna een slijtvaste blanke lak of hardwaxolie aanbrengen.

   1. Bedankt voor de reactie, maar ik wil juist van de withewash af. Of gewoon weer het hout naar voren laten komen of verven met krijtverf.

    1. Beste jantina,

     Als je geen white wash meer wilt, dan de aanwezige lak verwijderen en behandelen met hardwaxolie of een slijtvaste blanke lak. Indien je krijtverf wilt, dan ook de aanwezige lak verwijderen en krijtverf aanbrengen.

 4. Handige tips! Nav hiervan nog een vraag: wanneer weet ik of ik het bij 1 laag grondverf kan laten of toch een 2e? Ik wil een nieuw onbehandeld grenen kastje een kleur geven, en heb verschillend advies gekregen mbt de grondlagen( 1 of 2). En als ik er 2 doe, dan tussen door ook opschuren? Of enkel voordat ik de laklaag aan ga brengen?

  1. De grondverf is overigens wit, de laklaag zijdeglans groen/grijs

   1. Het beste is een grondverf te gebruiken in dezelfde kleur als die van de aflak. Een lichtgrijze grondverf zou in dit geval ook kunnen.

  2. Beste Linda,

   Op kaal hout zijn altijd 2 lagen grondverf nodig. Na de eerste en tweede laag dient er licht geschuurd te worden. Pas daarbij op dat je niet door de grondverf heen schuurt.

 5. Hallo,
  Wij willen een oud huis kopen met oude gebinten maar deze zijn allemaal zwart gebeitst of geverfd. Het zijn erg ruwe balken met diepe groeven. Is het haalbaar om de balken weer in de hout kleur dus kaal terug te krijgen?

  1. Beste Linda,

   Je zou het kunnen proberen met afbijtmiddel, maar ik denk dat het een hele klus gaat worden.

 6. Topadviezen!
  Voor wat betreft het stofvrij maken na het schuren; is stofzuigen voldoende? Of is een natte doek beter?
  Ik ga binnenkort een oude (geschilderde) houten vloer schilderen, waar krassen van hondennagels inzitten, het kale hout is daar te zien. Moet ik die kleine plekken eerst apart gronden met grondverf of kan ik die gewoon met dezelfde verf gronden?

  1. Beste Gijs,

   Voor het stofvrij maken adviseer ik een afstoffer te gebruiken. Kale plekken dienen eerst te worden behandeld met grondverf.

 7. Bouwe van den Oever

  Handige tips!

  Ik heb nog een vraag, wij hebben gekleurde luiken.
  Groen wit en rood met (zandloper model).
  Nu hebben wij de voorkant weer netjes in hooglans geverfd.

  Nu kost het heel veel werk en tijd om alles af te plakken en met twee lagen verf te voorzien. Ook zit je steeds weer met droogtijd etc.

  Is het ook mogelijk om de luiken nu weer licht op te schuren en er een complete blanke laklaag op te zetten?
  Dit in de hoop dat over 5 jaar we weer alleen de blanke laag vernieuwen en we geen last hebben van alle verschillende kleuren.

  Een tweede vraag, is het misschien beter om de achterkant te beitsen in plaats van ook hooglans verf. Die kant zie je ook nooit en kan het hout misschien wat ademen.

  Hoop dat jullie ook verstand hebben van deze verf vragen.

  Mvg, Bouwe van den Oever
  omdat dat beter ademt en je het hout niet compleet opsluit.

  1. Beste Bouwe,

   Een blanke lak raden wij af omdat blanke lakken niet goed UV bestendig zijn. Ook zal het de levensduur van de verf niet echt verlengen omdat UV licht door de blanke lak heen gaat en zodoende alsnog de verflaag zal aantasten. Ik adviseer een goede kwaliteit verf aan te brengen. De levensduur van een goede kwaliteit verf is zeker 7 tot 10 jaar.

   Ik adviseer de achterkant van de luiken met dezelfde verf te schilderen als de voorkant. Gebeurt dat niet dan bestaat de kans dat de luiken krom gaan trekken. Dit verschijnsel komt voor wanneer er verschil in vochtregulatie aanwezig is tussen de verf op de voor- en achterkant. Over het algemeen is een hoogglans aflak vochtregulerend.

 8. Beste,

  Ik ben recent een woning aan het renoveren met hout,verniste plafondlampen. Reeds heb ik de oude vernislagen met een afbijtmiddel en een plamuurmesje kunnen verwijderen. Nu hebben de balken een groene schijn 😮 terwijl de intentie white wash te verkrijgen is. Heeft u aub tips ?

  Alvast dank,

  Groetjes

  1. Beste Sanne,

   Bedankt voor je reactie. Zou je een foto willen mailen waarop de groene kleur te zien is? Dan kunnen wij de situatie beter beoordelen en u een goed advies geven. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts

   1. Beste, ik stuur morgen de foto’s. Alvast dank voor u reactie.

 9. heb in mijn huis over alle schilderwerk een wit doorzichtige laag liggen lijkt wel vettig,je kan het met een droge doek zo weg vegen maar je ziet overal vingers op zou dit kunnen zijn dat de lagen verf te dik is zodat het hout nier ademen kan?
  de afzuiging enzo is goed.

  1. Beste Jan,

   Ik denk dat het schilderwerk gereinigd moet worden. Een vettige laag komt niet doordat de verflagen te dik zijn of het hout niet kan ademen. Zou je een foto willen mailen naar ons? Dan kunnen wij het beter beoordelen. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts

 10. Hulp gevraagd!

  Ik heb betonverf over mijn schuurvloer heen gedaan, is mooi strak, alleen in 1 enkele hoek (verbinding met muur) blijft de verf nat, ook na 2 weken is de verf nogsteeds niet droog. wel blijft er vloeistof op liggen, dat komt waarschijnlijk uit de verf. iemand een idee?

  In de schuur staat permanent de kachel aan, heel koud wordt het dus niet.
  Het muurtje waar de ”plint” op is geschilderd is enkel steens.

  Weet iemand wat ik het beste kan doen?

  1. Beste Jerno,

   Welk merk en type verf heeft u precies aangebracht? Watergedragen of oplosmiddelhoudend? Het nat blijven van de verf zou door vocht kunnen worden veroorzaakt. Zou je een foto willen mailen van de natte plek? Wij kunnen het dan beter beoordelen en u een goed advies geven. De contactgegevens kun je vinden via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts.

   Ik zie je reactie tegemoet.

 11. Aanzet van roller plijft zichtbaar op verschillende plekken van de deuren .Deur groot 220 x 95 nieuwe weten nieuw huis alle voor bereidingen volgens boekje alle lak en primer van sikkens opzetten van deur ongeveer kwartier met rol wat te doen.

  1. Beste Minjo,

   Ik weet niet welke verf u precies heeft gebruikt van Sikkens, maar ik zal u wat informatie geven waardoor de aanzetten van de roller veroorzaakt kunnen zijn.
   Het zichtbaar blijven van aanzetten van de roller kan te maken hebben met een slechte dekking van de verf. Bij een aflak is het belangrijk dat de ondergrond de juiste kleur heeft. Afhankelijk van de kleur van de aflak dient de ondergrond, meestal de grondverf, een bepaalde kleur te hebben. Hierover kunt u meer lezen via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/goede-dekking-bij-rode-oranje-en-gele-verf.
   Een andere oorzaak kan een slechte vloeiing van de verf zijn. Een slechte vloeiing kan het gevolg zijn van een te hoge viscositeit (dikte) van de verf, een te lage temperatuur van de omgeving, de ondergrond en/of de verf. Ook watergedragen verven vloeien minder goed dan oplosmiddelhoudende verven. Voor het “aanzet vrij” aanbrengen van een watergedragen aflak zijn bepaalde schilderstechnieken en speciale rollers vereist. Ook is de droging van watergedragen aflakken vrij snel wat niet ten goede komt voor de vloeiing. Ik adviseer een aflak te gebruiken op basis van terpentine.

   Oplossing:

   • Ondergrond schuren en stofvrij maken. Zorg hierbij dat de aanzetten glad worden geschuurd.
   • Ondergrond stofvrij maken
   • Indien de ondergrond niet de juiste kleur heeft voor de aflak, dan een grondverf aanbrengen in de juiste kleur
   • Na 16 uur de eventueel aangebrachte grondverf licht schuren en een aflak op terpentinebasis aanbrengen.

   Zorg bij het aanbrengen van de verf dat de ruimte minimaal 4 uur van tevoren op minimaal 15 graden wordt gebracht. Zet de verf in dezelfde ruimte.

   Hopende je hiermee geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

 12. Dag Rutger,
  Heb alle trappen (niet de loopplanken, daar zit vloerbedekking) en balustrades geschilderd in ons oude huis. Alles gereinigd met Sint Mark. Daarna zwarte grondverf erop gezet en 2 lagen sikkens BL resisto satin in ral-kleur 9004. Eindresultaat prachtig en maand goed laten drogen. Helaas komen er krassen zodra je er met iets tegen aan stoot. En als ik met mijn nagel eroverheen ga, ga ik dwars door de 3 verflagen heen en kom ik uit bij de oude witte verf……
  Wat heb ik verkeerd gedaan?
  En vooral, hoe kan ik dit weer goed krijgen, met bij voorbaat de minimale inspanning (niet weer drie keer schilderen en zo 😅)
  Hoor graag. Alle advies/tips welkom!

  1. Beste Rob,

   Ik vermoed dat de hechting niet goed is. Ik mis namelijk het schuren van de oude verflaag. Indien oude verflagen niet (goed) geschuurd worden dan zal de hechting niet optimaal zijn. Ook geeft je aan dat de oude verflaag is gereinigd met St Marc. Het “probleem” bij St Marc is dat het een “laagje” achterlaat na reinigen. Dat laagje moet alsnog worden verwijderd met schoon water. Ik adviseer schilderwerk te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Dit is een zeer krachtige reiniger die geen sporen of laagjes achterlaat.

   Oplossing:
   Helaas zullen alle slecht hechtende delen van de aangebrachte verflaag weer verwijderd moeten worden. Daarna adviseer ik alles grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en te schuren. Daarna kan een slijtvaste aflak worden aangebracht.

 13. Help! Ik heb een heel oude woning toegewezen gekregen, ben nu bezig om alle oude deuren te verven. Eerst geschuurd, in de grond verf gezet, afgenomen met verf reininger, licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt, , de daarover de bestemde kleur verf aangebracht, maar het blijkt nu, na een dag, dat het niet helemaal goed heeft gepakt (er blijven op enkele plekjes de grondverf zichtbaar (kleine stippeltjes wat niet goed bedekt is), moet ik nu de nieuwe verflaag die erop zit weer afnemen met verf reiniger, licht opschuren, stofvrij maken en opnieuw met de roller de nieuwe verf over de gehele deur aanbrengen? Alvast bedankt voor jullie hulp! (Ik moet het allemaal alleen doen, erg zwaar met een tijdsdruk en een lichaam wat veel pijn heeft). Dus alle hulp en tips zijn welkom!

  1. Beste Marion,

   Bedankt voor je reactie. je schrijft het volgende: “Eerst geschuurd, in de grond verf gezet, afgenomen met verf reiniger, licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt, , de daarover de bestemde kleur verf aangebracht”. Echter dient er eerst te worden gereinigd, dan te worden geschuurd, dan stofvrij gemaakt te worden en dan de grondverf aangebracht te worden. Ook is het type reinigingsmiddel erg belangrijk. Het moet een verfreiniger zijn die geen sporen achterlaat zoals je kunt lezen in dit blogartikel. Het niet goed dekken kan natuurlijk ook te maken hebben met verf die simpelweg niet goed dekt. Dat komt voor bij (goedkope) verf die van slechte kwaliteit is. Ik adviseer een goede aflak op terpentinebasis aan te brengen.

   Ik adviseer het volgende:

   • Ondergrond reinigen met een verfreiniger
   • ondergrond licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag aflak aanbrengen

   Behandel eerst de randen van de deur met een ronde kwast. Behandel daarna direct de vlakken kruislings met een roller. Kruislings aanbrengen werkt als volgt: breng de verf eerst horizontaal in banen aan en rol de verf vervolgens verticaal in banen uit. Indien de aflak op de juiste manier wordt aangebracht, dan heeft u een perfect dekkende laag verf op de deur.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

   1. Dankjewel voor je reactie. Dit waardeer ik enorm, en zeker jouw advies. Het probleem is echter dat ik niet het geld heb voor de Goede, duurdere verfproducten. Maar ik zal jouw tips ter harte nemen en hopen dat het uiteindelijk goed komt. Dankjewel!

    1. Geen probleem. Succes met het schilderen!

 14. Wij hebben ons eiken tafelblad geschuurd en mat zwart geverfd. Je blijft aanzetten van de roller zien. Hoe kan dat? Er daarna nog een keer, geheel over de lengte, over heen rollen werkt niet.

  1. Beste Marielle,

   De oorzaak van de aanzetten van de roller is een slecht vloeiing van de verf. Een slecht vloeiing kan komen door een te snelle droging of een te hoge viscositeit van de verf (verf te dik). Een te snelle droging en slechte vloeiing komt (vaak) voor bij watergedragen aflakken. U kunt dit probleem oplossen door een laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aan te brengen. Dit is een hoogwaardige, zeer slijtvaste, niet vergelende, transparante 2 componenten PU coating.

   Werkwijze:

   • De verflaag licht schuren zodat de aanzetten van de roller niet meer met de hand voelbaar
   • De ondergrond stofvrij maken
   • 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aanbrengen
   • na 4 tot 48 uur wederom 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aanbrengen

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 15. beste prof

  ik heb een betonnen balkon wand en onderkant waarvan de (beton) verf afbladdert.

  Zoekende las ik ergens dat geadviseerd werd om deze het beste met een haakse slijper met lamineerschijf aan te pakken . Wel veel stof maar dan wel met een glad resultaat . Of zijn er goede plamuren op de markt die op de kale stukken gesmeerd kunnen worden.

  In beide gevallen wat zou daarna qua afwerking en behandeling moeten gebeuren .betonverf /coating ?
  ik hoor heel graag jullie advies

  1. Beste Marco,

   Hartelijk dank voor je reactie. Ik adviseer alle losse delen van de verflaag te verwijderen met een krabber of plamuurmes. Vervolgens kun je de ondergrond (en de vaste delen van de verflaag) reinigen en schuren. Om opnieuw bladderen van de verf te voorkomen adviseer ik een vochtregulerende verf aan te brengen. Een vochtregulerende verf laat vocht uit het beton wel naar buiten ontsnappen maar trekt er niet (meer) in. Voor de onderkant van een balkon is Ruwol muurverf geschikt. Ik adviseer 3 lagen aan te brengen.

   Het afbladderen is dus waarschijnlijk ontstaan door vocht in het betonnen balkon. Het is belangrijk dat de betonkant en de zijkanten van het balkon waterdicht is. Het waterdicht maken van het balkon kan met Holdbar Vloercoating. Dit is een hoogwaardige, waterdichte, watervaste en zeer slijtvaste 2 componenten epoxy coating.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 16. Ik heb mijn blank houten liftdeur in de matte lak (terpentine) gezet. Nu zie ik dat de kieren die ik heb afgekit, blijven glanzen. Ik denk er over om nu met een zijdeglans verf hierover heen te gaan. Kan dit dan met een waterbedrijven verf of is daar dan nog een voorbehandeling nodig?

  1. Beste Anique,

   Normaal gesproken kan kit en een lak op terpentinebasis prima met een watergedragen verf worden overgeschilderd, ervan uitgaande dat de kit een overschilderbare kit is. Wel is het belangrijk dat de verflaag eerst wordt gereinigd en wordt geschuurd. Echter gaat mijn voorkeur uit naar een verf op terpentinebasis. Over het algemeen vloeien deze lakken beter en is het makkelijker te verwerken.

   Succes!

   1. Bedankt! Ik ga aan de slag (met verf op terpetinebasis).

 17. Ik heb een houte kast waar veel beits op zit heb hem een aantal keer behandeld maar blijft nig beits oo mijn shuur papier komen, wat moet ik doen om de kast te verven?

  Groetjes Tjeu

  1. Beste Tjeu,

   Dat is afhankelijk van wat je precies onder “verven” verstaat. Indien je een dekkende verf wilt aanbrengen dan hoeft de beits niet volledig weggeschuurd te worden. Eerst grondig reinigen met een verfreiniger en mat schuren is voldoende. Daarna adviseer ik een grondverf aan te brengen in de kleur van de aflak. Indien het niet in één keer dekt, dan een tweede laag grondverf aanbrengen (eerst licht schuren). Vervolgens kan de dekkende aflak aangebracht worden (ook hier licht schuren).
   Indien je een transparante beits wilt aanbrengen, dan dient de reeds aanwezige beits volledig te worden verwijderd. De oude beits heeft namelijk invloed op de kleur van het eindresultaat. Het verwijderen van de beits kan door middel van afbijtmiddel en/of schuren. Is de oude beits volledig verwijderd dan kan de nieuwe transparante beits worden aangebracht.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 18. Ik heb oude 6 jaar) blikken watergedragen Sigma S2U Nova RAL 9010 staan.
  Deze zijn nooit open geweest en hebben vorstvrij gestaan.
  Zojuist een blik opengemaakt en doorgeroerd. Als leek zie ik geen gekkigheid. Is de verf binnen nog te gebruiken over de laag van 6 jaar geleden?

  1. Beste Anne,

   Het beste kun je even een proefstukje opzetten met deze verf. Als je geen rare dingen ziet dan is de verf waarschijnlijk nog gewoon te gebruiken. De oude laag verf wel eerst reinigen, schuren en stofvrij maken.

   Succes!

 19. Goedemorgen,

  Een vraagje… Ik heb mijn tafelblad geschuurd, in de hoop dat er een lichte houtkleur onder vandaan zou komen welke ik zou beitsen met licht eiken. Nu zitten er lichte plankjes op het blad, maar ook plankjes die wat donkerder zijn met een rode gloed. Zou ik dit weg kunnen halen of zal ik het er mee moeten doen?

  Hoop dat iemand kan helpen.
  Bedankt alvast!

  Groetjes Evelien

  1. Beste Evelien,

   Indien er kleurverschil zit tussen de plankjes en dit niet weg te schuren is dan is dat de eigenschap van het hout. Dat is dus niet te verhelpen. Echter zal het kleurverschil na het beitsen waarschijnlijk wat minder worden. Het kleurverschil is ook de charme van het hout en wat mensen vaak willen, maar dat is wel persoonlijk.

   Succes!

 20. Handig artikel. Bedankt!

  Wel nog een aanvullende vraag. Het gaat veelal over hout/kozijnen. Geldt dit advies ook voor het opnieuw schilderen van een witte muur, met ook een witte verf? (ontvetten, schuren en dan schilderen)
  Of volstaat een muur wel met ontvetten en schilderen?
  Alvast bedankt!

  1. Beste Cynthia,

   Muren die behandeld zijn met een muurverf hoeven niet eerst geschuurd te worden. Het reinigen met Ruwol Surface cleaner volstaat. Vervolgens kan direct Ruwol Muurverf worden aangebracht.

 21. Hallo,

  Na een aantal jaar moet buiten de kozijnen opnieuw in de verf. Sommige plekken zijn erg slecht, sommige nog ok. Toen is er flexa strak in de lak gebruikt ral9010. Nu wil ik naar ral7016 antraciet met sigma xd rubbol.
  Wat is de juiste voorbereiding voor een goede dekking van de lak? Volledig tot het hout afschuren, zodat alle flexa-lak eraf is, of is dat wat overdreven?
  Alvast hartelijk dank voor het advies!

  1. Beste Rob,

   De oude lak volledig wegschuren is niet nodig en geeft alleen maar meer werk. Alles moet dan eerst weer twee keer in de grondverf worden gezet. Ik adviseer het volgende:

   • Alle eventuele losse delen van de oude verflaag verwijderen
   • De oude verflaag grondig reinigen met een verfreiniger
   • de oude verflaag schuren en stofvrij maken
   • Eventuele kale plekken behandelen met grondverf
   • Na minimaal 16 uur de grondverf licht schuren (niet doorheen schuren!) en 1 laag aflak aanbrengen

   Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

   1. Hi Rutger,

    Hartelijk dank alvast.
    Als ik het goed begrijp maakt het qua onderlaag niet uit dat ik van wit naar antraciet ga voor de dekking?

    1. Beste Rob,

     Goed dat je dat nog even meldt, ik heb dat over het hoofd gezien. Het beste kunt je een laag grondverf aanbrengen in dezelfde kleur als de aflak, dus ook RAL 7016. De werkwijze wordt dan als volgt:

     • Alle eventuele losse delen van de oude verflaag verwijderen
     • De oude verflaag grondig reinigen met een verfreiniger
     • De oude verflaag schuren en stofvrij maken
     • 1 laag grondverf in de kleur RAL 7016 aanbrengen
     • Na minimaal 16 uur de grondverf licht schuren (niet doorheen schuren!) en 1 laag aflak in de kleur RAL 7016 aanbrengen
 22. Ik heb vandaag zelf een deel van onze kozijnen geschilderd, maar ik ben niet tevreden over het eindresultaat. Het was vandaag een warme en zonnige dag en ik heb zoveel mogelijk in de schaduw gewerkt.

  Voor de grotere delen heb ik een platte kwast gebruikt, kan ik hiervoor beter een ronde kwast gebruiken?

  Bij gebruik van een roller verschijnen er allemaal blaasjes, klopt het dat deze na verloop van tijd wegtrekken?

  Ik verwacht dat delen moeten worden overgeschilderd. Kan ik deze laag weer opschuren en daarna overschilderen?

  Hoe weet je of de verf voldoende vloeit? Moet de glanslak echt dun zijn of toch redelijk dik met uitsmeren?

  1. Beste Martin,

   Tijdens en de uren na het schilderen mag het schilderwerk niet in de volle zon komen. Vooral bij donkere kleuren kunnen er blaasjes in de verf ontstaan indien het schilderwerk in de zon komt. Voor het aflakken kunt u een ronde kwast gebruiken, geen platte kwast. Platte kwasten zijn alleen geschikt voor beitsen en blanke lakken. Als roller adviseer ik een mohairroller, ook wel verloursroller genoemd, te gebruiken. Bij deze rollers ontstaan er geen luchtbellen in de laklaag.

   Indien er na droging blaasjes in de verf aanwezig zijn dan adviseer ik het schilderwerk te schuren en vervolgens nogmaals, op de juiste manier, af te lakken.

 23. Beste professional,
  Net een huis gekocht en druk aan het opknappen. De kozijnen staan aan de binnenkant in de blanke lak. Ik wil ze graag wit schilderen.
  Hoe krijg ik het beste resultaat?
  Vriendelijke groet,
  Katinka

  1. Beste Katinka,

   Bedankt voor je reactie! Het wit schilderen van de kozijnen kan met een aflak in de kleur wit. Er dienen eerst 2 lagen grondverf in de kleur wit aangebracht te worden. De werkwijze is als volgt:

   • De oude laklaag reinigen met een verfreiniger.
   • De oude laklaag schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur eventueel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren) en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur eventueel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren) en 1 laag aflak wit hoogglans of zijdeglans aanbrengen

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 24. Voor zover ik weet is rood de lastigste kleur om met een andere kleur overheen te verven.
  Wat moet ik doen met een mooie houten trap die knalrood is geverfd terwijl wij hem graag wit willen.

  Alvast bedankt voor het advies!

  1. Beste Jacqueline,

   Bij een rode ondergrond die wit geschilderd moet worden adviseer ik eerst 2 lagen grondverf wit aan te brengen. Grondverf dekt beter dan een aflak en is beter schuurbaar. De exacte werkwijze is als volgt:

   • De ondergrond reinigen met Ruwol Surface cleaner of een verfreiniger
   • De ondergrond licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur de grondverf eventueel licht schuren en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur 1 laag Ruwol Betonverf aanbrengen

   Ruwol betonverf is in tegenstelling tot de meeste aflakken zeer slijtvast en daarom beter geschikt voor trappen.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 25. Hi Rutger,
  Een 2e laag lak aanbrengen, wachten tot het droog is en opnieuw schuren of kun je de 2e laag ook 2 uur later aanbrengen als de verf nog niet helemaal droog is? maakt dat veel uit voor de sterkte?
  Punt is, ik zit met een huursteiger en soms is de verf na 24 uur nog niet helemaal uitgehard en dan krijg ik korrels bij het schuren. je zou dan dus nog langer moeten wachten maar die tijd is er niet omdat ik de stijger ook nog meermaals moet verplaatsen. andere vraag, kan het kwaad als er een paar korrels zand in de verf komen (bij het lostrekken van de tape van de bakstenen), afgezien dat het cosmetisch niet het mooiste is, gaat het mij vooral om de sterkte van de verf.

  1. Beste Jelle,

   Normaal gesproken is een verf na 12 tot 16 uur schuurbaar en overschilderbaar. Deze tijden dienen aangehouden te worden. Dit staat op het verfblik vermeldt. De meeste verven zijn na 7 dagen volledig uitgehard maar dat maakt dus niet uit voor de overschilderbaarheid. Welke verf heeft u gebruikt? Indien het na 24 uur nog niet schuurbaar is, dan lijkt mij dat niet goed. Na 2 uur overschilderen kan niet en raad ik af. Er zit dan nog oplosmiddel in de eerste laag waardoor er blaasjes kunnen ontstaan in de tweede laklaag. Ook zullen er complicaties ontstaan in het drogingsproces.
   Zand in de verf beschadigt de laklaag en komt niet ten goede van de kwaliteit. Indien er wordt gewacht met het verwijderen van de tape totdat de verf stofdroog is (afhankelijk van het type verf is dat 2 tot 4 uur) dan zal het zand niet kleven in de laklaag en er dus vanaf vallen.

 26. Misschien een rare vraag.

  Hoe lang blijft geschuurd hout (binnen) goed? Met andere woorden moet je vlak voordat je gaat schilderen schuren of mag het bijvoorbeeld ook een week van de voren? Of moet je dan opnieuw een beetje opschuren? Ik ga binnenkort de binnen kozijnen van een nieuwe kleur voorzien, maar heb geen tijd om alles achter elkaar te doen.

  1. Beste Teunis,

   Geschuurd hout hoeft niet binnen een bepaalde tijd te worden geschuurd. Een week van tevoren schuren is dus geen probleem. Het enige waarop gelet moet woorden is dat het geschuurde hout niet verontreinigd wordt. Is dat wel het geval, dan dient het net voor het schilderen weer gereinigd te worden.

 27. Bij het aflakken van mijn keukenkastjes ,onderlaag 2lagen met zwarte verf op terpetine basis, mijn eerste deurtjes afgelakt ,1e laagmet een matte lak op waterbasis 10 % verdund (Ik weet watergedragen mag op terpetine basis maar niet andersom ) 2e laag onverdiend zijn prachtig geworden . Nu de de onderste deurtjes nog en daar ging het fout , vergeten de eerste laag matte lak te verdunnen…Nu is duidelijk bij het drogen verschil te zien met de andere deurtjes ,ze zijn lichter en lijken “bewolkter ” door hier en daar te dikke laag lak ,een soort grijzere gloed . Hoe krijg ik dit weer goed ? Door eerst iets
  heel licht te schuren en dan de tweede laag alsnog verdund aan te brengen ? Graag advies

  1. Beste Ingrid,

   Je kunt het beste de onderste deurtjes glad schuren en vervolgens de tweede laag verdund aanbrengen inderdaad. Dan moet je hetzelfde resultaat krijgen als de andere deurtjes.

   1. Dank je wel voor je advies , ik had zelf ook het idee dat dat het eerst te proberen is ,al is het wel moeilijk om alleen de bovenste laag matte lak er alleen af te krijgen.ik ben begonnen met nat schuren,maar zie al snel dat ik ook de zwarte matte terpetine verf ook weer moet bijwerken ,alvorens het weer verdund (dit x )af te lakken
    Daar komt wel bij dat ik hoop dat alle matte afwerklak op waterbasis dan wel afgescheurd moet zijn omdat als er enigzins resten achter blijven de zwarte terpetine verf op de waterbasis lak weer voor problemen kan zorgen ? .

 28. hallo deze blog met aandacht gelezen maar heb een vraagje. wij schilderen al wat langer maar dit hebben wij in ons eigen huis nog niet meegemaakt. Wij hebben de kozijnen van het huis van mijn dochter geschilderd maar de verf beschadigd heel snel. het lijkt erop dat het afbladdert. De instructies van schoonmaken, schuren en opdroogtijd etc goed opgevolgd. Wat kan de oorzaak van zijn?. Wij dachten zelf aan verschil in materiaaltypen. We hebben de nieuwe lagen nu geschilderd op waterbasis en dit misschien geschilderd op verf met terpentine basis (oude lagen) ? Wij weten het even niet.

  1. Beste Claude,

   Het afbladderen/beschadigen kan meerdere oorzaken hebben. Zou u een aantal foto’s van de beschadigingen naar ons willen mailen? Welk merk en type verf is er nu aangebracht? Dan kunnen wij u een goed advies geven. Alvast hartelijk dank!

   1. Dag,

    Hier hetzelfde probleem. Gehandeld volgens alle regels maar de verf laat los. Nadat de verf een week ervoor op de kozijnen is gezet moesten we afplakken. Met het verwijderen van ’t Plakband trokken we hele stukken verf mee. Kozijnen eerst geverfd met grondverf, daarna 2x afgelakt. Flexa strak in de lak, zijde glans gebruikt.

    1. Beste Wim,

     Indien de verf is aangebracht volgens alle voorschriften dan is er nog maar één variabele over en dat is dat de verf niet goed is. Je kunt dan het beste met het blik verf terug gaan naar de verfleverancier. Echter is de kans niet heel erg groot dat er iets mis is met de verf. Indien de verf wordt meegetrokken met de tape dan is de verf niet goed droog of hecht niet goed. Hechting heeft te maken met de voorbehandeling van de ondergrond. Droging heeft te maken met temperatuur en laagdikte.

 29. Goeie tips!
  Ik heb een vraagje: Al jaren schilder ik mijn kozijnen in donkergroen en wit. Nu is het me opgevallen dat een klein drupje groene verf dat valt op de witte verflaag die twee dagen geleden geverfd is, gemakkelijk is te verwijderen met een doekje en wat terpentine. Andersom, drupje gewit gemorst op groen, laat zich veel moeilijker verwijderen. Soms lukt dat helemaal niet! Volgens een schilder in de buurt is wit een ‘sterkere kleur’ dan groen. Welke theorie zit hier achter, en geldt dat voor meer kleuren?

  1. Beste Gijs,

   Ik vermoed dat het te maken heeft met verschil in de droogsnelheid tussen de groene en witte verf. Omdat een groene kleur veel meer pigmentpasta bevat dan een witte kleur droogt de groene kleur trager. Daardoor kan de groene kleur nog makkelijk worden verwijderd met terpentine. Zijn beide kleuren verf van hetzelfde merk en type?

 30. Thuisschilder E

  Het is voor mij niet praktisch uitvoerbaar om niet in de zon te werken. Van 12 tot 20 staan de kozijnen vol op de zon. Dan zou ik pas om 20 uur kunnen beginnen? Oeff…

  Nog tips voor als ik toch gewoon in de zon aan het werk ga? Kan ik het beter s ochtends vroeg doen voor een paar uurtjes schaduw of in de namiddag als de zon niet meer zo sterk is?

  1. Het kan ook op een bewolkte dag ;). Indien de zon schijnt, dan ’s avonds “achter de zon aan” schilderen. Indien er ’s ochtends wordt geschilderd komt de zon alsnog op het nog niet droge schilderwerk.

 31. De kozijnen van onze nieuwbouwwoning machten niet met de kleur van de wanden en de keuken (denk 9010). Nu wil ik de kozijnen een frissere kleur geven. Is vetvrij maken, licht opschuren en vervolgens 1 keer lakken voldoende?

  1. Beste Bibi,

   Indien de kleur van de kozijnen niet teveel afwijkt van RAL 9010 is reinigen, schuren en 1 laag aflak aanbrengen inderdaad voldoende. Wijkt de kleur wel (sterk) af, dan adviseer ik eerst een laag grondverf wit of RAL 9010 aan te brengen en vervolgens een laag aflak in de kleur RAL 9010.

 32. wat een goede raadgevingen hier!
  Ik heb ook een vraag;
  Een project van onze stichting in afrika heeft ijzeren kozijnen gemaakt en in de menie gezet. Wat voor verf moet daar overheen gedaan worden?

  1. Beste Ina,

   Daarvoor kunt u bijvoorbeeld Metaalverf gebruiken. Metaalverf is halfglans. Indien u een zijdeglans of hoogglans afwerking wenst, dan kunt u daarvoor aflak zijdeglans of aflak hoogglans gebruiken.

 33. Goed advies.
  Een vraagje…heb mijn tafelblad veel te grof en te hard geschuurd. Zie het door de verf heen. Wat kan ik het beste doen…hier baal ik zo van.

  1. Beste,

   Ervan uitgaande dat het schuren als doel had om de tafel te schilderen heb ik het volgende advies. De gehele tafel behandelen met 1 laag grondverf, het liefst in dezelfde kleur als de aflak. Vervolgens de tafel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren!). Daarna 1 laag slijtvaste aflak aanbrengen. Als aflak kunt u bijvoorbeeld betonverf gebruiken. Dit is een zeer slijtvaste lak.

  2. Misschien mooi afscheuren en mooi kaal houden en evt.een lichte beits erover.

 34. Geachte , al jaren gebruik ik ceta bever om mijn ramen en deuren te beitsen.
  Ditmaal hebben wij vastgesteld dat er allemaal scheurtjes , barstjes en afschilfering is op onze ramen en deuren , deze staan in de volle zon en in de regenkant. Bij de andere ramen is dit niet gebeurt.
  Wij begrijpen dit niet. Gezien ik steeds de te behandelen oppervlaktes steeds lichtjes schuur en nadien beits , steeds rekening houdend met het weer , niet te warm.
  De schilfers gaan tot op het blote hout afschilferen.
  Welk is de te volgen werkwijze ? Welk zijn de beste weercondities?
  Heb terug licht eiken ceta bever gekocht om terug 2 lagen op te zetten
  Grtn
  G

  1. Beste,

   Indien de beits gaat barsten en schilferen, dan is de beits deels afgebroken onder invloed van UV straling (zonlicht). Ook wordt de beits dan te hard. Deze beits van Ceta Bever is in dat geval niet UV bestendig genoeg. Mijn advies is om een goede kwaliteit beits aan te brengen die bestand is tegen UV straling, zoals OAF Tuinbeits Transparant of Systeembeits. Indien u een dekkende beits heeft gebruikt, dan adviseer ik Systeemverf.
   Voordat u een nieuw laag beits gaat aanbrengen dient de ondergrond eerst te worden gereinigd en vervolgens te worden geschuurd (niet andersom). De ideale temperatuur voor het aanbrengen van beits ligt tussen de 15 en 25 graden celcius. Ook mag er niet rechtstreeks in de zon worden gebeitst, dus altijd in de schaduw werken. Ook mag het nieuw gebeitste houtwerk minimaal de eerste 4 uur niet in de zon komen.

 35. Super uitleg ,hier heb je wat aan ,alleen mis ik de uitleg ov er deuren schilderen zou fijn zijn om hier wat uitleg over te hebben ,bedankt

  1. Beste H vd Heuvel,

   De werkwijze voor het schilderen van een deur is als volgt:

   • De deur reinigen met een verfreiniger
   • De deur schuren en stofvrij maken
   • Indien er kale plekken aanwezig zijn dan deze plekken voorbehandelen met een grondverf en na droging de grondverf licht schuren. Ook kan de gehele deur in de grondverf worden gezet indien de kleur van de deur sterk afwijkt van de kleur die u wilt aanbrengen of indien er nog geen verf aanwezig is.
   • 1 laag aflak aanbrengen

   Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat graag!

 36. De voordeur en de garagepoort, beiden geschilderd hout, dienen opgefrist.
  LIcht geschuurd om een matte schijn te bekomen, ontstoft en ontvet. – Het is warm hier buiten (+25°C)
  En …. rollen maar. Het gaat prima al vind ik de solventbasis statin lakverf nogal slapjes.
  Tijdens het drogen (nog steeds niet in de zon) ontstaan er her en der “belletjes” – opnieuw met de roller erover – OK – maar ze komen terug.
  Eindresult: mooie laklaag met bubbels.
  Wat deed ik verkeerd – wat liep er mis?

  1. Beste Walter,

   Voor elke verf geldt dat er niet in de zon mag worden geschilderd. Gebeurt dat wel, dan ontstaan er inderdaad luchtbelletjes in de verf. Verder wordt de verf erg warm in het blik waardoor de viscositeit naar beneden gaat (de verf wordt dunner / te dun). Wellicht bedoel je dat met “slapjes”.
   De plaatsen waar de luchtbelletjes zijn ontstaan kun je het beste licht schuren, stofvrij maken en opnieuw aflak aanbrengen. Maar dit keer in de schaduw.;)

 37. Top!!
  Ben druk wijzer geworden😜

 38. Veel praktische tips! Dank!

 39. Goede tips! Mijn kozijnen zijn weer toe aan een schilderbeurt.

 40. Veel advies en erg handig.

 41. Handig! Ik denk dat vele tegen deze problemen aanlopen! Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2020 VerfBestelSite.nl