Hoe voorkom je de 14 meest gemaakte blunders tijdens het schilderen?

blunders tijdens schilderen Je herkent het vast wel: je hikt al tijden aan tegen het schilderen van het hout aan je woning. Want als je er eenmaal aan begint, dan wil je het natuurlijk ook goed doen. Als je het niet goed doet loop je binnen de kortste keren tegen problemen aan. Het wordt niet mooi. Of de verf krijgt luchtbellen of verkleurt zelfs. Of in het ergste geval: de verf bladdert af en je kunt opnieuw beginnen. Niet leuk.

In dit blogartikel schrijf ik over de meest gemaakte blunders bij het schilderen van houten ondergronden, zoals kozijnen, deuren, wanden, schotten, windveren, et cetera, zoals ik die in de praktijk vaak tegenkom. Maak je geen zorgen. Als je dit blogartikel hebt gelezen ben je hard op weg een expert te worden. Dan weet je wat de meest gemaakte fouten tijdens het schilderen zijn, zodat je je schilderklus in elk geval goed voorbereid aan kunt pakken. En ik verklap alvast: een goede voorbereiding is het halve werk.

Eerst schuren, dan reinigen

De eerste kom ik vaker tegen dan je zou denken. En het is meteen een catastrofale. Veel mensen denken dat je éérst moet schuren en dan pas reinigen. Je schuurt toch ook gewoon het vuil weg? Nee. Dat is een rampzalige misser. Schuren is niet meer dan het beschadigen van de ondergrond om zo een goede hechting van de verf te krijgen. Met schuurpapier schuur je microscopisch kleine groeven in de ondergrond; verf hecht nou eenmaal beter op een ruwe ondergrond dan op een glad oppervlak. Heb je de ondergrond niet eerst gereinigd, dan schuur je al het vet en vuil in de groeven en dat krijg je er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Het resultaat: je verf hecht niet goed vanwege het vet en vuil. En de kans is groot dat je opnieuw kunt beginnen.

Helemaal niet reinigen

Daar past deze blunder ook bij: gewoon de ondergrond helemaal niet reinigen. Dat is nergens voor nodig, toch? Even schuren en dan de verf er op, zonder de ondergrond te reinigen, is vragen om problemen. Zoals je net hebt kunnen lezen is reinigen van cruciaal belang voor een goede hechting van de verf.

Het verkeerde reinigingsmiddel

En als je dan tóch gaat reinigen:  gebruik het juiste middel. Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld terpentine of allesreiniger als reinigingsmiddel. Fout. Terpentine verdeelt het vuil over het te schilderen oppervlak waardoor er een vettig laagje achterblijft. Terpentine is dan ook geen reinigingsmiddel, maar een verdunningsmiddel. Eenzelfde probleem ontstaat bij het gebruik van bepaalde allesreinigers die iets glans aan de ondergrond geven na het reinigen. Die glans bereiken ze namelijk met toevoegingen die vettig zijn en dus ook voor onthechting van je zorgvuldig aangebrachte verf kunnen zorgen. Goede reinigingsmiddelen zijn de middelen die speciaal worden gemaakt voor het reinigen van schilderwerk. Deze middelen maken de ondergrond 100% schoon en ontvetten zonder sporen achter te laten uit het reinigingsmiddel zelf.

Teveel schuren

Schuren (na het reinigen, natuurlijk) is goed. Maar teveel, te lang of te hard schuren geeft juist weer veel extra werk. Het schuren met grote schuurmachines lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee. Bij teveel schuren, en helemaal met schuurmachines, ga je namelijk al snel door de oude verflaag heen. Dan moet je de kaal geschuurde plekken eerst weer behandelen met grondverf, die moet eerst weer drogen en dan moet je alsnóg schuren voordat je kunt schilderen. Dat kost extra tijd en extra werk.

Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuw verfje toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan heb je geluk. Je hoeft namelijk alleen maar goed te reinigen en dan licht te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.

verf schuren

Niet schuren

En tegenover ‘teveel schuren’ staat natuurlijk: ‘niet schuren’. Er bestaan mensen die schuren niet nodig vinden. Niet slim. Moet ik dat na het vorige verhaal nog uitleggen? Nee, toch?

Schilderen bij te vochtig weer

Reinigen en schuren is één; een beetje medewerking van het weer is twee.  Schilderen in de regen is natuurlijk sowieso niks, maar zelfs vochtig weer zónder regen is voor je schilderwerk niet bepaald goed. Bij vochtig weer is de kans groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je wilt schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en het mat uitslaan van de verflaag.

Wanneer condensvorming optreedt, zitten we op of onder het zogenaamde dauwpunt. Het dauwpunt is het punt waarop de relatieve vochtigheid de 100% bereikt. Ik adviseer om altijd bij een maximale luchtvochtigheid van 85% te schilderen. Door deze veiligheidsmarges te hanteren zit je gegarandeerd goed voor een uitstekend stukje schilderwerk. Met apps zoals Weathersignal of op http://weathersignal.com/ heb je een indicatie of de luchtvochtigheid te hoog of juist laag genoeg is.

Schilderen bij te warm weer

Ook schilderen bij te warm weer is een veelgemaakte fout. Als het te warm is droogt de verf nou eenmaal te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld duidelijk zichtbare kwaststrepen en aanzetten van de kwast. Maar dat is niet het enige. Een slechte vloeiing verkort ook de levensduur van de verflaag.

Schilderen in de zon is vaak helemaal funest voor de kwaliteit van het schilderwerk. Er ontstaan luchtbellen in de verf en van vloeiing is er al helemaal geen sprake. Schilder dus niet bij te warm weer en niet in de zon! En oh ja: de zon wil nog weleens draaien ;), dus wat je ’s morgens lekker in de schaduw schildert, staat ’s middags misschien wel in de brandende zon. En dat is gewoon jammer van je werk. De ideale temperatuur om te schilderen ligt tussen 15 en 250C. Bij deze temperatuur komt de verf het beste tot zijn recht.

Verf te dik

Okee, dan hebben we het schoonmaken, het schuren en het weer gehad. Dus die fout maak je al niet meer. Maar ook de verf zelf vraagt enige aandacht. Zó vanuit de pot op het hout? Dacht het niet. Soms is de verf gewoon te dik, oftewel: de verf heeft een te hoge viscositeit. Dat verwerkt lastig, het vloeit niet goed en als het droog is lijkt het nergens op.

Het is belangrijk je verf op de juiste viscositeit te brengen voordat je gaat schilderen. Bij lage temperaturen is verf dikker dan bij hoge temperaturen, zodat je moet verdunnen. Dat moet je uiteraard wel doen met een verdunningsmiddel dat geschikt is voor de verf die je gebruikt. Bij synthetische verven, ofwel oplosmiddelhoudende verven, is dat meestal terpentine. Bij watergedragen verven kun je water of acrylverdunner gebruiken. De juiste verwerkingsviscositeit is bereikt wanneer de verf goed te verwerken is en goed vloeit.

Geen grondverf

Nog zo’n schilderblunder: gewoon geen grondverf gebruiken. Waarom zou je ook? Nou, bijvoorbeeld om opstaande houtvezels, geen glad uiterlijk en een slechte dekking te voorkomen. Zonder grondverf op het kaal geschuurde hout krijg je meestal een lelijk eindresultaat. Ook kan het een nadelige invloed hebben op de hechting van de verf. Gebruik bij kaal (nieuw) hout dus altijd een grondverf. Nog een voordeel: grondverf is gemakkelijk te schuren. De volgende (eind) laag kun je dus op een mooie gladde ondergrond schilderen.

Dezelfde kleur grondverf als de aflak

Het lijkt slim: dezelfde kleur grondverf gebruiken als de aflak. Maar het heeft een groot nadeel: je kunt bij het aflakken niet zien waar je geweest bent! Vooral in de schemering of in de schaduw is het dan veel lastiger om een mooi stukje schilderwerk af te leveren. Ik adviseer altijd om de kleur van de grondverf minimaal een paar tinten te laten afwijken van de aflak. Zo heb je prima zicht op wat je al hebt behandeld en wat nog niet.

Onjuiste kleur grondverf bij moeilijk dekkende kleuren

Een klacht die veel voorkomt is een slechte dekking. Heel vaak ligt dat gewoon aan goedkope verf die niet genoeg pigment bevat. Maar zelfs met een goede kwaliteit verf kun je dat probleem tegenkomen. De fout die veel mensen maken is dat ze een verkeerde kleur grondverf gebruiken.

Heldere kleuren zoals rood, oranje en geel zijn moeilijk dekkende kleuren door de heldere pigmenten die deze kleuren bevatten. Dat betekent niet dat alle rode, oranje en gele kleuren verf moeilijk dekken, maar wel de heldere. Gelukkig is de oplossing vrij eenvoudig: kies de juiste kleur grondverf. Standaard grondverf is in een aantal kleuren verkrijgbaar. Afhankelijk van de kleur aflak die je wilt gebruiken kies je de beste tint grondverf voor een perfect dekkend eindresultaat.

Kleur afwerklaag Kleur grondverf
Geel, oranje, heldergroen, helderrood Wit
Rood Lichtgrijs
Donkergroen Donkergrijs

 

Verkeerde kwast of roller gebruiken

Ook voor een schilderklus geldt: gebruik het juiste gereedschap. Goedkope kwasten en rollers hebben weliswaar een aantrekkelijke prijs, maar zorgen over het algemeen niet voor een aantrekkelijk eindresultaat. De verkeerde kwast kan strepen in het schilderwerk veroorzaken en haren achterlaten in de verf. Dat betekent in de praktijk meestal veel meer werk en een lelijk resultaat. Hetzelfde geldt een beetje voor rollers. Een onjuiste roller kan ‘stukjes roller’ achterlaten in de verflaag of voor een verstoorde vloeiing zorgen.

Zorg dus niet alleen voor een fatsoenlijke kwaliteit, zorg ook dat je ‘de juiste kwast bij de juiste klus’ zoekt voor een mooi eindresultaat. Wat spelregels:

 • Een beits breng je niet aan met een ronde kwast en een roller, maar met een platte (brede) kwast
 • kozijnen lak je af met een goede ronde kwast. Geen platte kwast en al helemaal geen wegwerpkwast!
 • Het sausen van muren doe je met een muurverfroller
 • Voor het coaten van een betonvloer gebruik je een roller die gemaakt is voor coatings (2K roller)

Verf niet (goed) opgeroerd

De verf direct vanuit de pot op je hout smeren is geen goed idee. Altijd eerst goed roeren. Niet goed opgeroerde verf dekt minder, heeft een onjuiste glansgraad, vloeit niet zoals het moet en heeft een verkeerde viscositeit. Een hoop narigheid dus. Roeren: kleine moeite, groot plezier.

Pigmenten en vulstoffen zijn vaste deeltjes die in de verf ‘zweven’. Deze deeltjes zullen tijdens de opslag naar de bodem van het blik zakken. Andere vloeibare toevoegingen, zoals siccatief (droger), zullen juist naar de oppervlakte drijven. Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen weer vermengen met de rest en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug.

Roer de verf grondig met een plat, houten roerstokje van onder naar boven. Doe dat minstens een minuut lang en schraap tussendoor ook een paar keer over de bodem. Dan weet je zeker dat alle bestanddelen goed met elkaar zijn vermengd.

Schilderen met slechte verf

Dat spreekt eigenlijk voor zich. Toch gaan veel mensen hier de fout mee in. Slechte verf wil niemand op de kozijnen van zijn huis hebben. Niet alleen moet je vaker schilderen om het mooi te houden. Slechte verf beschermt minder en dat betekent dat het onderliggende hout eerder gaat verrotten.

Er komen helaas steeds meer huismerken op de markt die een bijzondere slechte kwaliteit hebben. Met name bij de grotere bouwmarkten en budgetketens kom je dat veel tegen. Waar denk je dat die lage prijs vandaan komt? Door goedkope grondstoffen, veel vulstoffen en verdunning en weinig pigment kun je de kostprijs natuurlijk aardig drukken. Lekker goedkoop, maar dan heb je ook niks. Ja, wat verdunning met een kleurtje 😉

Wij verkopen overigens alleen maar kwalitatief goede verf. Ons verfmerk Ruwol wordt in Nederland onder strenge criteria ontwikkeld en geproduceerd. En voor een betaalbare prijs 😉

435 gedachten over “Hoe voorkom je de 14 meest gemaakte blunders tijdens het schilderen?”

 1. Beste Rutger,

  Super handige tips! Ik wil graag mijn metalen binnendeur kozijnen voorzien van een nieuwe witte verflaag. De oude verflaag is vergeeld.

  Welke verf raad je aan voor metalen binnendeurkozijnen? Watergedragen verf of op terpentine basis.

  Is het daarnaast nodig om deze eerst te gronden of kan ik deze ook twee maal aflakken na het reinigen en opschuren?

  Grt.

  1. Beste Linda,

   Metalen kozijnen kunnen zowel met een watergedragen als een terpentine gedragen verf worden behandeld. Verf op basis van terpentine is meestal een alkydverf. Alkydverven kunnen vergelen op plaatsen waar niet voldoende daglicht bij kan komen. Is dat het geval dan kun je het beste kiezen voor een acrylaatverf (waterbasis).

 2. Dient het hele te schilderen opervlakte net primer gedaan te worden?

  Heb hele grote buiten potten in de tuin en die hebben iets van gaatjes op de bovenranden. Nu wil ik alleen die rand en iets onder de rand met primer doen en dan verven. Kan dat of dient de gehele pot met primer gedaan te worden.

  1. Beste Patricia,

   Je hoeft alleen de delen met primer te behandelen die geschilderd worden. De hele pot is dus niet nodig.

 3. Beste,
  Wij willen graag onze binnendeuren en kozijnen opknappen. Ik vroeg me af of het mogelijk is nu alles reeds af te nemen en op te schuren, en over een paar weken (wanneer de verbouwing verder af is en minder stof) stofvrij te maken en te verven. Kan dit of kan ik beter wachten?

  Er zit al een onbekende lak op. Is het voldoende deze op te schuren en te lakken of zal er grondverf onder moeten?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Anna,

   In principe kan er nu al geschuurd worden. Ik adviseer wel net voordat er wordt geschilderd het houtwerk nogmaals te reinigen. Dit i.v.m. eventuele vervuiling na het schuren.
   Indien de laklaag nog intact is, dan hoeft er geen grondverf aangebracht te worden. Tenzij er een andere kleur aflak wordt aangebracht.

 4. Goedenavond,

  Ik heb op massief eiken planken jachtlak aangebracht. Dit zou na 24 uur overschilderbaar zijn. Vanmiddag plakte het nog en ik heb het gisteravond aangebracht. Is er iets wat ik kan doen? Wat zouden de juiste stappen zijn geweest?

  1. Beste Ava,

   Het kan zijn dat eikenhout de droging van jachtlak vertraagt. Het zal uiteindelijk wel drogen, maar het duurt gewoon langer.

 5. Hallo Rutger

  HELP!! Ik heb de beginnersfout begaan 🙁
  We willen graag witte regenpijpen dus vol enthousiasme regenpijpen gekocht. MAAR ik heb ze dus eerst geschuurd en toen ontvet Dom dom dom las ik dus achteraf. De kunststof primer vliegt er af bij elke miniscule aanraking. Nu heb ik een klein stukje op de goede manier gedaan en het is goed 🙂 Maar hoe nu de verpeste regenpijpen aan te pakken?? Alles er af halen? Eerst ontvetten dus en dan schuren?? Ik weet het even niet hoe te doen dus een tip is meer dan welkom

  Alvast bedankt!! Groetjes Aafke

  1. Beste Aafke,

   Indien de verf niet goed hecht dan zit er niks anders op dan alles er weer vanaf te krabben. Vervolgens grondig reinigen met Ruwol Paint cleaner (de meeste reinigers zijn niet geschikt!), dan schuren en daarna de juiste primer (die geschikt is voor PVC) aanbrengen. Een andere oplossing is het aanbrengen van Holdbar zwembadcoating. Deze 100% UV- en waterbestendige 2 componenten PU coating heeft een chemische hechting op PCV waardoor een superieure hechting wordt verkregen en een primer en schuren niet nodig is. Het kan dus rechtstreeks op de regenpijp worden aangebracht, zonder schuren en primer.

 6. Hoi, ik ben mijn kozijnen aan het lakken buiten. Helaas was de luchtvochtigheid (gok ik) toch te hoog en valt mijn schilderwerk dof uit. Kan het kwaad dat ik het nu licht opschuur en het in het voorjaar weer verf met de juiste stappen?

  1. Beste Daya,

   Ik zou in het voorjaar, net voor het schilderen, licht schuren en vervolgens aflakken. Het kan verder geen kwaad.

 7. Vraagje.

  Heb de trap in de grondverf staan. (2 lagen op terpentine basis) maar zit nu te twijfelen om de lak op waterbasis te zetten dit omdat deze sneller droogt. En men geeft aan dat dit harder zou zijn.

  Mijn vraag is of dit ook zo is?
  En of dit wel zomaar kan waterbasis verf op een terpentinebasis grondverf. Lees dat je dan hem 1 of 2 keer in een speciale primer kan zetten. Maar dat is ook weer een hele klus en dan wordt de laag wel erg dik lijkt mij.

  1. Beste Bas,

   De meeste watergedragen verven drogen in aanvang sneller, maar de doordroging kan net zolang als terpentine gedragen verf duren. Het aanbrengen van watergedragen verf op grondverf op terpentinebasis is normaal gesproken geen probleem. Het is wel zo dat de meeste watergedragen 1 component verven minder slijtvast zijn. Het beste is het aanbrengen van een 2 componenten watergedragen coating zoals Holdbar Trapcoating.

 8. Dag,

  Dank voor het artikel, erg handig!

  Ik wilde mijn eettafel behandelen met hardwax-olie en om ongelijkmatige opname van kleurvte voorkomen (waardoor verschillen en vlekken ontstaan) wilde ik een soort primer gebruiken, om porieen dicht te zetten. Nu lees ik dat er een ‘pre-stain wood conditioner’ is, die het werk doet, maar die is in de VS te koop, hier kan ik hem niet vinden.

  https://www.amazon.nl/Minwax-13407-Pre-Stain-Wood-Conditioner/dp/B004BPSJRG/ref=asc_df_B004BPSJRG/?tag=nlshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=494640961911&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=14162257688683071900&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1001191&hvtargid=pla-305274303294&psc=1

  Is er een nederlandse naam voor zoiets? Is dat hetzelfde als sanding sealer, of toch niet?
  Groet,

  1. Beste Jeroen,

   Ik heb het product Pre-Stain Wood Conditioner bekeken. Dit product is soortgelijk aan Hardwaxolie en hebben bijna dezelfde eigenschappen. Mijn advies is Hardwaxolie te gebruiken.

 9. Raad jij aan om op plekken met veel zon >niet< te schilderen met een te donkere verf (grachtengroen bijv.)?

  1. Beste Gijs,

   Ook op plekken waar veel zon komt kan zonder problemen een donkere kleur verf aangebracht worden. Alleen mag er niet in de zon worden geschilderd. Dan kan er namelijk blaasvorming ontstaan. Zorg dus altijd dat er in de schaduw wordt geschilderd. Na droging maakt het niet uit hoeveel zon er op het schilderwerk komt.

  2. Beste Rutger,
   15 jaar geleden zijn mijn nieuwe kozijnen geverfd met Sikkens Amarol triol. 5 jaar geleden heb ik een aantal kozijnen van een nieuwe laag voorzien. Nu blijkt dat de door mij overgeschilderde delen er vies uitzien, terwijl de delen die 15 jaar geleden werden geschilderd er veel schoner (witter) uit zien. Wat heb ik 5 jaar geleden fout gedaan?
   dank voor je advies,
   Frans

   1. Beste,

    Dat is moeilijk te zeggen. Het kan zijn dat de samenstelling van Sikkens Amarol is gewijzigd of dat de omstandigheden tijdens aanbrengen niet optimaal waren.

 10. beste Rutger. Mijn nieuwe schuur en schutting waren behandeld met Beits. 5 jaar latter heeft een schilder mijn schuur geverfd maar geen beits gebruikt. dat is inmiddels 3 jaar geleden en nu is de hout met Oranje rot aangetast.
  Mijn schutting oorspronkelijk ook met Beits behandeld heeft geen spoor van rot….. Kan ik mijn schuur “redden” Door op nieuw mijn schuur te beitsen ?..

  1. Beste,

   Indien het hout al te veel is aangetast, dan kan het hout beter vervangen worden. Is het hout nog in tact, dan kan er gewoon een beits aangebracht worden. Wel uiteraard eerst goed reinigen met een verfreiniger en schuren.

 11. Oude verflaag van binnenkozijn is (vrij donker) bruin hoogglanslak. Traditionele verf. Ik wil het graag wit schilderen met wateroplosbare verf. Kan ik beter de verf afbranden-/krabben en dan met grondverf beginnen. Of schuren en meteen overschilderen met witte lak?

  1. Beste Eveline,

   Afbranden raad ik af. Dat geeft alleen maar extra werk zonder voordelen. Ik adviseer 2 lagen witte grondverf aan te brengen en daarna 1 laag witte aflak. Wel eerst grondig reinigen met een verfreiniger en schuren. Tussen de lagen door ook licht schuren.

 12. Beste Rutger,
  Ik heb inmiddels het stalen frame voor mijn buitentafel 1x in de grondverf gezet (Südwest acryl All Grund zwart).
  Mijn idee was 2 x grondverf en 1x aflakken.
  Nu vind ik de kleur van de All Grund fantastisch, omdat dit lijkt op de donkere staalkleur en heel mat is.
  Kan ik het Tafelonderstel ook 3 x met All Grund behandelen en niet aflakken? Of is het staal dan niet genoeg beschermd tegen weersinvloeden en zal er toch roest ontstaan?
  Ik kan nl nergens vinden of deze grondverf/primer ademend is of niet.
  Groet Svenja

  1. Beste Svenja,

   All-Grund is een grondverf en bevat veel vulstoffen. Door deze vulstoffen beschermd grondverf niet goed tegen weersinvloeden. Daarom zal het wel afgelakt moeten worden. Dat kan ook met een matte zwarte aflak.

 13. Interessant artikel!!
  Mijn huis is door “professionele” schilders geschilderd. Helaas bladderen de kozijnen na 3 jaar af. Zij wijden het aan niet ventilerende glaslatten (die volgens hun ook niet in mijn 6 jaar garantie vallen, terwijl mijn vorige schilderwerk er minimaal 15 jaar opzat), maar ik denk dat de geverniste kozijnen die ik hiervoor had waarschijnlijk niet grondig genoeg gedaan zijn. Kun je zoiets achteraf nog aantonen?

  1. Beste Esther,

   Dat wordt denk ik moeilijk. Je zou er een expert bij kunnen halen die ter plekke gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn.

 14. Beste Rutger, heb met grote interesse jouw artikel gelezen. Bedankt voor de info!
  Ik ben bezig mijn buiten kozijnen en deuren te schuren om deze van donkerbruin naar antraciet te verven. Ik ben bang dat ik op enkele plekken te enthousiast heb geschuurd en dat ik deze plekken beter eerst 2 x kan gronden en schuren voor ik de lak aanbreng. Kan ik alleen de plekken met grondverf behandelen waar ik denk dat ik te hard heb geschuurd? Ga je dan geen kleurverschil in de lak zien?

  Alvast bedankt voor je advies!!

  1. Beste Brian,

   Indien je door de verf heen hebt geschuurd en dus kale plekken ziet, dan dienen deze plekken eerst met grondverf behandeld te worden. Afhankelijk van de hoeveelheid kale plekken kan er voor worden gekozen om daarna alles met een laag grondverf te behandelen. Zo ontstaat een egaal dekkend geheel. Daarna alles aflakken met een dekkende aflak.

 15. Hoi ik heb een bruynzeel buiten deur gekocht waar ik een stukje aan ga zetten (merbau). De deur is hout kleur (blank) Hoe kan ik het stukje net zo glad krijgen als de bestaande deur? Is alleen schuren genoeg? Water basis of terpentine?

  1. Beste Jack,

   Dat kan door middel van schuren en lakken. Normaal gesproken zou gronden, overgronden en aflakken voldoende moeten zijn. Tussen de lagen door wel licht schuren (glad schuren). Het kan zowel met een waterbasis verf als terpentine basis.

 16. Is het beter 2 lagen grondverf aan te brengen of 2 lagen lak op de grondverf?

  1. Beste Desiree,

   De normale en beste werkwijze is gronden, overgronden en dan aflakken. Dus 2 lagen grondverf en 1 laag aflak.

 17. Ik wil graag binnen de deuren en kozijnen die een beetje beschadigd zijn wat bijwerken zonder de hele deur opnieuw te verven. Kan dat? Zo ja, hoe kan ik dat het beste doen? En kan ik ook gelatexte muren een beeeje bijwerken op kale of vieze plekken?

  1. Beste Mariska,

   Het plaatselijk bijwerken zal vrijwel altijd zichtbaar zijn door kleur- en glansverschil. Het beste is de volledige deuren, kozijnen en muren over te schilderen.

 18. Ik heb zo pas een nieuw tuinhuis geplaatst uit vurenhout. Hier komt nog vrij veel hars vrij (reeds meerdere druppels gevonden op de grond en langs de wanden). Moet ik wachten om te beitsen tot het hout wat meer is uitgedroogd of is dit van geen belang? Kan ik het hars gewoon verwijderen en licht opschuren of hoe ga ik hier best te werk? Ik vermoed dat beitsen over hars niet aan te raden is.

  1. Beste Glenn,

   Het kan inderdaad voorkomen dat er nog hars uit het hout komt. Hars kan worden verwijderd met terpentine. Daarna kan het hout worden geschilderd.

 19. hallo rutger
  ik ben een tuinhuis aan het opknappen; was gebeitst, maar(blijkt achteraf) met een beits (rood dekkend) op terpentinebasis; we hebben netjes alle normale voorbereidende stappen gevolgd (reinigen, schuren, stofvrij) en toen de nieuwe beits (groen dekkend)erover heen gezet; dat ging niet goed, pakte helemaal niet maar trok op plaatsen waar de vorige laag behoorlijk weg gescheurd was wel in het hout; gevolg is een tuinhuis met rode ondergrond en groene vlekken; op advies van een buurman hebben we zo goed als dat ging de groene beits eraf gehaald, schoongemaakt (water met ammoniak) en het huisje weer geschuurd maar je blijft het heel goed zien; hoe kunnen we nu toch ons tuinhuisje voorzien van een beschermende laag: nieuwe beits of lak en hoe bereiden we dat zo goed mogelijk voor nu de ondergrond eigenlijk zowel waterbasisbeits is en terpentinebasisbeits?

  1. Beste Hedlund,

   De oplossing is als volgt:

   • De ondergrond reinigen met een verfreiniger of met water en ammonia (als ik het goed heb gelezen heb je dit al gedaan)
   • De ondergrond schuren of stofvrij maken (als ik het goed heb gelezen heb je dit al gedaan)
   • Omdat de ondergrond uit meerdere kleuren en verschillende structuren bestaat dient er eerst een grondverf aangebracht te worden. Ik adviseer een grondverf te gebruiken in de kleur van de eindlak/verf
   • Na droging licht schuren, stofvrij maken en nogmaals 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na droging licht schuren, stofvrij maken en de dekkende beits of aflak aanbrengen. Ik adviseer in dit geval Systeemverf aan te brengen.

   Met bovenstaand advies heb je een perfect dekkende tuinhuis die je de eerste 6 tot 8 jaar niet meer hoeft te schilderen.

 20. Ik heb mijn buitendeuren geschilderd met een goede verf. Na droging zitten er heel veel vlekken in de verf. Op sommige plekken glanst de verf, wat ie ook zou moeten doen. Op andere plekken is de verf heel dof en het voelt ook anders. Zou het kunnen dat ik de verf niet goed geroerd heb? De oude verflaag was nog goed, dus ik heb het licht geschuurd en ontvet met ammoniak

  1. Beste Jelly,

   Dit fenomeen kan voorkomen wanneer er bij vochtig weer wordt geschilderd. Het niet goed oproeren van de verf kan ook. Of de verf zelf was niet goed meer. De oplossing is: opnieuw reinigen met een verfreiniger, licht schuren, stofvrij maken en een nieuwe laag aflak aanbrengen bij de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Ook is het belangrijk dat er niet in de zon wordt gewerkt. De zon mag de eerste 6 uur na aanbrengen ook niet op het schilderwerk komen.

 21. Ik heb een vraag:

  Wij hebben onlangs (4 maanden geleden) al onze binnendeuren met een mooie watergedragen lak van Farrow & Ball geschilderd. Nu weet ik dat watergedragen lak iets minder tegen een stootje kan dan verf op terpentine basis. Toch valt het ons tegen hoe snel er krassen en stukjes verf van de deuren afkomen. We hebben kleine kinderen en dan gaat het niet altijd even voorzichtig. We hebben mijns inziens alle stappen doorlopen om de verf netjes op de deur te krijgen (schoonmaken, schuren, afnemen enz.). Is er een middeltje, blanke lak/coating o.i.d. die de verf iets meer hufterproof maakt? Wat je er dus als soort van seal/finish laag overheen smeert? I

  1. Beste Janneke,

   Ja dat hebben we. Je kunt er 1 of 2 lagen Holdbar Vloer Topcoating op aanbrengen. Dit is een transparante, zeer hoogwaardige, slijt-, kras- en stootvaste 2 componenten PU coating. Wel eerst goed reinigen met Ruwol Paint Cleaner, schuren en stofvrij maken.

 22. Deuren en kozijnen binnen, zijn geverfd met acryl verf. Nu wil ik op terpetine basis eroverheen gaan. Gereinigd, geschuurd, gereinigd, grondlak en verf. Deur gerollerd met lakroller met teflon (dat was advies). Maar deur en kozijn lijken net een sinaasappel en is niet glad. Wat doe ik fout?

  1. Beste Luckers,

   Het ontstaan van sinaasappeleffect in de verflaag kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn: Verf te dik, temperatuur te laag tijdens schilderen, ondergrond niet schoon, vet of siliconen aanwezig op de ondergrond, verf niet goed, onjuiste roller. Zou je ons een foto willen sturen van het resultaat? En graag ook het type en merk verf erbij vermelden.

 23. Hallo,

  Ik heb een binnendeur geverfd, er was een deel van de deur wat beschadigd was, ik heb hier wat meer moeten schuren en daarna eerst even wat verf op het beschadigde deel gedaan. Dit omdat ik dacht dat anders bij het schilderen van de gehele deur er op de plaats van de beschadiging kleurverschil op zou treden Echter na het geheel overschilderen van de deur heb ik juist kleurverschil op de plaats waar ik eerder al wat verf gesmeerd heb.

  Ik begrijp dat ik de deur nogmaals zal moeten schilderen, maar hoe voorkom ik dater weer keurverschil ontstaat?

  1. Beste Ben,

   Voordat de deur wordt afgelakt, dient er een dekkende grondlaag aanwezig te zijn. Mijn advies is als volgt:

   • De deur schuren en stofvrij maken.
   • Eventuele beschadigingen repareren met plamuur.
   • Kale, niet dekkende delen of reparatieplakken behandelen met grondverf.
   • De gehele deur behandelen met een laag grondverf zodat er één dekkend geheel ontstaat.
   • De gehel deur aflakken met aflak.

   Tussen de lagen door uiteraard wel licht schuren (niet door de laag heen schuren!) en stofvrij maken.

   Indien bovenstaand advies wordt opgevolgd dan heb je een perfect dekkende verflaag zonder kleurverschillen.

 24. Wij hebben een houten (binnen-)trap die ca 15 jaar geleden kaal geschuurd is en gebeitst met een donkerbruine beits, die er nog steeds goed op zit, behalve wat slijtageplekken op de loopvlakken. Inmiddels zouden we de trap wel in een veel lichtere kleur (wit, white wash) willen hebben, maar zien op tegen het volledig kaal schuren van de trap.
  Is er een alternatief?

  1. Beste Herman,

   Wanneer een transparante beits wordt aangebracht, is de kleur van het eindresultaat afhankelijk van de kleur van de ondergrond. Omdat er nu een donkerbruine beits aanwezig is, kan er geen andere transparante beits op worden aangebracht. Een transparante beits kan eigenlijk alleen op kaal hout worden aangebracht. Er zit dus helaas niks anders op de huidige beits te verwijderen en vervolgens de nieuwe beits aan te brengen.
   Een andere oplossing is het aanbrengen van een dekkende beits of verf. In dat geval hoeft de bestaande beits niet te worden verwijderd. Reinigen en schuren is in dat geval voldoende.

 25. ik heb mijn tuinmeubels geverfd met water dragende beits voor binnen.
  Wat nu te doen? Er komen allemaal witte vlekken op.

  1. Beste Harrie,

   Ik adviseer de beits te verwijderen door middel van schuren en daarna een beits aan te brengen die geschikt is voor buiten toepassingen. Indien het verwijderen teveel werk is, dan zou je ook 2 lagen Holdbar Vloer Topcoating aan kunnen brengen. Dit is een hoogwaardige, UV bestendige, watervaste en zeer slijtvaste blanke coating. Wel eerst goed reinigen met een verfreiniger en schuren.

 26. Beste Rutger,

  Mijn tuinschuur is 5 jaar geleden geplaatst en is van geïmpregneerd hout gemaakt.
  Nu zitten er veel watervlekken in het hout,
  Kan ik dit beitsen zodat de vlekken verdwijnen en om het hout te beschermen tegen verdere aantasting?
  Met welk product kan ik dit doen?

  1. Beste Marian,

   Ja, dat kan met tuinbeits voor geïmpregneerd hout. Dit product zorgt dat de oorspronkelijke kleur van geïmpregneerd hout weer naar voren komt. Indien je een andere kleur wenst, dan kun je kiezen voor tuinbeits transparant in diverse kleuren.

   1. Misschien is het een goed idee om te proberen de oorzaak van de watervlekken in het hout te achterhalen. Als het te wijten is aan een constructiefout, lijkt het me verstandig om dat éérst aan te pakken. Ik bedoel: schilderen maakt het optisch weer dik in orde, maar als je de oorzaak niet verhelpt, heb je binnen afzienbare tijd weer last van watervlekken (of erger).

 27. Ik wil graag mijn velux kunststof dakramen schilderen. Hoe schuur ik deze en welke primer en pu lak kan ik het beste gebruiken? Ik schilder t liefst met alkydlak maar vraag me af of dit op polyurethaan mogelijk is?

  1. Beste Barbara,

   Ik adviseer de kunststof dakramen eerst te reinigen met een verfreiniger, dan te schuren (korrel 220), te ontstoffen en vervolgens 1 laag Ruwol Epoxy primer aan te brengen. Als aflak adviseer ik Holdbar Badkamercoating. Dit is een UV bestendige, zeer slijtvaste en flexibele coating. Vooral dat laatste is belangrijk in verband met het uitzetten, krimpen en lichte vervormingen van de dakramen.

 28. Beste,

  Mijn nieuwbouw is begin februari gepleisterd (verlucht + bouwdrogers gebruikt) en in de loop van juni verhuis ik. Verven ga ik pas achter 1 jaar doen zoals geadviseerd wordt maar ondertussen ga ik er wel al wonen. Nu vroeg ik mij af of ik voor ik verhuis reeds de muren mag proper maken en schuren. Dit zou handig zijn aangezien het huis nog leeg staat en dan moet dit 1j later niet meer gebeuren.

  1. Beste Kevin,

   Dat kan, maar voordat er geschilderd wordt zal bijvoorbeeld houtwerk wel weer gereinigd moeten worden met een verfreiniger. Ik zou overigens niet zo lang wachten met schilderen. Het beste is om alles te schilderen voordat je in het huis gaat wonen. Indien de muren in februari gepleisterd zijn, dan kan er nu worden geschilderd.

 29. Ik heb een tuinbankje, wat een half jaar geleden in de lijnolie is gezet. Nu wilde ik het gaan beitsen met ern beits op waterbasis. Kan dit, of is het niet slim?

  1. Beste Hillie,

   Ik adviseer eerst de lijnolie te verwijderen door middel van schuren. Daarna kan de watergedragen beits worden aangebracht.

 30. Veel van de handige tips waren goed bruikbaar. Maar nu liep ik tegen iets aan wat ik in dit forum nog niet ben tegengekomen.
  Ik ben oude houten terrasdeuren met boveniichten aan het schilderen. Een paar glaslatten zijn professioneel vervangen, gegrond en gekit. Ik heb bij de rest goed schoongemaakt met st Marc, met water na gereinigd, de oude, goede laklaag licht opgeschuurd en weer vochtig stofvrij gemaakt. Nu ben ik met Sikkens buitenverf aan het lakken. Op de oude verflagen en grondverf dekt het prima. Maar bij de oude kit (met de oude, licht opgeschuurde verflaag erover) hecht de verf niet en trekt zich nog nat in strepen samen. Op de nieuwe kitlaag hecht de verf gewoon goed. Wat is hier mogelijk aan de hand?

  1. Beste Manon,

   Dan is de oude kit niet overschilderbaar. Glaskit is niet altijd overschilderbaar, ook siliconenkitten zijn dat niet. Indien je de kitnaad geschilderd wilt hebben, dan dient de kit volledig te worden verwijderd en te worden vervangen door een overschilderbare (glas)kit.

 31. Wie heeft de oplossing. Een oude kast eerst gereinigd daarna de oude verflaag (waterbasis) volledig weggeschuurd en vervolgens gereinigd met water en ammonia. De volgende stap de kast in de grondverf gezet. Nu na ruim een dag is de verf nog plakkerig.

  1. Beste,

   Dat kan allerlei oorzaken hebben, waarvan de meest waarschijnlijke is dat er een probleem is met de siccatief in de verf. Een andere oorzaak kan zijn dat bepaalde stoffen die in het hout zitten invloed hebben op de droging van de verf, met name bij eiken hout komt dat voor. De kans is groot dat de verf na een aantal dagen alsnog zal drogen.

 32. Nicole van der Linde

  Wat een duidelijke adviezen. Fijn!

  Ik wil de schuine kanten op de slaapkamers schilderen. Dit zijn vurenhouten planken (schroten). We willen het een dekkende kleur geven. Wat is jullie advies?

  Bedankt!

  1. Beste Nicole,

   Voor vurenhouten schroten is bijvoorbeeld systeemverf geschikt. Dit is een dekkende verf die je in vrijwel elke kleur kunt bestellen. Ik adviseer eerst 2 lagen grondverf aan te brengen en vervolgens een laag systeemverf. Systeemverf is halfglanzend, indien je een zijdeglans of hoogglans afwerking wilt dan kun je aflak zijdeglans of aflak hoogglans aanbrengen.

 33. Wij hebben onze trap (was al eerder eens geverfd) sinds kort in de primer Sikkens Rubbol BL Rezisto ral9016 gezet. (met de juiste methode vooraf zoals schoonmaken en schuren). Daarna toen de primer goed gedroogd was de trap weer licht opgeschuurd en daarna in de lak Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin ral9016 gezet. Is het dan nog nodig om de trap voor de tweede keer af te lakken als de trap alleen met sokken gebruikt gaat worden? De verf is nu al dekkend. Of is het nodig om alleen de liggende gedeeltes voor een tweede keer af te lakken? En moet het hekwerk dan ook voor de tweede keer?

  1. Beste Remco,

   Omdat er al een primer is aangebracht en het op een bestaande verflaag is aangebracht volstaat 1 laag aflak. Bij kaal hout wordt er 1 laag primer en 2 lagen aflak aangeraden.

 34. Wij willen buiten de dakgoot en kozijnen wit schilderen maar weten niet welke verf de vorig bewoners hebben gebruikt.
  Hoe kom ik hierachter ? Wat is een goede verf voor buiten.? Schakelverf?
  En hoe schilder ik binnendeuren zonder strepen.

  1. Beste Carolien,

   In principe is het niet belangrijk welke verf er nu op zit. Normaal gesproken kan het een normale aflak worden overgeschilderd. Schakelverf is prima geschikt en wordt veel gebruikt voor dakgoten en kozijnen.
   Voor binnendeuren zou ik een zijdeglans aflak gebruiken. Belangrijk daarbij is de juiste kwast en roller.

   Werkwijze

 35. Ik ben een ladekast aan het verven. Hij was in een niet goede staat. Hij was al geverfd, wit gemaakt. Ik heb hem ontvet, geschuurd, ontvet, in de grondverf gezet, licht opgeschuurd, 1ste laklaag, licht geschuurd, 2de laklaag, maar ik blijf de plekken zien die slecht waren geworden en de gaatjes die ik heb opgevuld. Heeft u een tip hoe ik dit kan verhelpen?

  1. Beste Tanja,

   Voordat de eerste laag grondverf wordt aangebracht dient de ondergrond volledig vrij te zijn van oneffenheden. Is dat niet het geval dan zal dat zichtbaar zijn in het eindresultaat. Oneffenheden verwijderen kan door middel van plamuren en schuren. Daarna dienen er 2 lagen grondverf aangebracht te worden. Na elke laag grondverf uiteraard licht schuren en stofvrij maken. Ik lees dat je na de eerste laag grondverf de eerst laklaag hebt aangebracht, dat is dus niet de juiste werkwijze.
   Ik adviseer alle oneffenheden alsnog te verwijderen en daarna een laag grondverf aan te brengen. Indien deze laag grondverf niet volledig dekt, dan nog een laag grondverf aanbrengen. Daarna pas de laklaag aanbrengen (1 laag is voldoende).
   Succes!

   1. Dank u wel voor het antwoord. Ik ga aan de slag!!!

 36. Ik ben keukenkastjes aan het verven. Bij de koelkast kan ik de greepjes niet verwijderen. Heb je een tip om toch netjes eromheen te verven? De rest heb ik met een roller gedaan. Rondom de greepjes met kwast maar ziet er niet netjes uit

  1. Beste Ingrid,

   Je zou de greepjes kunnen afplakken met afplakband.

 37. Hoi Rutger, gisteren heb ik plafond/muren geverfd en de verwarming met radiatorlak gespoten. Mijn laminaat is her en der vies en wat plakkerig, ook van het doorlopen.

  (Ik had terpentine gebruikt om de radiatorlak te verwijderen. Vervolgens een klein stukje in de keuken ingesmeerd met olijfolie om de glans terug te krijgen, want het laminaat sloeg wat dof uit. Het lijkt dat dat geholpen heeft.)

  Nu wil ik het laminaat door het hele huis gaan boenen. Welke reiniger kan ik het beste gebruiken? Heb je nog andere tip?

  Alvast bedankt!

  Tom

  1. Beste Tom,

   Het is belangrijk dat het reinigingsmiddel het laminaat niet beschadigd. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen wij een laminaatleverancier.

 38. Beste Rutger e.a,

  De tips hebben me velen malen geholpen, alleen nu kom ik er niet uit.
  Ik wil mijn buitendeur en kozijnen van vermoedelijk mahonie helemaal kaalhebben aan binnenzijde en daarna olien/beitsen

  Hoe krijg ik de deur en kozijnen mooi kaal?
  Het lukt me niet om de deur goed kaal te krijgen, er blijven ng kleine stukjes verf achter. Ik krijg ze er niet af bij het afbranden af ( wil niet schroeien en zit glas in), en met schuren schuur ik de verf t hout in ondanks schoonmaken ed.
  Bij het afbranden lopen er ook olie-achtig druppels onder de dikke laag witte alkydverf uit. Het lijkt alsof de laag daaronder soort van ingetrokken olie is. Mijn opa dacht lijnolie omdat het pand vn 100 jaar oud is. De verf zit ook echt gehecht aa de deur dus krabben is n flinke klus
  Ik heb t aan de schilder gevraagd aar die kwam er ook niet uit. Is afbijter dan n idee? Nog nooit mee gewerkt en vrees vr t hout. Hoor graag je advies/procedure voor welke producten vr verwijderen en daarna olieen.
  Bedankt vr je tyd

  1. Beste Marrit,

   Je zou inderdaad nog afbijtmiddel kunnen proberen. Mocht dat niet het juiste effect hebben, dan is het afschaven van de toplaag van de deur wellicht een mogelijkheid. Ik weet alleen niet of de deur daarvoor geschikt is, de deur dient dan wel vlak te zijn. Andere opties dan deze zijn er helaas niet.

   1. Bedankt! Ik ga het afbijtmiddel proberen. Deur is helaas niet vlak, dus op hoop van afbijtmiddel;)

  2. De olie-achtige druppels duiden idd op olie in het hout. Ik heb dit bij kozijnen opgelost door eerst alle verf te verwijderen en het ‘kale’ hout langdurig de verwarmen (brander) op lage temperatuur, zodat het hout niet schroeit. Net zolang tot er geen druppels mee omhoog kwamen. Een heidense klus, maar met goed resultaat, want de (buiten)verf zit nu voor het vierde jaar en is in uitstekende conditie.
   Let op, wanneer het huis zo oud is, kom je waarschijnlijk ook loodverf tegen! Minimaal jezelf en de omgeving goed beschermen plus nat-schuren.

 39. mijn huis is geschiderd met bruine transparante buitenbeits.
  Ik wil nu alles wit en de deuren antraciet lakken.

  Kan ik er over schilderen?
  Wat moet ik achtereenvolgens doen?

  1. Beste Pieter,

   De werkwijze is als volgt:

   • Het houtwerk reinigen met Ruwol Paint Cleaner
   • Het houtwerk schuren en stofvrij maken
   • De delen die wit moeten worden behandelen met 1 laag grondverf wit en de delen die antraciet moeten worden met grondverf in de kleur antraciet
   • Na droging de grondverf licht schuren, stofvrij maken en nogmaals een laag grondverf in dezelfde kleur aanbrengen
   • na droging wederom licht schuren, stofvrij maken en 1 laag aflak aanbrengen in de gewenste kleur

   Succes!

 40. Hallo Rutger
  Ik wil buiten de deur en kozijnen van bruin lak naar wit verven. Moet ik nu eerst de lak er helemaal af schuren voor ik ga verfen?
  Mvg Hedwig

  1. Beste Hedwig,

   Nee, de lak hoeft niet te worden verwijderd. De laklaag wel eerst reinigen met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en dan 2 lagen grondverf aanbrengen. Daarna 1 keer aflakken in de gewenste kleur.

 41. De muren in onze keuken zijn in 2012 geschilderd met 2 componenten verf. Geen idee welke precies. Ik wil ze graag overschilderen. Kan dat nu alleen weer met 2 componenten verf of kan dat ook met andere (afneembare) muurverf?

  1. Beste Jolanda,

   2 componenten verf / coating kan in principe met elke andere willekeurige verf worden overgeschilderd, waaronder muurverf. Het is wel belangrijk dat de muren grondig worden gereinigd met een verfreiniger en vervolgens worden geschuurd.

   1. Hartelijk dank voor je snelle antwoord! Ik ga aan de slag…

 42. Beste,

  Ik wil graag mijn dakramen en 2 raamkozijnen in de badkamer schilderen. Bij alle ramen komt er veel vocht. Klopt het dat ik het moet reinigen, schuren, primer en dan lakken? Nu weet ik niet welke lak ik moet gebruiken en welke primer. Kan iemand mij daarin adviseren? En moet ik synthetische verf of watergedragen verf gebruiken? Hoop dat ik snel antwoord krijg, dank!

  1. Beste Hans,

   De volgorde reinigen, schuren, primer/grondverf en dan lakken klopt. Indien er al een verflaag aanwezig is, dan kan de primer/grondverf meestal vervallen, tenzij er kale plekken zijn of er een andere kleur aflak aangebracht gaat worden. Ik adviseer synthetische verf te gebruiken.

   De volledige werkwijze is als volgt:

   • Ondergrond reinigen met een Ruwol Paintcleaner
   • Ondergrond schuren en stofvrij maken
   • Indien nodig, 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na droging licht schuren en stofvrij maken
   • Indien nodig een tweede laag grondverf aanbrengen, na droging licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag aflak aanbrengen
 43. Deze site heeft me al serieus vooruitgeholpen bij 2 projecten – dank!

  Ik heb net 12 grenen Ikeakastjes (Ivar) gekocht voor in de garage die ik in rijen van steeds 3 op elkaar wil stapelen. Ik wil ze graag in het wit krijgen. Ze bestaan uit massief onbehandeld grenenhout. Wat raadt u aan? Beits of verf of olie?

  En begrijp ik het zo correct: eerst schoonmaken (misschien niet nodig want recht uit de doos?), dan schuren, dan grondlaag, dan 2 afwerkingslagen?

  1. Beste Peter,

   Grenenhout bevat een vettig laagje. Dit laagje dient eerst verwijderd te worden d.m.v. wasbenzine. Vervolgens kan er een beits, verf of olie worden aangebracht, afhankelijk van welke uitstraling gewenst is. Indien het dekkend wit moet worden, dan adviseer ik eerst licht te schuren (indien nodig), vervolgens 2 lagen grondverf aan te brengen en dan een laag aflak. Bij transparant wit (white wash) zijn één of twee lagen tuinbeits transparant voldoende. De transparante beits kan eventueel worden afgewerkt met hardwaxolie als extra beschermlaag.

 44. Super tips! Ik heb helaas net een week geleden mijn kozijnen afgelakt 🙁 Eerst helaas geschuurd, toen met St Marcs afgenomen, toen met water afgenomen, 2x gegrond en 1x gelakt. Nadat de Stucadoor de muren heeft gestuukt zijn er heel wat stukjes beschadigd tot op de oude grijze verflaag (ik had ral9010 Aangebracht). Waardoor kan dit zijn ontstaan? Slechte verf (gebruikte histor), niet goed genoeg geschuurd of doordat ik niet eerst had afgenomen? Ik vind het namelijk niet fijn dat ondanks dat de Stucadoor misschien ergens tegen aangetikt heeft het verf er zo snel vanaf gaat. Ik ben erg benieuwd!

  1. Beste,

   Indien er makkelijk stukjes verf van de oude verflaag springen, dan is er een probleem met de hechting. Dat kan inderdaad komen doordat er eerst is geschuurd en daarna is gereinigd (dit moet andersom). Na het reinigen met St Marc moet de ondergrond ook nog met water worden afgenomen. St Marc laat namelijk een vettig laagje achter, wat de hechting van de verf nadelig beïnvloedt.
   Als de gehele verflaag een slechte hechting heeft dan kun je het beste alles weer verwijderen met een krabber. Vervolgens zeer grondig reinigen met een goede verfreiniger en daarna schuren en aflakken.

   Succes!

   1. Hoi,

    Bedankt voor de tips, heel bruikbaar! Vraagje: ik wil graag de kinderkamers opnieuw verven en het gaat om de kast en bureaublad die beide van underlayment zijn. De schilder heeft de kast + bureaublad geverfd in het rood en donkerblauw. Ik vind het toch niet zo mooi en wil graag alles weer in het wit verven. Kan ik volstaan met: reinigen, opschuren, afnemen met water en dan wit lakken (zijdeglans)? Of moet ik eerst toch nog grondverf gebruiken zodat ik een goede dekking krijg (aangezien ondergrond rood/blauw is)?

    1. Beste Mojo,

     Altijd eerst grondverf gebruiken inderdaad. Van rood naar wit kan niet in één keer namelijk. De volledige werkwijze is als volgt:

     • Ondergrond reinigen met een verfreiniger
     • Ondergrond schuren en stofvrij maken (mat schuren is voldoende. Niet door de verflaag heen schuren!)
     • 1 laag grondverf wit aanbrengen
     • Na droging licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
     • Na droging licht schuren, stofvrij maken en 1 laag aflak wit aanbrengen

     Succes!

 45. Hey, wat een goede tips hier, enkel net te laat gelezen … Wij hebben de keuken geschuurd alvorens te ontvetten. Wat doen we nu best? Alvast bedankt!

  1. Beste Marijse,

   Dan zeer grondig reinigen met een goede verfreiniger (geen allesreiniger of iets dergelijks).

 46. Hallo Rutger,

  Ik heb een 2e hands tuinhuisje gekocht, waar een houtkleur lak op zit. Nu wil ik het tuinhuisje antraciet van keur maken kan ik er met buitenbeits overheen? Hoe adviseer jij mij te handelen? Dankjewel, Anouk

  1. Beste Anouk,

   ja dat kan. Wel eerst reinigen met een verffreiniger en vervolgens schuren. Daarna kan een dekkende beits of verf in de kleur antraciet worden aangebracht.

   Indien je een transparante beits wilt aanbrengen, dan zal de oude beitslaag eerst verwijderd moeten worden.

 47. Geachte Rutger,
  Ik ben deuren het schilderen en merk dat ik tijdens het opschuren van de eerste laklaag op sommige plekken door de verf heen schuur en de eerder laklaag weer tevoorschijn komt.
  Ik heb de deuren eerst goed ontvet met St Marc, toen opgeschuurd met 180 schuurpapier en vervolgens afgelakt met Sigma Nova Satin. De eerder laklaag was nog goed intact en zat er ongeveer vijf jaar op.
  Ik vrees dat als ik nu toch een tweede laklaag aanbreng de lak op den duur snel eraf zal gaan… wat is jouw ervaring of tip hiervoor?

  1. Beste Ramona,

   Zolang er geen kaal hout tevoorschijn is gekomen is er niks aan de hand. Een extra laklaag is niet nodig.

 48. Hoi,
  Ik heb alle stappen gevolgd…..goede lak(rubol satura), brede kwast gebruikt omdat ik panelen (al geschilderd) aan het schilderen ben. Schoongemaakt na schuren zelfs met stofzuiger en als je de achterkant van je hand erover haalt is deze niet wit (bestaande verflaag is wit).
  Na het opdrogen zie ik overal kleine puntje/pikkeltjes. Dit is geen stof of vuil.
  Wat gaat er fout??
  Kan dit natuurlijk weer schuren en opnieuw doen maar wil dan natuurlijk niet weer die puntjes zien/voelen.
  Graag advies.

  1. Beste Rob,

   Kleine putjes kunnen wijzen op luchtbellen in de verf of op een siliconenbesmetting. Lucht kan ontstaan door het gebruik ban een onjuiste kwast of roller of doordat er iets aan de verf is toegevoegd. Een andere mogelijkheid is een productiefout van de verf. Een siliconenbesmetting betekent dat er (in de buurt) met siliconen is gewerkt, bijvoorbeeld siliconenspray, cockpitspray etc. Dit is niet te verwijderen met reinigingsmiddelen. In dit geval kan er een Anti-Siliconen Vloeistof aan de verf worden toegevoegd. Hierdoor zal de oppervlaktespanning worden verlaagd en de putjes/kraters verdwijnen.

 49. Hallo, ik heb ook een vraagje. Ik ben onze raamkozijnen aan het verven ( was wit, wordt zwart). Het wordt erg mooi maar de siliconenkit pakt de zwarte verf niet. Stom van mij, want waarschijnlijk pakt die strip geen verf. Dit is een nieuwbouw appartement, is de kit nog te nieuw? Hoe los ik dit op? Hartelijk dank vast voor Uw antwoord.
  Helena

  1. Beste Helena,

   Siliconenkit is niet overschilderbaar. Het stoot de verf af. De enig oplossing is het verwijderen van de kit, vervolgens een overschilderbare kit aanbrengen en overschilderen. Een andere oplossing is het aanbrengen van een zwarte kit. In dat geval hoeft de kit het niet overgeschilderd te worden.

  2. ik kan mij niet voortellen dat een nieuwbouw project siliconen gebruikt om de ramen af te kitten gebruik geen glaszetter .
   wat zou kunnen doen is anti sliconen kopen bij de verfzaak en daar 10 druppels aan de zwarte verf toevoegen .
   mijn ervaring is dat dan opgelost is

 50. Onze dakgoten zijn geverfd (destijds door de vorige eigenaar) maar er is geen grondverf gebruikt, en de verf begint nu op verschillende plekken los te laten. Wat is wijs te doen? Ik wil eigenlijk niet alles kaal schuren, grondlakken en aflakken aangezien dat veel werk is. Maar het moet natuurlijk wel goed hechten.

  1. Beste Jacob,

   Reden dat de verf loslaat is waarschijnlijk omdat er geen grondverf is aangebracht ;). Ik adviseer het volgende:

   • Alle losse en slecht hechtende delen van de oude verflaag verwijderen
   • Ondergrond reinigen met Ruwol Paint Cleaner
   • Ondergrond schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na droging licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na droging licht schuren, stofvrij maken en 1 laag aflak aanbrengen

   Dit is de enige goede (en juiste) methode.
   Succes!

 51. Beste,
  Ik wil graag bruin gebeitste kozijnen een lichtere kleur geven. Wat is het minste werk, op kleur beitsen of eerst gronden en daarna aflakken op kleur.
  En wat heeft de langste onderhoudsfreqeuntie?

  1. Beste Hannie,

   Ik ga er even van uit dat je met beits een transparante beits bedoelt en met aflak een dekkende verf. Met een transp arante beits kun je niet naar een lichtere kleur zonder de bestaande beits te verwijderen. De eindkleur bij een transparante beits is namelijk afhankelijk van de kleur van de ondergrond, dus zoals het nu is. De enige mogelijkheid is in dit geval is om de bestaande beits volledig te verwijderen en vervolgens de nieuwe, lichtere beits aan te brengen.
   Bij een dekkende aflak kan de ondergrond worden gereinigd met een verfreiniger, worden geschuurd en 2 lagen grondverf aangebracht worden in de kleur van de aflak. Vervolgens de aflak in de gewenste kleur worden aangebracht.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 52. Wat een handige site en vele vragen helaas de mijne nog niet tegen gekomen. Mijn vraag: ik wil een oude houten dekenkist gaan gebruiken als salon tafel . De kist is hand beschilderd in allerlei kleuren met bloemen ed. Nu weet ik niet wat voor verf er is gebruikt destijds maar vast geen verf die tegen water kan als ik de kist wil schoonmaken . Is er een lak die ik kan gebruiken om als bescherming aan te brengen? Zodat als er thee of koffie vlekken ontstaan ik deze makkelijk kan schoonmaken zonder dat ik de verf er ook afhaal
  Groetjes 🙂

  1. Beste Charlotte,

   Dat hangt er helemaal vanaf wat voor verf er is aangebracht. Je zou eerst een kleine test kunnen doen op een onopvallende plaats met Hardlak zijdeglans. Dit is een lak op terpentinebasis.

 53. Hallo!

  Onze keukenmuur is geschilderd met Farrow&Ball inchyra blue estate emulsion. Dat is ons verkeerd geadviseerd want deze blijkt helemaal niet afneembaar te zijn.
  Nu hebben wij parketlak meegekregen om eroverheen te doen, zodat het toch afneembaar zal zijn. Dit zit er nu op, maar nu hebben wij allemaal witte vlekken/strepen op de muur. Volgens de verfhandel komt dit omdat de verf 2 weken had moeten uitharden. Dit is ons echter niet verteld. Hoe kunnen we dit probleem met de witte strepen nu oplossen?

  Alvast heel erg bedankt voor het meedenken.

  Groeten,
  Renske

  1. Beste Renske,

   De eenvoudigste en snelste oplossing is om er een dekkende, afneembare muurverf overheen aan te brengen. Een andere optie is het aanbrengen van Holdbar Badkamercoating. Deze coating is een stuk hoogwaardiger dan welke muurverf dan ook. Zorg dan wel dat de ondergrond eerst gereinigd wordt met Ruwol Surface cleaner. Vervolgens 2 lagen Holdbar Badkamercoating aanbrengen. De primer en topcoating is niet nodig, maar mag wel.

 54. inderdaad heb ik ook de fout gemaakt door een antieke kast eerst zo goed als kaal te schuren en daarna met StMarc te reinigen.

  Nu heb ik de 1e laag vd kast geverfd met lak op terpentinebasis en voelt deze na 36 uur nog steeds iets plakkerig op sommige delen.

  Had zo mn best gedaan op de voorbereidingen (dacht ik) en alsnog dreigt mn kast nu een fiasco teworden.

  heeft iemand nog achteraf tips? 🙂
  Gaat ie uiteindelijk nog wel drogen?

  Hoor graag of ik nog eventuele reddingspogingen kan doen en welke.

  Alvast bedankt!!
  Liz

  1. Beste Liz,

   Vreemd dat de verf na 36 uur nog plakkerig is. Een verf op terpentinebasis zal uiteindelijk altijd drogen. Het zal wel heel lang duren voordat de verf ook een beetje slijtvast wordt. Je zou nog een extra laag blanke lak kunnen aanbrengen. Ik adviseer dan Hardlak aan te brengen. Deze laag zal wel snel drogen zodat het plakkerige effect direct weg is.

  2. Liz je kunt ook proberen de verf met een verfafbijtmiddel te verwijderen, dat lukt vaak prima, en dan mooi kleurloos beitsen

 55. Hallo Rutger,

  Mijn vriend en ik hebben een woning uit 1924 gekocht en de oude plafondbalken weer naar voren gehaald. Wij hebben met een verfbrander de verflagen verwijderd. Helaas is er een soort groene laag van het oude verf achtergebleven. Bij het schuren van de balken smeren wij deze laag alleen maar uit en te lang schuren op een plek willen wij liever niet doen, omdat dan het risico bestaat dat de verf/beits straks niet meer hecht. Zelfs als je langer op een plek schuurt krijg je het ook niet helemaal weg. Nou wilden wij de balken heel graag beitsen zodat deze bij onze walnoten laminaatvloer past en ons eiken aanrechtblad. Is er een manier waarop wij de balken nog kunnen beitsen in een bijpassende kleur zonder dat de groenige laag zichtbaar is, of moeten wij de realiteit onder ogen zien en de balken maar roomwit verven, zodat deze in iedergeval aansluiten bij de gebroken witte muren en het gebroken witte plafond wat er tussen komt?

  1. Beste Martine,

   Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe huis!
   Wat ik niet uit je verhaal kan halen is of je een dekkende of transparante beits wilt aanbrengen. Bij een dekkende beits zul je de groene laag uiteraard niet meer zien. Bij een transparante beits is dat nog maar de vraag. Je zou een proefstukje met een transparante beits op kunnen zetten en dan bekijken of de groene laag er nog doorheen komt of niet. Een “walnoten kleur” is een vrij donkere kleur, dus de kans bestaat dat deze kleur het groene camoufleert.

   1. Hallo Rutger,

    Wij wilden er eerst een transparante beits over heen doen en dit daarna afwerken met een dekkende beits in de hoop de groene aanslag zo goed mogelijk te laten verdwijnen. Nou weet ik niet of de balken met een dekkende beits nog steeds goed uit zullen pakken. De houtstructuur zal denk ik in ieder geval niet meer te zien zijn.

    1. Hallo Martine,

     Het aanbrengen van de transparante beits heeft niet veel zin als er daarna een dekkende beits wordt aangebracht. De transparante beits heeft dan namelijk geen functie. Ik zou, zoals ik aangaf, een proefstukje opzetten met een transparante beits in de kleur die je wilt hebben. Mocht dit het gewenste resultaat geven, dan kan alles met deze beits worden behandeld. Mocht dat niet het geval zijn, dan is zit er niks anders op dan alles behandelen met een dekkende beits of verf.

     1. Hallo Rutger,

      Heel erg bedankt voor het advies. We gaan een poging wagen!

 56. Beste,

  Ik heb glitters in men lak gedaan en er vervolgens men kastje mee geschilderd (over de primer) maar nu voelt die heel ruw aan, net schuurpapier.
  Kan ik hier iets overdoen zodat het zacht en glanzend wordt ?
  Soort van gel dekking ofzo ?

  Dankjewel alvast

  1. Beste An,

   Glitters (vlokken) kunnen niet in elke lak worden gestrooid. Eigenlijk zijn daar alleen 2 componenten coatings voor geschikt. Misschien is het aanbrengen van een blanke lak of blanke coating een oplossing voor u.

 57. Beste

  Ik wil een deur overschilderen met lak, maar ik weet niet of de primer en lak die er op staat op basis van terpentine is of op basis van water. Is er een manier om dat te checken?
  Ik heb nog goede lak op basis van water. Kan ik die gebruiken?
  Alvast bedankt!

  1. Beste Kristien,

   Het maakt niet uit of de aanwezige verflaag of terpentinebasis of op waterbasis is. Het kan met zowel een verf op basis van terpentine als op basis van water worden overgeschilderd.

 58. In ons nieuwe huis hebben ze tegen de kunstof kozijnen houten latten gemaakt die al wit zijn, ik neem aan dat dit grondverf is. Moet ik deze zelf dan ook nog een keer in de grondverf zetten of heeft dit geen meerwaarde?

  1. Beste Indira,

   Indien de grondverf goed denkt en er een gladde ondergrond is dan hoeft er niet nog een laag grondverf aangebracht te worden. Wel zou ik de latten aflakken ;).

 59. Hallo,

  Ik heb 1 van jouw opgesomde fouten gemaakt en aflak gebruikt bij te hoge luchtvochtigheid. Nu hele witte waas over de verf heen. Ik lees alleen nergens wat je kan doen om het op te lossen. Is het voldoende om het werk licht te schuren en opnieuw af te lakken of moet ik groffer schuren? Moet ik bang zijn dat de verf sneller gaat bladderen nu ivm dat het niet goed gehecht is nu?

  Bedankt voor uw antwoord alvast.

  Mvg Petra

  1. Beste Petra,

   Je kunt de verf licht schuren en vervolgens opnieuw aflakken bij droog weer. De kans is groot dat de verf wel goed hecht, tenzij de ondergrond vochtig was tijdens het schilderen. Maar dat moet je haast zijn opgevallen.

 60. Hallo, is het raadzaam om grondverf met terpentine te verdunnen zodat deze beter/dieper in het hout opgenomen wordt? Daarna eventueel een 2e laag grondverf aanbrengen (verdund/onverdund)?

  1. Beste Mart,

   Het is niet nodig om grondverf te verdunnen zodat het dieper in het hout wordt opgenomen. Het doel van verdunnen is om het beter verwerkbaar te maken, wat meestal nodig is bij lagere temperaturen. Mijn advies is dus om de grondverf op de juiste dikte te brengen zodat het makkelijk verwerkt. Soms is de grondverf al op de juiste dikte en hoeft er helemaal niet verdund te worden.

 61. Wat een fijne blog en handig om de tips aan anderen te lezen! Ik heb ook nog een vraag. Ik heb nieuwe, voorgegronde houten deurkozijnen (binnen) voorzien van 2 lagen grondverf en 1 laag lak. Je geeft meestal het advies dat 1x aflakken voldoende is, maar mijn vader zegt dat een tweede laag aanbrengen ervoor zorgt dat het sterker en stootvast er wordt. Is dit waar? En hoe sneller je de lagen na elkaar aanbrengt, hoe beter (met in acht neming van de droog tijd uiteraard)

  1. Beste Martine,

   Normaal gesproken wordt er na het aanbrengen van grondverf één keer afgelakt. Een tweede laag zorgt niet voor een sterker en stootvaster resultaat. Bovendien is een nieuwe laag aflak moeilijker te schuren, wat nodig is voordat een volgende laag wordt aangebracht.

 62. Hallo, ik wil mijn kozijn verven, maar de verf hecht totaal niet. Ik heb het kozijn eerst gereinigd, vervolgens geschuurd, toen in de grondverf, weer schuren, dan schoonmaken en nu wilde ik het aflakken. Als ik de lak erop smeer, ontstaan er zelfs gaten. Een beetje zoals water op een vette ondergrond. Help?

  1. Beste Yvonne,

   Zo te lezen ontstaan er kraters in de verf. De verf wordt dan afgestoten van de ondergrond. De oorzaak hiervan is dat de ondergrond vettig is of dat er siliconen op de ondergrond aanwezig zijn. Siliconen is met normale reinigingsmiddelen niet te verwijderen. In die gevallen kan er een “Anti-Siliconen Vloeistof” aan de verf worden toegevoegd. Als de ondergrond gewoon vettig is dan kan het worden gereinigd met een verfreiniger die geen sporen achter laat. Met welk reinigingsmiddel heb je de ondergrond gereinigd?

 63. Hallo,

  ik heb nu binnendeuren, die wil ik wit verven.
  Nu heb ik een grondverf en die dekt eigenlijk perfect, geeft een mooie matte afwerking ook.
  Ik heb een zijdeglans aflak verf ook, maar daar zie ik de aanzetten te veel terug.
  Kan ik niet de grondverf als aflak houden?

  1. Beste Stefan,

   Dat kan wel maar grondverf is minder slijtvast en trekt meer vuil aan dan een aflak. De deuren kunnen dus krassen gaan vertonen en moeilijk te reinigen zijn na verloop van tijd. Aan de andere kant kun je het ook een tijdje aanzien en later wellicht alsnog aflakken. Dan wel eerst goed reinigen met een verfreiniger en schuren.

 64. Beste Rutger,

  Wat een goede adviezen allemaal!

  Ik heb ook een vraag: ik wil een paar (paneel)deuren in mijn huis opnieuw lakken. De eerste deur is nu klaar, maar ik vind het resultaat na opdrogen te grauw. De verf is Histor One Alkyd, kleur Pottery Stone (PPG1101 1), dus op terpentinebasis. Ook wil ik eigenlijk toch liever hoogglans.

  Nu wil ik de al geverfde deur overschilderen met dezelfde verf in een iets lichtere offwhite-tint.

  Kan ik de lichtere kleur in 1 laag over de huidige laag heenschilderen? Is dat dekkend genoeg naar jouw inschatting? Uiteraard na eerst licht opschuren.

  En kan het in hoogglans over satijnglans heen?

  Heb je nog een tip voor een lichte, maar zachte off-white tint?

  Ik ben je dankbaar voor je antwoord!

  1. Beste Kiki,

   Bedankt voor je reactie. Hoogglans verf kan prima over zijdeglans verf worden aangebracht, dat is geen probleem. Maar ik heb ook de kleur Pottery Stone PPG1101-1 bekeken. Om naar een off-white tint te gaan zal er eerst een laag witte grondverf aangebracht moeten worden. Anders denk ik dat het niet direct zal dekken. Dus eerst licht schuren, een laag grondverf wit aanbrengen, weer licht schuren en daarna aflakken met de off-white kleur.

 65. Hi, veel goede vragen en antwoorden. Leuk om te lezen. Als er een stukje verf mist krijg je soms hoogteverschil na het verven. Bestaat er iets om het kale plekje eerst op te vullen? Voor of na de grondverf?

  1. Beste Ruud,

   Normaal gesproken wordt in dat geval het hoogteverschil weggeschuurd. Vervolgens kan grondverf worden aangebracht.

   De volledig werkwijze is als volgt:

   • Houtwerk reinigen met een verfreiniger
   • Houtwerk schuren. Schuur daarbij eventueel hoogteverschil weg
   • Kale plekken gronden
   • De aangebrachte grondverf licht schuren en nogmaals grondverf aanbrengen. De grondverf kan nu op het gehele houtwerk aangebracht worden, afhankelijk van de staat van het schilderwerk of wanneer je naar een andere kleur aflak wilt. In het laatste geval adviseer ik een grondverf te gebruiken in de kleur van de aflak.
   • Na droging licht schuren en 1 laag aflak aanbrengen

   Succes!

   1. Hallo,
    Wat ongelooflijk veel goede informatie!
    Dankuwel!
    Ik heb ook een vraagje, ik ben bezig met de eettafel afschuren om hem daarna te lakken (echt helemaal kaal) , de meneer in de bouwwinkel gaf als tip om als de tafel kaal is hem licht met water te sprayen als hydratatie voor het hout. Is dst iets wat u ook zou adviseren?
    Ik ben bang dat het blad kromekken…..
    Alvast heel erg bedankt voor uw tijd!

    1. Beste Astrid,

     Het hout insprayen met water raad ik ten zeerste af. Het zal namelijk zorgen voor problemen met de lak. Je krijgt dan namelijk vocht onder de lak, wat leidt tot blaasvorming, onthechting, verkleuring etc.. Niet doen dus!

 66. Kan ik een buitenkozijn wat al even in de grondverf staat nu (herfstig weer) nog opschuren en schilderen?

  1. Beste Edith,

   Dat is geen probleem. Het is belangrijk dat het kozijn eerst wordt gereinigd met een verfreiniger. Vervolgens licht schuren en dan aflakken. Ik adviseer een aflak op terpentinebasis te gebruiken met bij deze temperaturen.

 67. Hier een probleem wat ik nog nooit gezien heb, deurtjes waren een soort van caramelbruin geverfd en ik wil ze graag wit hebben (ral 9010) deurtjes eerst ontdaan van metalen beslag, goed ontvet, licht opgeschuurd (de glans er af) opnieuw ontvet en gelijk met de flexa binnenlak aan de gang gegaan. In de garage, daar droogde ze slecht dus naar binnen gehaald, drogen ging prima maar nu komt er steeds blauw naar boven, met name op de plekken waar het beslag gezeten heeft. Er zitten nu 3 laagjes op maar het blijft er door komen. Hoe kan dit en hoe los ik het op?
  Ik dacht zonder grondverf te kunnen werken omdat er al verf onder zat.. Wellicht is het daar mis gegaan? Of heeft er een soort oxidatie plaats gevonden tijdens droogproces? Alvast bedankt!

  1. Beste Gerlien,

   Het lijkt er inderdaad op dat er iets reageert op de lak of dat de lak iets oplost. Ik adviseer de deurtjes goed te reinigen met een verfreiniger (niet met een oplosmiddel zoals terpentine of iets dergelijks), vervolgens te schuren en dan 2 lagen grondverf op terpentinebasis aan te brengen. Deze grondlaag werkt als een soort isolator voor de onderliggende laag waardoor het doorslaan van de blauwe gloed wordt voorkomen. Daarna kan de aflak weer aangebracht worden.

   Succes!

 68. Een buitendeur ben ik aan het schilderen met hoogglans (kleur: monumentgroen) alkyd lak met een Copenhagen kwast. Niet de duurste, ook niet de goedkoopste kwast. 2 lagen (terpetine gedragen) grondverf. Netjes gereinigd en zeer goed geschuurd tussen de verflagen in. De buitendeur is gedemonteerd en ligt vlak op 2 schagen in de schuur om zodoende droog te blijven + geen zon erop te hebben. Tevens kan ik hierdoor de verf ietsie dikker aanbrengen zonder zakkers te krijgen. Je zou zeggen, dit alles staat garant voor perfect schilderresultaat.

  Doch, na aanbrengen van een mooie laag eindlak, zitten er heel wat spikkels in de verf. Ik zou ze luchtbelletjes willen noemen, maar als je met die term op google zoekt krijg je foto’s met (tja je verwacht het al) luchtblaasjes en overduidelijke belletjes. Wat ik zie, al DIRECT na het aanbrengen van de verf zijn spikkeltjes lucht. Ze zijn zeer klein en je kunt er met de kwast overheen strijken. Op die plek zijn ze dan weg, maar je strijkt er ook weer nieuwe spikkels in. Je zou er een kat en muis spel van kunnen maken maar dat doe ik niet.
  Het eindresultaat is een SUPERvlakke laklaag, die uitstekend glanst, maar met een bepaalde inkijkhoek (van de TL verlichting in de schuur) zie je toch tientallen spikkels zitten op een 10x10cm oppervlak.

  Na wat onderzoek op intern, lees ik: verwarm de verf tot 40-50 graden zodat hij soepeler is en deze luchtblaasjes kunnen ontsnappen. Dit heb ik gedaan.
  Ook lees ik het toepassen van owatrol olie, ca. 5% toevoegen aan de verf. Dit heb ik ook gedaan.

  Wat kan ik nu nog doen om een spiegelglad (dus zonder spikkels) oppervlak te krijgen?
  PS. de verf in het blik is schoon en ook de kwast is schoon.

  1. Beste Chris,

   Vaak worden luchtbellen veroorzaakt door het gebruik van een onjuiste roller. Omdat jij een kwast gebruikt is dit niet aan de orde. Wel kan het zijn dat er een te dikke laag is aangebracht. Een andere oorzaak kan zijn dat de verf zelf de luchtbellen veroorzaakt. In dat geval zullen de luchtbellen binnen een paar minuten na aanbrengen moeten verdwijnen. We zien wel vaker dat er (micro)schuim aanwezig is in de verflaag. Op zich kan dat niet heel veel kwaad, maar het geeft niet een heel mooi eindresultaat. Welke merk en type verf heb je gebruikt?

   De oplossing zou zijn om de gehele deur licht te schuren en vervolgens een ander merk aflak aan te brengen (wel op terpentinebasis). Ik adviseer dan een niet te dikke laag aan te brengen. Het gebruik van een mohairroller is tevens aan te raden voor de grote vlakken.

   1. Hi Rutger, dank voor je reactie.

    Ik gebruik het merk Build. Misschien ligt daar de oorzaak. Voor mij als consument blijft dat gissen, nog voordat een aankoop is gemaakt. Microschuim, een interessante term die ik nog niet eerder had gehoord, en ik ga er langzaam aan geloven dat dit een oorzaak is ondanks dat ik het niet ken.

    Een te dikke laag, een te dunne laag, ik heb het allemaal al geprobeerd. Het moet nu aan de verf liggen, of aan het feit dat ik de kwast in de terpetine bewaar tussen de schilderbeurten. (uiteraard droog ik deze goed af voordat ik ga schilderen)

   2. Welke kwaliteits-verf zou jij adviseren?

    1. Ik adviseer OAF hoogglans aflak, zie https://www.verfbestelsite.nl/hoogglans-verf-meest-verkochte-kleuren.html. Met deze aflak heb je geen last van schuimvorming.

     Succes!

     1. Je hebt me overtuigd. Ik heb ook Sikkens overwogen maar het prijsverschil is aanzienlijk. En opnieuw is dit een gok voor mij, omdat ik geen ervaring heb met merken voor buitenlak. Zojuist de OAF verf besteld.

      Wat ik ga doen, Het oppervlak schoonmaken met St Marc, daarna schoonmaken met gewoon water. (Veel sites benoemen niet dat St Marc een onzichtbaar filmlaagje achter laat wat de vloeing van de verf niet ten goede komt! Deze was ik er af wassen met een vochtige doek). Daarna de deur lichtjes schuren, zodat de spikkels bijna/helemaal weggeschuurd zijn zonder dat ik door de laklaag heen schuur. Grid 240 en daarna 320, met de hand. Vervolgens stof ik de deur af en nog een keer de vochtige doek eroverheen.

      Nou komt de vraag, Rutger. De temperaturen zijn niet superhoog meer. Ik zorg dat ik onder de 80% luchtvochtigheid zit op moment van schilderen. Je hebt gelezen dat ik de deur vlak in een schuur heb liggen. Zou ik de OAF verf mogen verwarmen (naar 30 tot 50 graden) voor een betere viscositeit en zou ik 5% owatrol olie mogen toevoegen voor een langzamere droging (immers ik heb dit product nu toch), of raad je me dit ten sterkste af?

      Zoals je merkt ben ik nu op zoek naar het perfecte eindresultaat, en de eigenaar van de deur ziet graag ook een goed resultaat.
      Ik ga een foto maken van het huidige resultaat (met spikkels) en een foto na het resultaat met OAF.

     2. Beste Chris,

      Ik zou de deur reinigen met Ruwol Paint Cleaner. Deze verfreiniger laat geen residu achter en heeft daarom geen nadelige invloeden op de vloeiing en hechting. De beste temperatuur om te schilderen ligt tussen de 15 en 25 graden. Lagere temperaturen kan, maar ik zou niet lager gaan dan 10 graden. De verf op temperatuur laten komen is prima, maar dan niet warmer dan 25 graden, dus zeker niet 30 tot 50 graden zoals je aangeeft. Ook raad ik het gebruik van Owatrol af. Elke toevoeging kan complicaties geven in de verf. De enige toevoeging die gedaan mag worden is terpentine, indien nodig. Soms is de toevoeging van terpentine nodig bij lagere temperaturen om de juiste viscositeit te verkrijgen.

      Succes!

 69. Ik heb een oude kast met afbijtmiddel van de laklaag ontdaan. Nu blijft de kast best wel vettig. Een soort olielaag blijft erop. Hoe moet ik de kast behandelen en waarmee voordat ik een nieuwe grondverf kan aanbrengen?

  1. Beste Elza,

   De afbijtmiddelen van tegenwoordig zijn vrij vettig. Dit kan worden verwijderd met een verfreiniger. Verdun de verfreiniger in dit geval niet teveel, maar breng het vrij geconcentreerd aan.

 70. Beste,

  Ik heb een tafelblad opnieuw vernis. Eerst grondig geschuurd (korrel 150). Daarna een nieuwe (dunne) vernislaag aangebracht. Deze blijft echter kleverig aanvoelen na een paar dagen drogen. Ik kreeg de tip van iemand om met een grove korrel (80) te schuren, omdat ik het waarschijnlijk te glad heb geschuurd (Hoe weet je wanneer je te veel hebt geschuurd?) en daarna opnieuw vernissen. Is dit een goed plan? Of moet ik na de grove korrel nog eens schuren met een minder grove korrel en dan pas vernissen?

  Alvast bedankt!

  1. Beste Louisa,

   Dat het kleverig blijft heeft niks met schuren te maken. Als het na een paar dagen nog kleverig is, dan heeft de vernis niet goed kunnen drogen. Dat kan meerdere oorzaken hebben, zoals het niet goed oproeren van de vernis. Verwerken bij een te lage temperatuur of te hoge luchtvochtigheid. Het kan ook aan de vernis zelf liggen. Is het een watergedragen of oplosmiddelhoudende vernis? Welk merk en type is het?

   1. Ik dacht gezien er bepaalde stukken wel droog werden en andere niet dat het misschien aan het schuren lag. Ik gebruik vernis van het merk Linitop voor binnen interieur. Het is een polyurethaanvernis met hoge weerstand.

    Dank voor uw antwoord!

    1. Beste Louisa,

     Ik heb even één en ander uitgezocht. Vernis van het merk Linitop is een polyurethaan gemodificeerde alkyd lak op oplosmiddelbasis. In feite is het een slijtvastere versie van de normale alkyd verven. Het niet goed drogen kan te maken hebben met een te lage temperatuur tijdens en na verwerking. Ik zie namelijk dat er traag verdampende oplosmiddelen in deze lak zitten. Bij lage temperaturen (lager dan 10 graden) kan dat invloed hebben op de droging. Een andere oorzaak kan zijn dat de vernis niet goed is opgeroerd voor gebruik. De droger (het siccatief) is dan niet goed gemengd met de vernis. De laatste optie is, zoals ik al aangaf, dat het aan de vernis zelf ligt, een productiefout dus. Ik adviseer in dat geval terug te gaan naar de leverancier van de vernis.
     Mocht het probleem in een te lage temperatuur zitten dan adviseer ik de temperatuur naar minimaal 20 graden te brengen en na 24 uur nogmaals de droging te controleren. Is de vernis niet goed opgeroerd, dan adviseer ik ook de temperatuur naar minimaal 20 graden te brengen en na 7 dagen nogmaals een laag vernis aan te brengen.

     Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes!

 71. Onze houten vloer heeft een watergedragen PU lak, na 20 jaar zijn er slijtplekken onstaan en we schuren de vloer met een schuurmachine. De oude lak wordt heet en de schuurband loopt vol met gestolde lak, dit gaat nogal wat schuurbanden kosten. Heb je een suggestie voor een betere aanpak?

  1. Beste Rienk,

   Niet te lang op dezelfde plek blijven met de schuurmachine, maar heen-en-weer gaan. De lak zal dan minder warm worden waardoor het schuurpapier ook minder snel volloopt.

 72. Goedenavond,
  Ik heb een vraag over een geschilderd bureaublad met 2x grondverf en afgelakt met Flexa strak in de lak. Spullen op het bureaublad zoals monitor of laptop blijven een beetje plakken op het blad. De rubber ‘voetjes’ van bijvoorbeeld een laptop geven ook af. Kan ik daar iets aan doen, misschien een extra laag aanbrengen?

  1. Beste Manuel,

   Flexa strak in de lak is een watergedragen lak. Watergedragen lakken kunnen gevoeliger zijn voor plakken. Ik adviseer het bureaublad te reinigen met een verfreiniger, licht te schuren en vervolgens een slijtvaste lak op basis van terpentine aan te brengen. Ook goede slijtvaste lak is bijvoorbeeld betonverf.

   1. Flex strak in de lak is niet altijd watergedragen, voorheen was de keuze terpetine of water gedragen, tegenwoordig is de keuze binnen of buitenverf waarbij de binnen variant watergedragen is .

 73. Alle adviezen om blunders te voorkomen toegepast om binnendeuren met water gedragen verf te schilderen. Zowel schuimroller als viltroller voor acryl van 10cm gebruikt maar ik blijf strepen en aanzetten zien in het resultaat. Ik breng verf vanuit het midden baan voor baan van boven naar beneden en dan 1x maal geheel van boven naar beneden met enige overlap. Dan druk ik niet op de roller!!
  Ook filmpjes op youtube van schildersbedrijven meegenomen in de adviezen en het resultaat is niet goed. HELP!!!

  1. Beste Harry,

   Het is moeilijk te zeggen waar het aan ligt. Watergedragen verf vloeit wel minder goed dan oplosmiddelhoudende verf. Het zou ook nog aan de verf zelf kunnen liggen. Welk merk en type verf heb je precies gebruikt?

 74. Hallo,wij hebben een schat van een oldtimercaravan gekocht.Deze is van aluminium.
  Mijn man heeft deze gespoten met een 2k primer.
  Welke verf kan en mag hierover,zo hard mogelijk ,ivm krassen?

  1. Beste Anita,

   In dit geval is een autolak het beste. De primer moet dan wel geschikt zijn voor autolak, dus ik adviseer dat even na te vragen aan de leverancier van de primer.

   1. dankjewel voor je antwoord.Volgens enige zou ik sigma s2u satin kunnen nemen of bootslak.toch beter van niet.

    1. Dat kan wel, maar dat zijn lakken voor het schilderen van een huis. Deze lakken zijn niet ontwikkeld voor op een camper en zijn minder slijtvast dan autolak. Wat dan nog beter is is een 2 componenten PU coating. Wij zelf hebben een 100% UV bestedige, watervast en slijtvaste 2 componenten OPU coating. Bij ons heet deze Holdbar Zwembadcoating.

 75. Beste,

  Wij hebben een oud huisje gekocht en de kozijnen en deuren zijn bruin. Ze zijn gebeitst of gelakt. Volgens een schilder moet het helemaal kaal worden gemaakt om er over heen te kunnen verven. Er zitten alleen erg veel naadjes in ( we hebben ook lukken) moet het echt kaal of is er ook een andere oplossing?

  Heb je enige ervaring met lucite? Dat is namelijk op onze schuur gegaan ( was ook bruin gebeitst) en is toe aan een nieuwe laag. Dat heb je ook in andere kleuren maar is allemaal mat. Heb je daar ook een hoogglans versie van? Of is er een ander soort verf wat er op kan?

  Groet Leoni

  1. Beste Leoni,

   Meestal hoeft de ondergrond niet kaal gemaakt te worden. Dat gebeurt meestal alleen als er teveel lagen verf over elkaar heen zijn aangebracht. Of indien er een verf is aangebracht waar niet overheen geschilderd kan worden. Indien je een foto naar ons mailt van het houtwerk dat geschilderd moet worden, dan kunnen wij een goed advies geven over wat er moet gebeuren. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/gratis-advies

 76. Ik heb een buitendeur geschildert met Sikkens Rubbol XD High Gloss. De deur had een poosje geleden eerst in de grondverf gezet en had ik vlak voor het schilderen van de laklaag nogmaals grondig schoongemaakt met ammonia. Het schilderen en rollen ging prima, echter viel mij tijdens het schilderen op dat na een poosje leek of er heel kleine plekken (lijken op druppels van 0,5 cm) op deur niet dekken. Het lijkt net of er willekeurig op de hele deur in totaal 50 regendruppels op de deur zitten die niet dekken, maar dat kan niet want de buitendeur heb ik binnen gschildert met goede verf, roller en kwast. De vlekken zijn ook pas na een minuut of 10 zichtbaar. Wat kan er aan de hand zijn?

  1. Beste Koos,

   Hoe ik het lees heb je last van kraters in de verf. Dit wordt vaak veroorzaakt door een vettige substantie, bijvoorbeeld als iemand met olie of siliconenspray in de buurt aan de gang is geweest. Dit kan worden opgelost door de deur goed te ontvetten. Indien er siliconen op de deur aanwezig is, dan is dat meestal niet of nauwelijks te verwijderen. In dat geval kan er een stof aan de verf worden toegevoegd die de oppervlaktespanning van de verf verlaagt. Hierdoor zullen de kraters niet meer terug komen.

   1. Mag ik vragen welke stof dat is?? Ik heb namelijk ook last van die kraters, zoals jij dat noemt.

    Dank je wel, ingrid

    1. Beste Ingrid,

     Men noemt dit ook wel “Anti-Siliconen Vloeistof”. Even googelen en je vindt er genoeg.

 77. Hoe lang is een blik verf, bijvoorbeeld Sikkens HD High Gloss, na aankoop nog houdbaar?
  Ik lees op internet dat zo’n blik al 1 tot 2 jaar in de winkel kan staan en dat het dan nog wel 4 tot 5 jaar houdbaar is.
  Maar ook is te lezen dat een NIEUW blik maar 1 tot 2 jaar houdbaar is.

  1. Beste Wim,

   Het informatieblad van Sikkens HD High Gloss geeft het volgende aan: “In onaangebroken verpakking ca. 2 jaar. Koel en vorstvrij bewaren.”. Het zou niet voor mogen komen dat blikken in winkels al 1 of 2 jaar oud zijn. In praktijk is verf op oplosmiddelbasis zeker 5 jaar houdbaar, soms wel 10 jaar.

 78. Beste, wij hebben een tweedehands Tripp Trapp gekocht en willen deze verven in een kleur die bij ons interieur past. De stoel blijkt al eens geverfd te zijn. Ik heb hem nu eerst ontvet, en ben hem nu aan het schuren. Dien ik hem ‘fel’ te schuren? Dient de vorige verflaag er volledig af te zijn of enkel de glanslaag? En hoe ga ik het best verder?

  1. Beste Tine,

   Alleen mat schuren is voldoende. Indien de nieuwe kleur sterk afwijkt van de bestaande kleur dan adviseer ik na het schuren 2 lagen grondverf aan te brengen in de kleur van de aflak. Vervolgens kan er een slijtvaste aflak aangebracht worden.

 79. Beste,
  Wij zijn onze buitengevel aan het verven. Wij hebben hiervoor het merk Sikkens gekozen. Nu vinden we de kleur te fel en willen het wat dempen door een andere kleur erbij te mengen. Dit gaat om een wat goedkoper merk, maar ook buitenlak (hoogglans). Kan je twee verschillende merken verven of doet dit te veel af aan de kwaliteit van de verf?

  1. Beste Anne,

   Het mengen van 2 verschillende merken verf raad ik af, ook al is het op dezelfde basis. Er kunnen allerlei complicaties in de verf optreden waardoor de kwaliteit terug kan lopen.

 80. Goedenavond. Ik heb mijn buitenkozijnen gereinigd, geschuurd, wit gegrond (Histor supergrondverf) nog weer licht geschuurd en gereinigd daarna met Sikkens SBplus donkergroen gelakt maar dit blijft maar open trekken je blijft het wit er door heen zien. Soms had ik kleine stukjes gegrond en dat blijf je vooral zien.
  Ik heb na 2 dagen geprobeerd weer te schuren maar het lijkt niet helemaal droog te zijn, hoe lang moet je hier mee wachten? Moet je nu maar steeds lagen blijvenaan brengen tot jehet niet meer ziet? Ik hoor het heel graag, bedankt alvast!
  Sebastiaan

  1. Beste Sebastiaan,

   Ook hiervoor geldt dat er eerst 2 lagen grondverf aangebracht moeten worden in dezelfde kleur als de Sikkens Rubbol SB. Hiermee wordt een perfect ondergrond gecreëerd voor de aflak. De aflak zal dan in één keer dekken.

 81. Wij hebben nieuwe houten garagedeuren in onze garage en deze heb ik geschilderd met Sikkens Rubbol Finura Satin. Eerst met de roller aangebracht en daarna nog met de kwast er overheen om goed uit te strijken. Toch dekt ie niet overal mooi, er blijven matte stukken tussen zitten. In eerste instantie alleen met een roller gedaan, maar toen zag je goed de aanzet van de roller. Vandaar 3e keer verven besloten om met de kwast erover te gaan om beter uit strijken. Toch werkt dit ook nog niet. Wat doe ik fout? Of heeft het dan misschien toch met het warme weer te maken? Ik verf al niet in de volle zon en alleen in de ochtend.

  1. Beste Nathalie,

   Op nieuw hout moeten eerst 2 lagen grondverf aangebracht worden. Vervolgens kan de aflak, in uw geval Sikkens Rubbol Finura Satin, worden aangebracht. Ik adviseer een grondverf aan te brengen in dezelfde kleur als de aflak. Hiermee is een goede dekking van de aflak gegarandeerd.

 82. Geachte heer/mevrouw,
  Ik heb een aantal deurkozijnen van ijzer waarvan de verf is losgebladdert,moet ik deze helemaal schoonschuren of de gedeeltes die zijn losgebladdert?
  Alvast dank voor uw antwoord

  1. Beste Nanne,

   Alleen de losse delen verwijderen is voldoende. Vervolgens alles reinigen met een verfreiniger en alles schuren. De kale plekken dienen te worden behandeld met een grondverf of primer waarna de aflak aangebracht kan worden.

 83. Beste Rutger,

  Wat een goede tips, daar hebben we wat aan!
  Maar nu mijn vraag;
  Ik heb 2 weken geleden een binnenkozijn in de grondverf gezet, maar heb deze door omstandigheden nog niet kunnen schilderen. Kan ik dit nu alsnog licht opschuren en schilderen?
  Hoeveel tijd zou er maximaal mogen zitten tussen grondverf en aflakken?

  Alvast bedankt voor je hulp!

  1. Beste Bernice,

   Ja hoor, dat kan prima. Er is in principe geen tijdslimiet tussen het aanbrengen van de grondverf en de aflak. Wel moet grondverf altijd even licht worden geschuurd en stofvrij worden gemaakt alvorens de aflak wordt aangebracht.

 84. Hallo, wij hebben nieuwe houten buitenkozijnen in ons huis gekregen die vanuit de fabriek voorzien zijn met 100 mu verf in de kleur ral 9010. Nu willen we de kozijnen aan de buitenkant grijs schilderen. Wat adviseert u ons, de kozijnen 2 keer te gronden met grijze grondverf en dan 1 keer af te lakken of 1 keer gronden en 2 keer af te lakken?

  1. Beste Ronald,

   Omdat grijs een zeer goed dekkende kleur is is één laag grondverf voldoende. Vervolgens aflakken met één laag aflak.

 85. Mijn dochter heeft een oud huid gekocht ,gisteren hebben we de plafond van de slaapkamer afgewassen ,met de bedoeling om alles stofvrij te maken ,maar de vorige laag verf “loste” op door het afwassen .Deze morgen het plafond met grondverf geschildert maar na een paar uur begon de verf los te komen !!! Wat nu ?

  1. Beste Janique,

   De enige manier om het op te lossen is door het volledig verwijderen van de oude verflaag. Vervolgens kan een nieuwe laag verf, eventueel in combinatie met een grondverf, worden aangebracht.

   1. Ik heb dit probleem ook maar kun je dit ook voorkomen door het plafond eerst te behandelen met een soort voorstrijk? Heb nog een kamertje met hetzelfde probleem vrees ik.

    1. Beste,

     Ik adviseer de oude verflaag te verwijderen. Wellicht kan het wel met een primer / voorstrijk, maar dan moet precies bekend zijn wat voor verf er nu op zit. Op basis daarvan kan de juiste voorstrijk uitgezocht worden. Maar omdat dat meestal niet bekend is is het het beste de oude verflaag te verwijderen.

 86. Op dit moment zijn we bezig met de kozijnen. Alles staat in de grondverf. Dit kit van de ramen is aan vervanging toe. Is het handig om dit nu eerst te vervangen en daarna af te lakken? Of eerst aflakken en dan de raamkit vervangen. Alles wordt in RAL 9010 afgelakt. We hebben nog niet eerder de raamkit vervangen, welke adviezen heeft u? En welke raamkit en merk adviseert u? De kit hoeft niet per se meegeverfd te worden, het mag wel…

  1. Beste Pascalle,

   De kit kan vooraf of achteraf aangebracht worden. Indien je de kitrand zo min mogelijk wilt laten opvallen dan kan er vooraf gekit worden. De kit dient dan wel overschilderbaar te zijn.

 87. Hallo,
  Ik ben bezig met het schilderen van een houten garagedeur. Deze deur was op sommige plaatsen ernstig beschadigd. Tijdens het schuren badderde de verf op sommige delen eraf tot op het hout. Op andere delen zat de verf er goed en dat heb ik nu afgeschuurd. De beschadigde delen heb ik gemaakt met een opvulmiddel. Daarna schuurt en de gerepareerde delen gegrond. Nu is er een soort van hoogte verschil ontstaan tussen de delen waar de verf eraf is gegaan tot op het hout en de geschuurde delen. Hoe kan ik dit “hoogte verschil” oplossen.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Beste Dorien,

   Als ik het goed begrijp is er geen verf meer aanwezig op de deur. Het hout is dus op bepaalde plaatsen weggeschuurd waardoor er hoogteverschil is ontstaan. De enige manier om dit op te lossen is door middel van plamuur. Als dat niet werkt dan zal er een nieuwe deur gemonteerd moeten worden.

 88. Ik heb veel buitenschilderwerk, hardhout (meranti, red ceder), kleur bordeauxrood. Geen probleem met prima Sikkens Rubbol XD verf, maar de buitengevel aan de westkant levert ECHT problemen op: luchtbellen na 2/3 jaar, barsten in de verf. Ik neem aan door hitte de laatste jaren, het hout kan heet worden. Welke behandeling moet ik deze gevel geven? Is bepaalde verf meer geschikt dan andere? Ik wil het een laatste kans geven door het hout helemaal kaal te schuren en opnieuw te beginnen. Wat adviseert u mij? Of toch maar Keralit laten plaatsen? Bedankt!

  1. Beste Ton,

   Dat is vreemd. Waarschijnlijk zit het probleem in de voorbehandeling. Ik adviseer het hout goed te reinigen, te schuren, 2 lagen grondverf aan te brengen en vervolgens aflak. Een aandachtspunt daarbij is dat er niet in de volle zon wordt geschilderd.

   1. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat de binnenkant van je schrijnwerk niet voldoende behandeld is. Er moet steeds 1 laag extra aan de binnenzijde staan. Dit ivm met vochtmigratie door het hout. Grtjs, Jan

 89. Ik heb een vraag.!

  Ik ben in huis de deuren en kozijnen aan het schilderen. Heb alles goed onvet, geschuurd en nogmaals ontvet. De deuren zijn crème wit en ik wil ze graag grijs maken. Heb histor verf gehaald, nu dekt de verflaag niet goed, komen witte strepen doorheen, hoe kan ik dit oplossen, 2x aflakken? Zou het dan goed uitpakken?

  1. Beste,

   Wanneer er een andere kleur gebruikt wordt, dan altijd eerst grondverf in de nieuwe kleur aanbrengen. Dus grijze grondverf.

 90. Beste
  Ik klopte gisteren aan in een verfspeciaalzaak op zoek naar de juiste manier om de deuren en vensters van mijn tuinhuis te verven in een RAL-kleur. De dame suggereerde me een ‘verf’ van 141 euro voor 2,5 liter waarmee een primer niet meer nodig zou zijn. De RAL-kleur kon perfect gemaakt worden. Gewoon het hout wat opschuren en twee lagen van die ‘verf’ aanbrengen. Ik lees op uw site dat het de grootst gemaakte fout is. Wat denkt u?

  1. Beste Sofie,

   Waarschijnlijk doelde de dame van de verfspeciaalzaak op een schakelverf, ook met systeemverf of één-pot-systeem genoemd. Dit is een grondverf en aflak in één. In feite wordt er dan wel een grondverf aangebracht, omdat deze verf dus ook als grondverf fungeert.

 91. Hallo,

  Ik heb ook een paar vragen:

  1. Woon in een oud dijkhuis, kozijnen zijn al heel oud en wil ik opnieuw verven, er zijn diverse plekken die bijgewerkt moeten worden, is afbranden van de oude verf een idee of alleen schuren?
  2. Ik wil de kozijnen dan in de grondverf zetten. nu heb ik een grijze grondverf gekocht maar een deel van de kozijnen wordt later afgelakt met ral 9010 (wit) is dit een probleem?
  3. Wat is het verschil tussen een primer en grondverf?
  4. Ik ga voor het aflakken een ander merk gebruiken dan de grondverf is dat een probleem? Wel beide op terpentine basis.

  Hoor het graag, alvast bedankt voor de moeite om te antwoorden!

  1. Beste Christa,

   Hierbij de antwoorden op jouw vragen:
   1. Indien de oude verflaag nog intact is dan is afbranden niet nodig. Ik adviseer alle losse delen te verwijderen en vervolgens het geheel te schuren.
   2. Indien er met RAL 9010 wordt afgelakt dan dient de grondverf wit te zijn. Bij grijze grondverf zal de aflak niet dekken.
   3. Primer is Engels voor grondverf. Het betekent dus hetzelfde. Alleen wordt de term “grondverf” vaak voor houten ondergrond gebruikt en primer voor metalen, kunststof en betonnen ondergronden.
   4. Indien beide op basis van terpentine zijn, dan is een ander merk geen probleem.

   Succes!

 92. Goedemiddag,

  Handig tips, dank hiervoor. Ik heb toch nog een vraagje. Mijn blank houten aanrechtblad is een jaar of 8 geleden behandeld met traelix kleur beurs en daarna afgelakt. Dit was niet meer mooi en te donker. Een schilder is hier nu een flinke tijd mee bezig geweest maar het resultaat stelt helaas teleurstellen. Het hout is gevlekt en er zitten strepen in. Is het wel mogelijk het hout weer naar te krijgen? Deze schilder werkte met afbijt en schuur met de hand na. Ik denk ook dat vanwege de afbijt de randen niet echt zijn meegenomen, die zitten net boven de deurtjes.
  Alvast veel dank

  1. Beste Anja,

   Het is belangrijk om te weten waar de strepen en vlekken vandaan komen. Zit dat in het hout of in de laklaag? Indien het is het hout zit dan zal het uit het hout geschuurd moeten worden. Zit het in de laklaag dan kan de laklaag weg geschuurd worden. Indien je het hout lichter van kleur wilt hebben, dan dient de beitslaag ook weg geschuurd te worden. De beits geeft namelijk (mede) de donkere kleur aan het hout.
   Kortom het aanrechtblad schuren totdat de originele kleur van het hout naar voren komt. Daarna eventueel een kleurbeits aanbrengen en vervolgens een blanke lak of coating.

 93. Ik ben een houten kastje aan het verven in een diepblauwe ultra glossy aflak. (Olie basis)
  Mijn uitdaging is om dit stofvrij te doen. Hiervoor Verf ik de kast in delen, steeds de verticale stukken. En plaats folie om het werk heen om zo stof daar op te laten komen ipv op de kast.
  Toch lukt het niet om het geheel stofvrij te krijgen en in deze diepblauwe hoge glans afwerking is alles zichtbaar.
  Heeft u tips?
  Bedankt!

  1. Beste Lily,

   Het is belangrijk om dit in een stofvrij ruimte te doen. De ruimte stofvrij maken, een dag wachten zodat stof naar de vloer zakt en dan aflakken.

 94. Beste

  Ik wou een oud kastje verven…heb eerst gereinigd ..laten drogen..geschuurd en toen met een vochtige doek gereinigd …ik ben toen begonnen met de grondlaag..maar toen mijn werk gedaan was zag ik dat de grondverf op basis van terpentine was…mijn lakverf is op basis van water…wat moet ik nu het beste doen?alles afschuren? Of….

  1. Beste Layla,

   Dat maakt niks uit. Een lakverf op basis van terpentine kan prima over een grondverf op waterbasis worden aangebracht.

   1. Beste Rutger,

    Layla beschrijft de situatie andersom. Grondverf op terpentine basis en lak op waterbasis. Ik zou de grondverf die je al hebt aangebracht weer licht opschuren en overgronden met een grondverf op waterbasis. Vervolgens aflakken met waterbasis. Of aflakken met terpentinebasis kan natuurlijk ook. Maar als het om een lichte kleur gaat zou aflakken met waterbasis de betere keuze zijn omdat terpentinegedragen lakken gaan vergelen.

    1. Beste Nienke,

     Ik zie het inderdaad, mijn excuses! Te snel gelezen denk ik. Dat wordt inderdaad een iets ander verhaal. De grondverf op waterbasis dient minimaal 6 maanden oud te zijn. Indien je direct wilt aflakken dan adviseer ik een aflak op basis van terpentine te gebruiken.

 95. Goedemorgen,Douglas palen in witte grondverf gezet omdat ik dat nog had,maar wil de palen rood aflakken.Mijn vraag is dat ik de eerste laag met rode acryllak zijdeglans waterbasis wil verven maar de laatste Laag wil aflakken met hoogglans.Graag wil ik advies of dat wel kan.mvg Richard Ree

  1. Beste Richard,

   Ik adviseer lichtgrijze grondverf aan te brengen. Rood dekt namelijk op een lichtgrijze ondergrond. Ik heb daar al eens een artikel over geschreven, zie: https://www.verfbestelsite.nl/goede-dekking-bij-rode-oranje-en-gele-verf

 96. Yvonne Driessen

  Beste Rutger,
  Buiten zit een overkapping die geplaatst is door de vorige bewoners. Ik weet niet wat er op zit, beits of een soort verf. De kleur is in elk geval wit. Wat adviseert u? (Ik hoop uiteraard op niet kaalscheren tot op het hout).
  Groetjes Yvonne

  1. Beste Yvonne,

   Het maakt niet zoveel uit of er een beits of een verf op zit. Het hoeft niet volledig verwijderd te worden. Ik adviseer alles eerst grondig te reinigen met een verfreiniger en vervolgens alles te schuren. Vervolgens grondverf aanbrengen, licht schuren en nog een laag grondverf aanbrengen. Dan weer licht schuren en aflak aanbrengen.
   Tip: Gebruik grondverf in dezelfde kleur als de aflak. Daardoor dekt de aflak in één keer.

 97. Beste Rutger,

  Heb een ikea kledingkast die ik wit wil schilderen. Inmiddels uit elkaar gehaald en met St. Marc verfreiniger afgedaan. Daarna in de grondverf gezet. Wat is de volgende stap; licht schuren, reinigen en aflakken of 2x aflakken? Of had ik eerst licht moeten schuren en toen pas moeten gronden? (bij de bouwmarkt zeiden ze van niet nl.). Hoor het graag.

  1. Beste Mariëlle,

   De volgorde is als volgt: reinigen, schuren, gronden, schuren, gronden, schuren, aflakken. Dus eerst schuren en dan grondverf aanbrengen. Schuren zorgt namelijk voor een goede hechting van de grondverf (bij bouwmarkten is het kennisniveau van verf over het algemeen niet erg hoog ;)). 1 keer aflakken is voldoende.

 98. Ik heb flexa strak in de lak voor buiten ,binnen op de deuren gedaan wat ik zou denken dat dat gewoon kan . Kleur ral 9001 crème wit goed geroerd voor en tijdens t schilderen nou lijkt t net of de verf steeds grijzer wordt naar mate mijn blik leger wordt ….hoe kan dit nog nooit mee gemaakt ?

  1. Beste Jolanda,

   Een verf voor buiten kan ook prima binnen worden aangebracht. Vreemd dat de verf steeds grijzer wordt. Dat lijkt iets te maken te hebben met de verf of het blik waar het in zit. Ik adviseer ermee terug te gaan naar de winkel waar je de verf hebt gekocht.

 99. hallo, een vraagje.
  Heb een deur ontvet, geschuurd, afgenomen en geverfd gisteren. Nou wilde ik het licht opschuren en weer opnieuw verven en blijkt dat er op 1 plek wat uitgelopen was en de onderste laag nog niet goed droog en het wel geschuurd is. Kan ik dat nog weer netjes krijgen/herstellen?
  Groet

  1. Beste Davina,

   Alles wat na 16 uur nog niet droog is verwijderen, daarna de gehele deur schuren en stofvrij maken. Vervolgens een nieuwe laag verf aanbrengen over de gehele deur.

 100. Ik wil het achterschot van een kast wit verven, het is van hardboard, hoe kan ik dit het beste doen?

  1. Beste Ima,

   De werkwijze is als volgt:

   • De ondergrond reinigen met een verfreiniger
   • De ondergrond schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na 12 tot 16 uur de grondverf licht schuren, stofvrij maken en nogmaals een laag grondverf aanbrengen
   • Na 12 tot 16 uur de grondverf licht schuren, stofvrij maken en een laag aflak aanbrengen

   Tip: gebruik grondverf in dezelfde kleur als de aflak voor een goede dekking van de aflak.

 101. Hoi ik wil mijn overkapping palen mooie houtbeits op zetten. Ze waren wit gelakt. Ik heb veel geschuurd maar niet overal is de lak helemaal weg. Moet echt alles verwijdert worden voordat ik de houtenkleurbeits erop zet? Of kleuren die lichte stukken mee?

  1. Beste Thelma,

   Indien je een transparante beits wilt aanbrengen dan zal de lak volledig verwijderd moeten worden. Bij een dekkende beits is slechts opschuren voldoende.

 102. Hallo!
  Van mijn vriend moet ik nu al over de grondverf heen (stofdroog) wsnt hij vind het droog genoeg.

  Wat zijn de risicos als je niet het volledige aantal uren afwacht dat het droog is voor een nieuwe laag??

  1. Beste Starn,

   Dan bestaat de kans de verf gaat rimpelen (Craquelé). Ik adviseer minimaal 12 tot 16 uur te wachten en dan eerst te schuren.

 103. Ik heb nieuwe buitenkozijnen die al in de grondverf geleverd zijn. Nu ga ik deze aflakken met Sigma SU gloss verf. Moet ik deze nu 1 of 2 keer aflakken??

  1. Beste Desiree,

   In principe is 1 keer aflakken voldoende. Indien de kleur van de aflak sterk afwijkt van de kleur van de grondverf dan bestaat de kans dat het het niet in één keer dekt. In dat geval adviseer ik eerst een grondverf aan te brengen in de kleur van de aflak.

 104. Dank voor alle tips. Ik heb nog een vraagje. Wij hebben onze binnenkozijnen opnieuw geschilderd. Alle verf was eraf gebladerd, dit hebben we eraf gebrand en geschrapt. Daarna alles geschuurd en met witte hout grondverf van Flexa op waterbasis geverfd. Tussen alle stappen door inclusief voor het afhalen van de oude verf, hebben we de kozijnen ontstoft en ontvet met ammoniak. Nu is er op één kozijn in een heel klein kiertje de verf een heel beetje gebarsten/gebladerd. Is dit erg? En zoja, wat kunnen we het beste eraan doen?

  1. Beste Marieke,

   Indien de verf gebarsten is of afbladdert dan werkt het hout teveel of is de hechting niet goed geweest. Ik adviseer alle lossen delen te verwijderen met een krabber. Vervolgens grondig reinigen met een verfreiniger, 2 lagen grondverf aanbrengen en daarna een laag aflak.

 105. Goedemorgen, ik heb een probleem met transparant beitsen. De kleur is “vergrijsd noten”. Op vurenhout wordt dit een prachtige kleur, maar op, ik denk, grenen krijgt het een rood-roze gloed. Super lelijk. Nu heb ik wel een eens tafeltje wit geschilderd en dat ging “bloeden”, door de witte verf kwam een oranje gloed. Eerst een terpentine gedragen primer en daarna een watergedragen lak en het probleem was opgelost. Nu zit ik te denken om het tafeltje wat ik transparant wil beitsen, en dus rood wordt, eerst te behandelen met een terpentine gedragen beits, bijvoorbeeld licht eiken, en daarna het “vergrijsd noten” erover te doen. Zodat het dus een grijs-bruine gloed krijgt ipv rood-roze. Zou dit een oplossing kunnen zijn? Is het met beitsen ook een soort “bloeden” wat ik hiermee kan voorkomen?
  Vriedelijke groeten

  1. Beste Marina,

   Het hout is, denk ik, inderdaad gaan bloeden. Je zou ook OAF Tuinbeits Transparant in de “kleur” blank kunnen proberen om het bloeden tegen te gaan. Wellicht dat dit het probleem oplost.

 106. Ik heb mijn kozijnen buiten gelakt… eerst schoongemaakt, daarna geschuurd en gelakt met kwast en met rol nagerold…. nu zie ik op verschillende plaatsen de aanzet van de rol op de trespa platen. wat doe ik verkeerd… rol ik te lang, verdun ik de verf (Sikkens) niet goed?/
  Ik heb niet in de zon geverfd en de temperatuur was ideaal… tussen 15-25 graden…. heeft iemand suggesties

  Mara

  1. Beste Mara,

   Aanzetten van de roller kunnen ook zichtbaar zijn wanneer de verf niet goed dekt. Dat kan het geval zijn wanneer de ondergrondkleur sterk afwijkt van de kleur van de verf. Een andere oorzaak kan zijn dat de verf te dik is en verdund had moeten worden.

   1. Verder kan het ook nog aan de roller liggen. Ik adviseer een goede mohairroller te gebruiken.

 107. Ik heb een oud bureau geschilderd met watergedragen verf. Alles netjes in op volgorde: ontvet, licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt, grondverf, licht opgeschuurd, 1e laag lak, 2e laag lak.
  Nu vraag ik me af of het nog nodig is om op het blad iets van een extra laag te doen met blanke lak of zo, zodat het een beetje netjes blijft.

  1. Beste Marije,

   Indien de laklaag niet slijt- en krasvast genoeg is dan kan er inderdaad een blanke lak op worden aangebracht. Ik adviseer daarvoor Holdbar vloer topcoating aan te brengen. Dit is een blanke, extreem slijtvaste 2 componenten PU coating die niet vergeelt. De meeste blanke lakken vergelen wel, dat is dus een aandachtspunt om op te letten.

 108. Heb mijn deur buiten geschilderd eerst gereinigd dan geschuurd dan geverfd met verf bestemd voor buiten sikkens. Moet ik dan als ik hem de andere dag voor de tweede keer weer gaat schilderen eerst schuuren.

  1. Beste Jack,

   Normaal gesproken wordt alleen grondverf geschuurd. na het aanbrengen van de grondverf wordt de aflak aangebracht. deze laag wordt niet geschuurd omdat het de laatste laag is. De werkwijze op kaal hout is als volgt:

   • 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na 12 tot 16 uur de grondverf licht schuren en nogmaals een laag grondverf aanbrengen
   • Na 12 tot 16 uur de grondverf licht schuren en een laag aflak aanbrengen

   De werkwijze is dus gronden, overgronden en aflakken.

   Succes!

 109. Fijne site, al veel nuttige tips gelezen!
  Hier loop ik nog tegenaan: we hebben vorige lente onze tuinmuren (baksteen met bezetting) geverfd met muurverf voor buiten. We hebben geen primer gebruikt (grote fout, weet ik nu), toch hebben we (nog?) geen probleem, behalve met 1 muur.
  Tot ong. een meter hoog hebben we nu blazen en brokkelt de verf met bezetting en al af. Op andere stukken zie je eerst witte kristallen en schilfert de verf vervolgens af. Aan de andere kant van deze muur staat het tuinhuis van de buren.
  Komt dit toch door geen gebruik te maken van een primer of door het feit dat de muur aan de andere kant niet kan ademen (door dat tuinhuis)? Met onze andere tuinmuren hebben immers geen problemen.
  Zou het helpen om de slechte stukken af te steken en vervolgens over de hele muur (dus ook over de verf die nog goed zit) een primer te zetten?
  Alvast hartelijk bedankt!

  1. Beste Sarah,

   Ik vermoed dat de oorzaak inderdaad het tuinhuis is. De muur kan daardoor inderdaad niet (voldoende) ademen. Echter had een primer dit probleem wellicht kunnen voorkomen. Indien je de muur wilt herstellen, dan adviseer ik een 2 componenten epoxy primer aan te brengen. Deze primer heeft een zeer goede hechting en dringt diep in de ondergrond.

 110. Bedankt voor alle tips.
  Ik wil een glanzend gelakt (gevernist?) houten pianokrukje pimpen in een donkere kleur. Kan ik na het reinigen gewoon gaan schuren met een grove korrel, of moet er eerst nog een soort afbijtmiddel gebruikt worden?

  1. Beste Milou,

   Schuren met een grove korrel kan en afbijtmiddel kan ook. Ik zou het eerst met schuren proberen, als dat te lang duurt dan kun je altijd nog afbijtmiddel gebruiken.

 111. Ilse van de Mosselaar

  Dank u voor de tips.
  We hebben de binnendeuren geverfd met Sigma op waterbasis. Op veel plekken achter de klinken is de verf eraf gekrast. Of als er een stootje tegen komt springt de verf eraf. Ligt dat aan de verf of aan de kwaliteit van ons schilderwerk?

  1. Beste Ilse,

   Als de verf eraf springt dan is de hechting niet goed. De oorzaak van een slechte hechting is het niet goed reinigen of schuren van de ondergrond alvorens de verf wordt aangebracht. Daarnaast ben ik zelf geen “fan” van watergedragen verf. Deze zijn minder slijtvast en vloeien minder goed dan verf op terpentinebasis.

   Ik adviseer alle losse delen van de verflaag te verwijderen, alles goed te reinigen met een verfreiniger en alles goed te schuren. Vervolgens kun je een nieuwe laag verf aanbrengen en dan het liefst op terpentinebasis.

 112. Hoi Rutger,

  Ik heb buiten wat houtwerk voorbereid om te beitsen. Voor de komende dagen is er echter regen voorspeld. Kan ik na de regendagen (en nadat alles weer goed droog is) beitsen of moet ik opnieuw voorbereiden?

  1. Beste Thijs,

   Als alles weer goed droog is dan hoeft het niet opnieuw voorbereid te worden. Maar het moet geen weken gaan duren.

 113. beste Rutger,

  Ik heb mezelf altijd aangeleerd om schilderwerk (in redelijke conditie of wanneer ik iets wil bijwerken) altijd licht op te schuren, te gronden en daarna nog een keer af te lakken. Jij geeft aan dat dit niet hoeft, maar wat zijn de risico’s als je dit we altijd gedaan hebt? Heeft dit invloed op de duur van de kwaliteit of kan het verder geen kwaad?

  Tot slot; grote bouwmarkten bieden ook primer en exterieur lak van Sigma. Wat is jouw mening over deze sigma verf? Of kan ik beter Allure halen? Heb je ook een tip waar ik als particulier het beste deze sigma allure zou kunnen halen?

  Hartelijk dank,
  Groet Geert

  1. Beste Geert,

   Ik adviseer schilderwerk te reinigen, te schuren en af te lakken. Waar geef ik aan dat dat niet hoeft? indien deze werkwijze niet wordt gevolgd dan zal de verf gaan onthechten.

   Sigma verf is prima verf, ook de Allure. Alleen is deze verf erg (lees: extreem) duur ten opzicht van de kwaliteit. De kwaliteit is prima, maar de prijzen buitensporig. je kunt ook kiezen voor OAF aflak bijvoorbeeld. De kwaliteit is vergelijkbaar, maar de prijs een stuk lager.

 114. Beste,

  We hébben diverse muren die we net geverfd hebben en er zitten blaasjes op. Wat kunnen we het beste doen. Inmiddels alles twee keer geschilderd. En het aparte is dat de blaasjes telkens weer op andere plekken komen. Wat misschien handig is om te weten is dat de muren met gips zijn bijgewerkt.

  Gr Debbie

  1. Beste Debbie,

   De blaasjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Je kunt het beste even een foto mailen van de blaasjes. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/gratis-advies

 115. Mijn plafond is afgewerkt met Agnes plafond platen. Waarmee kan ik dit schilderen ? Kan dit ook met structuurlatex verf? Of moet er eerst een primer op.

  1. Beste Henry,

   Ik vermoed dat dit met een muurverf kan. Je zou het voor de zekerheid na kunnen vragen aan de leverancier van deze platen.

 116. Wij hebben de houten vloer overgenomen van de oude bewoners die donker bruin is geverfd.
  Gezien er op sommige plaatsen nogal veel beschadigingen zaten, hebben wij met hun ‘oude’ verf die stukken opnieuw gedaan waardoor deze kleur nu veel lichter is als de normale kleur.
  Kan dit komen omdat de verf oud is?????

  1. Beste Kelly,

   Dit komt omdat de verf die al op de vloer aanwezig is verdonkerd is. Verdonkering (of vergeling) is normaal bij verf op alkydbasis. Het beste is om de gehele vloer te reinigen met een verfreiniger, te schuren en een nieuwe laag verf aan te brengen.

 117. Hier ook een vraag:
  Ik heb vorige week onze schuurdeur ontvet en geschuurd en vervolgens in de grondverf gezet. Gisteren heb ik deze laag licht opgeschuurd en stofvrij gemaakt. Daarna heb ik de deur geverfd met Flexa strak in de lak verf op terpentine basis.

  Maar nu blijft de deur nat. Waar kan dit aan liggen?

  De verf is wel ongeveer 3 jaar oud, maar ik heb hem heel goed geroerd. Vloeibaarheid was nog goed.

  Maar belangrijkste vraag: hoe los ik dit op…

  1. Beste Wilma,

   In verf op terpentinebasis (alkydbasis) zit een siccatief (droogversneller) verwerkt. Indien de verf niet lijkt te drogen, dan zal de siccatief niet meer werken. Uiteindelijk, dat kan een paar dagen duren zal de verf wel drogen. Het duurt alleen een stuk langer. Ook zal de verf langer gevoelig blijven voor beschadigingen.

 118. Beste Rutger,

  Wij hebben ons keuken laten verven. Na een dag goed de keuken te hebben geïnspecteerd zagen wij dat ze toch wat delen hebben gemist en zien we ook nog strepen van de kwast . De pot verf is bij ons achtergebleven. Hoe kunnen we de zichtbare delen het beste aanstippen?

  Alvast bedankt,

  1. Beste Jenny,

   Het beste is om een geheel nieuwe laag verf aan te brengen. Het bijwerken zal meestal toch zichtbaar blijven. Wil je dat niet dan kun je het met een penseel of iets dergelijks bijwerken.

  2. Alles opnieuw schilderen is better.
   Maar als je het wilt stippen dat doe ik met een Vochtigsponsje en dan aanstippen.
   Wachten tot het droogt en kijken of het dezelfde kleur heeft.
   Zo niet nog een keertje.

 119. Hallo Rutger

  Vandaag een nieuwe deur gelakt met een goede lak. Nu heeft de lak op veel plaatsen niet gehecht, overal rondjes in de voorgegrondde kleur. Op andere plaatsen wel je de verf er zo af. Ervoor een houten vensterbank geschilderd met hetzelfde materiaal en verf, dit is perfect gegaan. Wat kan er met de deur zijn misgegaan?

  1. Beste Vivian,

   Onthechting kan meerdere oorzaken hebben. Dat heb ik in de reactie hieronder mooi op een rijtje gezet. In jouw geval zal het te maken hebben met, in vermoed, een vettige ondergrond. Of in ieder geval iets dat op de deur zit dat de verf afstoot.

   De oplossing is als volgt:

 120. Ook een vraag, oude muren met al een verflaag op (denken we), pleisterwerk van hooi nog, op veel plaatsen nog goed, sommige plaatsen met nieuw pleisterwerk hersteld. Gereinigd, geschuurd en laag primer op + verf. Overal goed, maar één muur lijkt de primer niet te hechten, je kunt het er zo af schrapen, hier hebben we geen reparaties gedaan is dus oud pleisterwerk met verf. Waar zou dit aan kunnen liggen?

  1. Beste Iris,

   Een slechte hechting kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

   • Ondergrond niet schoon
   • Ondergrond niet droog
   • Oude verflaag onthecht, waardoor volgende laag ook los komt van de ondergrond
   • Optrekkend vocht uit de grond in combinatie met een niet vochtregulerende primer/verf
   • Oude verflaag niet (goed) geschuurd
   • De muur of bestaande verf is hydrofoob

   Zoals je ziet zijn er veel oorzaken mogelijk. Zou je een foto willen mailen van de muur waar de primer onthecht? Dan kunnen wij het wellicht beter beoordelen. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/gratis-advies

 121. Beste Rutger,

  Bedankt voor de tips. Ik heb ook een vraag.

  Ik heb een deel van mijn grenen schuur (rabat delen) na het afkrabben en schuren, geschilderd met dekkende verf ral 8011(notenbruin) van Ceta Bever. Vrij snel kwam ik erachter dat ik niet tevreden was met de kleur/resultaat en ben ik halverwege gestopt. Nu wil ik dit wijzigen naar ral 5008 (grijsblauw).
  Welke werkwijze kan ik het best volgen om kleurverschil te voorkomen?

  Gr Nico

  1. Beste Nico,

   Mijn advies is als volgt:

   Op deze manier heeft u een perfect dekkend resultaat.

 122. Ik heb vandaag een buitenkozijn geschilderd alleen er is flink wat wind op komen zetten en heeft zand in m’n verf bewerkstelligd. Wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Marlieke,

   Dat is vervelend! Bij (harde) wind is schilderen niet verstandig. Ten eerst kan er zand/stof in de natte verflaag komen en ten tweede zal de verf te snel drogen wat te koste gaat van de vloeiing. De enige oplossing is schuren van het schilderwerk en het aanbrengen een nieuwe laag aflak.

 123. Hoi,
  Ik kocht deze week 2 x dezelfde primer van het merk Levi’s.
  Een pot van 5 liter en één van 2.5 liter.
  De pot van 5 l bleek prefect wit te zijn, de pot van 2.5 liter daarentegen bleek crème-achtig te zijn kwa kleur, ook na deftig geroerd te hebben.
  Kan het kleurverschil een probleem geven als dekking?
  Is er iets met de verf of kan dit niet zo’n kwaad gezien het als primer dient.

  Mvg
  Valerie

  1. Beste Valerie,

   Staat er ook wit en crème op het blik? Indien dat het geval is dan is er niks mis met de primers. Indien je een witte aflak gaat gebruiken, dan is een crèmekleurige primer een probleem. Het zal dan niet goed dekken. Een witte aflak heeft een witte ondergrond nodig voor een goed dekkend resultaat.

   1. Bij het mengen van de verf is er bij klein en groot blik altijd lichtelijk kleur verschil. Dat is dus altijd zo.. Aan te raden is altijd dezelfde formaat blik te nemen als er bijgehaald moet worden. Tevens is er ook kleur verschil mogelijk als de procutie van de verf in tijd erg uiteen ligt. Er is altijd een verschil waar te nemen voor een goed oog.

 124. Luiken buiten geverft met verf die voor binnen gebruikt moet worden…
  Iemand tips wat we hier op kunnen doen zodat het toch genoeg bescherming bied?

  1. Beste Patty,

   Welk merk en type verf heb je precies gebruikt?

 125. Ik heb mijn buitendeuren in het verleden geschilderd met Flexa verf. Ik wil nu Sikkens verf gaan gebruiken. Kan ik die zonder problemen, na schuren, erop zetten?

  Kan ik Sikkens verf zonder problemen gebruiken op een Flexa grondverf?

  Hoe lang blijft verf eigenlijk houdbaar? Ik heb nog een Sikkens blik staan (half vol) uit 2012. Kan ik die nog gebruiken?

  Ik heb een paar glaslatten die slecht zijn. Kan ik die zelf vervangen?

  Is het bij kleine beschadigingen van het hout (kleiner dan 1 cm) ook noodzakelijk om die in de grondverf te zetten? Dus bijtippen of hoeft dat niet?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Beste René,

   Flexa en Sikkens verf kunnen prima over elkaar worden gebruikt. Verf op terpentine basis kan circa 5 tot 10 jaar bewaard worden. verf op waterbasis een stuk korten, 1 tot 2 jaar. Als de verf goed op te roeren is en geen vel op klonten bevat, dan is de verf nog bruikbaar.
   Glaslatten kun je zelf vervangen. Kaal hout dient altijd te worden voorzien van grondverf.

 126. andrea van roeyen

  Ik heb buitendeur met 1 laag geschilderd met levis expert hout buiten satin gemend in ralkleur. De glansgraad is veel te hoog en de verf lijkt er dik op te liggen. Hoe kan ik de glansgraad verminderen?

  1. Beste Andrea,

   De enige goede manier om de glansgraad te verminderen is door er een laag aflak zijdeglans op aan te brengen. Dus reinigen met een verfreiniger, schuren, stofvrij maken en aflak zijdeglans aanbrengen.

 127. Martijn den Besten

  Goedenavond,

  Ik ben de open houten trap aan het schuren. Nu doe ik dat ivm het voorkomen van veel stof met nat schuren. Alleen hierdoor lost de oude verflaag op. In hoeverre is dit erg? Moet ik nu echt alles laten oplossen of alleen grofweg? Of moet ik beter droog gaan schuren?

  1. Beste Martijn,

   Indien de oude verflaag oplost / week wordt dan zal er waarschijnlijk een watergedragen verf op zitten. Watergedragen verf is gevoeliger voor water. Ik raad het nat schuren af en adviseer om alles droog te schuren. Indien u droog gaat schuren, dan is alleen mat schuren voldoende. Schuur dus niet teveel! Ik adviseer overigens eerst de trap te reinigen met een verfreiniger voordat er geschuurd gaat worden, niet andersom.

 128. VRAAG!

  We hebben boven een gestuct plafond met houten balken. Het plafond moet geschilderd en de balken wil ik donker beitsen. Waar kan ik het beste mee beginnen, texen of beitsen?

  1. Beste Laurette,

   Indien het een transparante beits is dan is het handiger eerst de beits aan te brengen en daarna het plafond te schilderen. Mocht de beits op bepaalde plekken iets over het plafond komen dan kan het later gemakkelijk met de muurverf (voor het plafond) weer weggewerkt worden.

 129. Ik heb na tig keren schuren eindelijk een keer door dat je niet altijd met de nerf mee moet schuren maar ook dwars om de kleine putjes en groeven ook weg te kunnen schuren. Met name voor kleine hout projecten is het resultaat daardoor superstrak.

  Controleer op kleine putjes en groeven door het object op een verschillende lichtinval te bekijken.

  Meestal gebruik ik minimaal twee lagen grondverf.

 130. Hoi Rutger,

  Bedankt voor de tips!

  Ik heb een vraag: Wij hebben boven OER lelijke oranje/zalm kleurige deuren. Perfect glad en dekkend. ziet er super strak uit. We willen deze deuren graag wit verven. Wat is wijsheid m.b.t. grondverf? Kunnen we gewoon onze witte lak als grondverf gebruiken? Of hebben we speciale grondverf nodig?

  1. Beste Francesca,

   Om een oranje/zalm kleur goed dekkend wit te krijgen zal eerst 2 lagen grondverf aangebracht moeten worden. Daarna kan een witte aflak worden aangebracht.

   De volledige werkwijze is als volgt:

   • De ondergrond reinigen met Ruwol Paint Cleaner.
   • De ondergrond schuren en stofvrij maken.
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen.
   • Na minimaal 12 uur licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen.
   • Na minimaal 12 uur licht schuren, stofvrij maken en 1 laag aflak wit aanbrengen.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 131. Hi,
  Vandaag heb ik een universele grondverf gekocht welke voor metaal is. Kan ik deze gebruiken voor mijn houten binnendeur? Ik heb de pot helaas al open gemaakt, dus terugbrengen is geen optie…

  1. Beste Linda,

   Welk merk en type grondverf is het?

   1. Linda Kouwenoord

    Flexa universeel

    1. Ik heb het voor je nagekeken. In de productinformatie staat dat deze grondverf ook geschikt is voor houten ondergronden zoals houten binnendeuren.

     1. Linda Kouwenoord

      Super!! Bedankt voor deze informatie!

 132. Bedankt voor de tips
  Heb een vraag.
  Voordeur afgelakt,
  Nu zie ik dat de laatste 2 banen niet mooi zijn: ( met de roller)
  Kan ik die laatste 2 banen met de roller opnieuw doen of moet ik de gehele deur opnieuw doen.

  1. Beste Antoine,

   De deur zal aan één kant opnieuw gedaan moeten worden. Indien er slechts een gedeelte wordt bijgewerkt dan zal er een overgang zichtbaar blijven van het bijgewerkte stuk naar het oude gedeelte.

 133. Hallo, ik heb een kale grenen eettafel eerst met waterbeits de gewenste kleur gegeven. Na 24 uur drogen, heel licht opgeschuurd, afgestoft en daarna een laag matblanke lak ( niet op waterbasis) erop gedaan. Nu droogt het op veel plaatsen met een witte waas op!!! help…

  1. Beste Marjolein,

   Grenenhout bevat een vettig laagje dat eerst verwijderd moet worden met wasbenzine, daarna mag de beits worden aangebracht. Maar dat verklaart nog niet het wit uitslaan van de blanke lak. Welk merk en type beits en blanke lak heb je aangebracht? Zou je ook een foto van de witte waas naar ons willen mailen? Onze contactgegevens vindt u via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/gratis-advies

   1. Dank voor je reactie, tafel was van te voren ontvet,
    Waterbeits ging er prima egaal in… Had avis professional polyurethane blanke lak er na ruim 24 uur overheen gedaan met platte lakkwast maar ws te dikke laag. Ben vanmorgen naar verfwinkel teruggegaan en hij adviseerde toch de laklaag eraf te schuren… Ben ermee begonnen maar valt niet mee omdat ook de beitskleur eronder toch ook meegeschuurt wordt. Denk dat ik de tafel ga proberen helemaal kaal te krijgen, hoop dat t lukt. Misschien dan daarba een gekleurde beits erop want vrees dat waterbeuts nu vlekken gaat geven?

 134. Ik heb een stalen sloepje en wil graag deze gaan schilderen met teer omdat ik het sloepje in het water wil laten liggen zonder dat er de komende 5 jaar onderhoud aan zit. Het sloepje zit momenteel in de verf. Ik zie nu verschillende soorten teer staan en weet niet welke teer ik hiervoor moet gaan halen? Je hebt namelijk ook 2 componenten epoxy teer, scheepsteer, zwarte teer enz. Een andere vraag die ik heb is moet ik de oude verf wegschuren tot kaal staal of de oude verf opschuren en dan de teer erop aanbrengen?

  Al vast bedankt.

  1. Beste Robert,

   Scheepsteer is prima geschikt voor een stalen sloep. De oude laag verf hoeft niet te worden verwijderd. Ik adviseer de ondergrond grondig te lenigen met een verfreiniger en vervolgens te schuren. Daarna kun je 3 lagen scheepsteer aanbrengen.

 135. Hoi vraag.. ik wil mijn betonstenen buitenmuur schilderen.. nu zag ik dat de woningbouw wijzonol gevelcoat hebben gebruikt.. nou ik schrok vd prijs.. is er en goedkoper ook goed product voor de buitenmuur? En moet je persé voorstrijk gebruiken? En moet ik een alles met een kwast aanbrengen of heb je voor betonstenen okk een goeie roller?

  1. Beste Natascha,

   Voor een betonnen en stenen buitenmuur is Ruwol Muurverf voor binnen en buiten prima geschikt. Een voorstrijk is niet nodig. Wel kunt u, bij sterk zuigende ondergronden, de eerste laag 10 tot 20% verdunnen met water. Deze eerste laag dient dan als voorstrijk.

 136. Hallo
  Ik heb grondlak voor hout aangebracht op metaal kan ik op deze grondlak anti roest primer aanbrengen en dan een beetje schuren en dan de eindlaag de antislipverf eropdoen als laatst.

  1. Beste Ersin,

   Als de grondlak geschikt is voor metaal dan kan dat inderdaad.

 137. Hoi ik heb op mijn boot voor het dek metaal grondlak aangebracht wijzonol grondverf.
  En achteraf bleek het de verkeerde te zijn want het bleek wel dekkende grondlak te zijn maar het moest voorbehandeld worden met metaal primer wat kan ik het beste doen want daarna komt er een laag epifanes antislipverf op.

  1. Beste Jason,

   Indien de grondverf niet geschikt is voor metaal dan zal de hechting niet optimaal zijn. Er zit dan niks anders op dan de grondverf weer te verwijderen door middel van krabben, schuren en/of afbijtmiddel. Vervolgens kan de metaalprimer worden aangebracht.
   Echter zijn de meeste typen grondverf wel geschikt voor rechtstreeks op metaal. U kunt het beste bij Wijzonol navragen of de aangebrachte grondverf geschikt is voor rechtstreeks op metaal. Dat scheelt wellicht een hoop werk.

 138. Kan iemand mij helpen met het volgende? Heb t volgende hout: Plank geschaafd PEFC groen geïmpregneerd 1,8 x 14 x 180 cm. Moet ik alle kanten schilderen of kan ik 1 kant doen (is voor een overkapping, achterkant kan je niet zien) zonder dat dit krom trekt ect.. gr Pieter

  1. Beste Pieter,

   Om kromtrekken te voorkomen dienen beide kanten geschilderd te worden.

 139. Kleurverschil in grondverflaag:

  Ik ben bezig om een oude secretaire op te knappen. Deze was grijs geverfd. We hebben hem licht opgeschuurd, toen 1 laag witte grondverf en nu de eerste laklaag erop zitten (alles op waterbasis).
  Bij de klep die je openklapt zitten allemaal versiersels erin gefraisd. Na het gronden van de klep, is deze in 2 kleuren opgedroogd: wit en op sommige plekken crème.
  Ik dacht dat dit ermee te maken had, dat ik de ingekerfde versiersels eerst met kwast getamponeerd had en erna pas met een roller over de grote gladde oppervlakken ging.
  Tijdens het gronden verklaarde ik daardoor de kleurverschillen, dat de verf daar wellicht al iets meer gedroogd was.
  Na drogen bleven de 2 kleuren.
  Nu, na mijn eerste laklaag, blijven de kleurverschillen nog.

  Iemand een idee hoe dit komt?
  We hebben eerst afgewassen met sopje met ammoniak, erna geschuurd, toen weer afgesopt, toen gegrond.

  Enige reden die ik zelf kan verzinnen: we zijn gestart met een grondverf en toen die op was heb ik een andere in mijn verfbakje gegoten. Zouden deze 2 mogelijk anders uitpakken?

  Grootste vraag:
  Hoe los ik het kleurverschil (wit/crème) op??
  Het zal denk ik niet met een volgende laag verf weggaan.
  Moet ik mogelijk een nieuwe laag grondverf over deze lagen doen? En dan weer aflakken?

  1. Beste Caroline,

   Bij watergedragen (grond)verf kan het voorkomen dat bepaalde logen uit het hout trekken en voor verkleuring zorgen. Omdat zowel de grondverf als de aflak op waterbasis is is dit de meest logische verklaring. Ik adviseer alles licht te schuren, stofvrij te maken en vervolgens een grondverf op terpentinebasis aan te brengen. Daarna weer licht schuren en een laag aflak op terpentinebasis aanbrengen. Hiermee zou het probleem opgelost moeten zijn.

   Succes!

 140. Hoi,
  Ik heb ook een probleem.
  Zo ben ik begonnen met keukenkastjes schilderen. (Speciaal van flexa) Dit is een hard kunststof achting materiaal.. Ik heb het gereinigd, licht opgeschuurd en geschilderd. Het zag er super goed uit! Tot ik besloot een 3de laag te doen.. (omdat ik nog wat stofjes zag en licht opschuurde) toen ging het mis… de deurtjes worden niet meer mooi egaal. Hoe kan dit? Heb jij misschien enig idee? Teveel lagen? Moet ik het weer helemaal afschuren? Hoop op je advies.

  1. Beste Nadine,

   Bedankt voor je reactie. Ik ga er van uit dat je bedoelt met “de deurtjes worden niet meer mooi egaal” dat de verf is gaan onthechten en dus los komt van de ondergrond. Dit is te verklaren aan het feit dat er geen primer is aangebracht, althans dat kan ik niet uit je verhaal opmaken. Ook is het reinigen met het juiste reinigingsmiddel een belangrijke stap. Ik adviseer een verfreiniger te gebruiken die geen sporen achter laat. Een “normaal” reinigingsmiddel uit de supermarkt bijvoorbeeld is niet geschikt.

   Mijn advies is als volgt:

   Met bovenstaande werkwijze heeft u een perfect eindresultaat.

   1. De schilder heeft geverfd bij ons en daar kwamen blaasjes op het houtwerk. Nu heb ik het gereinigd en geschuurd. Daarna waar de blaasjes zaten( kaal geschuurd) en grondverf erop gedaan. Nu zit er onder de grondverf toch weer blaasjes. In de schaduw geschilderd daarna is er geen zon meer opgeweest. Hoe kan dit.

    1. Beste Beertje,

     Blaasjes in schilderwerk kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende:

     • Blaasjes door warmte: Dit is het geval wanneer er in de (volle) zon wordt geschilderd.
     • Blaasjes door vocht in de ondergrond: Wanneer hout teveel vocht bevat kan dat zorgen voor vochtblaasjes. Dit komt vooral naar voren wanneer de zon op het hout/schilderwerk komt en de hout wordt opgewarmd. Het vocht wil dan -door de verflaag heen- ontsnappen.
     • Blaasjes door vocht op de ondergrond tijdens het schilderen.
     • Blaasjes door bepaalde inhoudsstoffen in het hout, bijvoorbeeld bij harsrijke houtsoorten.

     Er kunnen dus meerdere oorzaken zijn. Indien de ondergrond goed droog was tijdens het schilderen en er niet in de zon is geschilderd, dan zou het probleem in de ondergrond moeten zitten. Ik adviseer dan eerst een epoxy primer aan te brengen. Deze primer zorgt ervoor dan enerzijds de ondergrond wordt geïsoleerd tegen harsen of andere stoffen uit de ondergrond en anderzijds dat vocht “gedoseerd” wordt doorgelaten. Hierdoor zullen de blaasjes worden voorkomen. Na het aanbrengen van de epoxy primer kan de aflak worden aangebracht.

 141. Ooepsssss… Ik wilde zo graag de houten bank buiten schilderen, maar kwam er pas achter dat ik dit deed met muurverf… 🙈

  Hoe herstel ik dit? Grondig schuren en direct met glanslak er weer overheen?

  Dank alvast voor antwoord! 👍

  1. Beste,

   De muurverf kun je er inderdaad weer af schuren. Vervolgens 2 lagen grondverf aanbrengen in de juiste kleur en daarna 1 laag aflak. De grondverf tussendoor licht schuren.

 142. Goedendag,
  Ik heb een vraag. Ik ben een deur gaan schilderen. Had deze ligt opgeschuurd en daarna een witte grondverf gebruikt. Ik denk dat de grondverf niet goed meer is geweest.
  Daarna heb ik Sikkens verf gebruikt. De verf zit er niet mooi op. Hoe kan ik mijn deur nu weer herstellen? Moet ik de deur nu helemaal opnieuw schuren en hoe of wat krijg ik de verflaag er nu vanaf?

  1. Beste Jolanda,

   Ik adviseer de aangebrachte verflaag goed op te schuren zodat alle oneffenheden glad worden geschuurd. Let daarbij op dat je niet door de verflaag heen schuurt en dus geen kale plekken creëert. Is dat wel het geval dan moet je weer grondverf aanbrengen. Vervolgens alles stofvrij maken en een nieuwe laag verf aanbrengen.

 143. Dag Rutger, we zijn op dit moment zowel binnen als buiten aan het verven. Per ongeluk hebben we daarbij wat plekjes op een binnendeur (die verder helemaal af was) geschilderd met terpentineverf in plaats van met de eerder gebruikte waterverf. Kunnen we die plekken opschuren en opnieuw verven? Of helemaal opnieuw? Heb je tips om dit op te lossen?

  1. Beste Kees,

   Verf op basis van terpentine kan prima op verf op waterbasis worden aangebracht. En vice versa. Indien deze plekken niet gewenst zijn door kleur- of glansverschil, dan kunt u het beste de gehele deur opnieuw schilderen. Wel eerst licht schuren.

 144. Beste Rutger,

  Ik heb mijn houten vloer in de slaapkamer opgeknapt met een primer (grondverf) en een lak. Ik ben echter vergeten om de vloer af te lakken met een parketlak. Ik zie nu na twee maanden vlekken in mijn vloer en al wat beschadigingen. Kan ik alsnog deze lak eroverheen doen of moet ik eerst weer de boel schuren en eigenlijk opnieuw beginnen? Dank voor je reactie terug.

  1. Beste Caro,

   Indien de vloer is afgelakt met een dekkende verf / lak, dan is een parketlak niet altijd nodig. Een aflak dient van zichzelf slijtvast genoeg te zijn. Indien een parketlak toch gewenst is dan kan deze alsnog worden aangebracht. Eventuele vlekken en beschadigingen kunnen worden verwijderd door reinigen of licht schuren. Vervolgens kunt u een slijtvaste blanke lak (parketlak) aanbrengen. Als de vlekken / beschadigingen op deze manier niet te verwijderen zijn, dan moet er een nieuwe dekkende laklaag worden aangebracht. Ik adviseer dan Ruwol betonverf aan te brengen. Deze verf is slijtvast van zichzelf en hierover hoeft geen blanke lak (parketlak) te worden aangebracht. De vloer dient dan wel eerst te worden gereinigd en te worden geschuurd.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 145. Beste Rutger,

  Ik heb afgelopen week een oud kozijn, opgeschuurd, alle lagen verf verwijderd, daarna ontvet, goed laten drogen en in de grondverf gezet, maar nu merk ik toch dat op een aantal plekken de grondverf niet helemaal droog is, sterker nog heel moeilijk droogt, heeft dit te maken met de temperatuur van de afgelopen dagen buiten, 6 a 10 graden of is het een verkeerde werkmethode, en wat is de beste oplossing hiervoor want ik zou graag weer opnieuw willen schuren en de 2e laag grondverf aan willen brengen en aflakken.

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  1. Beste Niels,

   Watergedragen grondverf is erg gevoelig voor lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid en zal bij deze omstandigheden een stuk langzamer drogen. Grondverf op terpentinebasis is daar minder gevoelig voor en zal bij een temperatuur van 6 tot 10 graden prima moeten drogen. Is dat niet het geval, dan is er met de grondverf zelf iets mis. Wel is het belangrijk dat de grondverf goed wordt opgeroerd voor gebruik. Als dat niet gebeurt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de droging.

   Ik vermoed dat de grondverf uiteindelijk (na een aantal dagen) wel droog zal zijn. Indien de grondverf goed heeft gedekt dan kunt u de grondverf licht schuren en een laag aflak aanbrengen. Indien de grondverf niet goed heeft gedekt, dan adviseer ik de grondverf licht te schuren en een nieuwe laag grondverf op terpentinebasis aan te brengen. Na 16 uur kunt u dan licht schuren en de aflak aanbrengen.

 146. Wim van der Leij

  Hoe ontstaat weer (zwarte vlekjes) in mijn verfwerk?
  Ik krijg het niet schoon gemaakt dus verf het nog eens en na een jaar zit het er weer op/in.

  1. Beste Wim,

   Zwarte vlekjes in schilderwerk kan meerdere oorzaken hebben. Meestal is een slechte kwaliteit verf de oorzaak. De verf breekt dan te snel af waardoor de verflaag “vatbaar” is voor vuil en schimmel. Ook kan het zijn dat de verf in de volle zon is aangebracht waardoor luchtbellen in de verflaag zijn ontstaan. Deze luchtbellen veroorzaken een zwakke schakel in de verflaag en zorgt tevens voor ophoping van vuil en schimmel.

 147. Beste Rutger,
  We willen een commode van IKEA een andere kleur geven. Het is nu rood, waardoor de houtnerf nog te zien is. In de bouwmarkt kregen we het advies om, als het om beits gaat (wat het volgens mij ook is), de kast eerst helemaal kaal te schuren, dan grondverf en dan de lak. Het schuren is echter (mét machine) een enorme klus. We hebben nu een proefje op de achterklant gedaan: licht opschieten, grondverf erover, daarna de lak en het resultaat lijkt nu netjes! Is dit aan- of af te raden, voor het gebruik van de kast op lange termijn? Zal de lak snel afbladderen?
  Groeten, Sandra

  1. Beste Sandra,

   Het kaal schuren van de kast is niet nodig en overbodig. Licht opschuren is voldoende. Ik adviseer de kast wel eerst te reinigen met een verfreiniger. De volledige werkwijze is als volgt:

   • De kast reiniger met een verfreiniger
   • De kast schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur de grondverf licht schuren en nogmaals 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur de grondverf licht schuren en 1 laag aflak aanbrengen

   Succes!

 148. Hallo!
  Ik heb, als beginnende schilder, de bovenste plank van mijn piano schoongemaakt, opgeschuurd en daarna in de watergedragen grondverf gezet. Zag er goed strak uit. Na 4 uur drogen hoogglans watergedragen erop gezet maar gelijk na de eerste rollen kwamen de belletjes al.. Dit zit nu overal. Ik heb niet te hard geduwd. Kunt u me uitleggen wat er mis is gegaan?
  Groetjes Naomi

  1. Beste Naomi,

   Wat er precies is misgegaan is moeilijk te zeggen, maar meestal verschijnen luchtbellen wanneer een roller wordt gebruikt die niet geschikt is voor watergedragen lakken. Watergedragen verf is gevoeliger voor luchtbellen dan oplosmiddelhoudende verf bij het gebruik van een roller. Een andere mogelijkheid is dat het probleem in de verf zelf zit. Maar nogmaals, dat is moeilijk van afstand te beoordelen.

   Oplossing:

   • De aangebrachte verf minimaal 16 uur laten drogen
   • De verflaag glad schuren, zorg daarbij dat de luchtbellen weg worden geschuurd. De laklaag hoeft niet helemaal weg te worden geschuurd. Alles stofvrij maken.
   • Indien er toch kale plekken zijn ontstaan, dan deze plekken behandelen met grondverf en vervolgens licht schuren
   • 1 laag aflak hoogglans op terpentinebasis aanbrengen

   Met bovenstaande werkwijze heeft u een perfect hoogglans eindresultaat zonder luchtbellen.

 149. Ik heb dat ook van die krasjes. Heb namelijk heel donkere deuren die ik in het wit schilder. Maar er zijn ook al wat krasjes die de vorige verf laten zien. Moet ik nu echt helemaal opnieuw beginnen? Het is een huurwoning

  1. Beste Sharon,

   Omdat de deuren een donkere kleur hebben, zal er eerst witte grondverf aangebracht moeten worden. het voordeel daarvan is dat u direct de krasjes kwijt bent.

   Werkwijze:

   • De deuren grondig reinigen met Ruwol Surface cleaner
   • De deuren schuren en stofvrij maken. Schuur hierbij de krasjes ook weg
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur licht schuren, stofvrij maken en 1 laag aflak wit aanbrengen

   Succes!

 150. Beste Rutger,
  Handige tips hier! Ik ben benieuwd of je tips hebt om het eindresultaat van mijn schilderwerk te verbeteren.
  Ik ben bezig met het verven van een houten kast in hoogglans zwart (op (waterbasis). Het eindresultaat wordt niet zo strak als ik had gehoopt. Het wordt sinaasappelig en na de 1e laag grondverf is het sinaasappelige effect er al ☹️ Het verdwijnt niet na licht schuren en aanbrengen van de 2e laag grondverf, schuren, 1e laag hoogglans, schuren, 2e laag hoogglans.
  Voor het aanbrengen van de grondverf gebruik ik een roller die hiervoor geschikt is. Voor het aanbrengen van de hoogglans gebruik ik een lakroller velours acryl en lak af met een lakroller teflon acryl.
  Alvast bedankt.

  1. Beste Jacqie,

   Het sinaasappeleffect komt door een slechte vloeiing. Watergedragen verven zijn gevoeliger en hebben vaak een slechtere vloeiing dan verf op oplosmiddelbasis. Ik adviseer de aangebrachte verf glad te schuren, totdat het sinaasappeleffect weg is, en vervolgens een verf op terpentinebasis aan te brengen. Indien door de grondverf heen is geschuurd en dus kaal hout zichtbaar is, dan dient er eerst een laag grondverf op terpentinebasis aangebracht te worden.

   Volledige werkwijze:

   • het sinaasappeleffect weg schuren totdat de ondergrond glad is
   • Indien door de verflaag heen geschuurd is, dan een laag grondverf op terpentinebasis aanbrengen
   • De eventueel aangebrachte grondverf licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag aflak hoogglans op terpentinebasis aanbrengen

   Met bovenstaande werkwijze heeft u een perfect hoogglans eindresultaat.

 151. Beste, ik heb een vraagje 😉 ik heb zojuist een deur en kozijn geverfd en merk dat er snel krassen in gaan zitten. Van zodra er iets tegen botst, zie ik de vorige verf. Wat heb ik gedaan, de oude verf afgewassen met Dreft en water en laten drogen en dan 4 lagen verf gegeven. Als ik jouw artikel lees, merk ik dat ik helaas fouten heb gemaakt en het volgende zou moeten doen: afwassen, afschuren, terug afwassen, primer en dan pas de verf. Klopt dit of vergeet ik nog een stapje of doe ik er nu teveel? Heb nog wat deurtjes te doen, en wil het nu toch goed aanpakken. Alvast bedankt!

  1. Beste Barbara,

   Als ik jouw verhaal zo lees dan merk ik 2 dingen op die fout gaan. Ten eerste heb je Dreft gebruikt als schoonmaakmiddel. Er dient een reinigingsmiddel gebruikt te worden die geen sporen of vettige laagje achterlaat. In Dreft zit een soort glansmiddel dat ervoor zorgt dat er een vettig laagje achterblijft. Ten tweede dient de oude verflaag na het reinigen geschuurd te worden. Vervolgens kan de nieuwe laag verf of grondverf aangebracht worden.

   1. Dank u wel voor de raad!

 152. Ik wil een kast oververven waar lades in zitten. De kast is jaren geleden gebeitst en nog steeds plakken de lades vast, als ik de lade open dan zit hij altijd vast.
  Nu vraag ik me af of ik voor de nieuwe laag verf watergedragen of op terpentine basis moet nemen om dit in de toekomst te voorkomen. Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen

  1. Beste Iris,

   Ik adviseer de beits volledig te verwijderen door middel van schuren en/of afbijtmiddel. Vervolgens adviseer ik 2 lagen grondverf aan te brengen en daarna aflak.

   Volledige werkwijze:

   • De oude beits verwijderen door middel van schuren en/of afbijtmiddel
   • De ondergrond schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf aanbrengen in de kleur van de aflak
   • Na minimaal 12 uur de grondverf licht schuren, stofvrij maken en wederom 1 laag grondverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur wederom de grondverf licht schuren, stofvrij maken en aflak aanbrengen
 153. Ik heb een grenen dressoir waar een white wash lak op zit.
  Ik twijfel nog of hem in oude staat terug laat brengen of in krijtverf wil hebben. Wat is het beste en/of minste werk en wat kan ik het beste doen om een mooi resultaat te krijgen.

  1. Beste Jantina,

   Indien je opnieuw white wash wilt aanbrengen, dan dient de aanwezig lak eerst verwijderd te worden door middel van schuren. Vervolgens kun je een transparante beits in de kleur white wash aanbrengen. Als extra beschermlaag kun je daarna een slijtvaste blanke lak of hardwaxolie aanbrengen.

   1. Bedankt voor de reactie, maar ik wil juist van de withewash af. Of gewoon weer het hout naar voren laten komen of verven met krijtverf.

    1. Beste jantina,

     Als je geen white wash meer wilt, dan de aanwezige lak verwijderen en behandelen met hardwaxolie of een slijtvaste blanke lak. Indien je krijtverf wilt, dan ook de aanwezige lak verwijderen en krijtverf aanbrengen.

 154. Handige tips! Nav hiervan nog een vraag: wanneer weet ik of ik het bij 1 laag grondverf kan laten of toch een 2e? Ik wil een nieuw onbehandeld grenen kastje een kleur geven, en heb verschillend advies gekregen mbt de grondlagen( 1 of 2). En als ik er 2 doe, dan tussen door ook opschuren? Of enkel voordat ik de laklaag aan ga brengen?

  1. De grondverf is overigens wit, de laklaag zijdeglans groen/grijs

   1. Het beste is een grondverf te gebruiken in dezelfde kleur als die van de aflak. Een lichtgrijze grondverf zou in dit geval ook kunnen.

  2. Beste Linda,

   Op kaal hout zijn altijd 2 lagen grondverf nodig. Na de eerste en tweede laag dient er licht geschuurd te worden. Pas daarbij op dat je niet door de grondverf heen schuurt.

 155. Hallo,
  Wij willen een oud huis kopen met oude gebinten maar deze zijn allemaal zwart gebeitst of geverfd. Het zijn erg ruwe balken met diepe groeven. Is het haalbaar om de balken weer in de hout kleur dus kaal terug te krijgen?

  1. Beste Linda,

   Je zou het kunnen proberen met afbijtmiddel, maar ik denk dat het een hele klus gaat worden.

 156. Topadviezen!
  Voor wat betreft het stofvrij maken na het schuren; is stofzuigen voldoende? Of is een natte doek beter?
  Ik ga binnenkort een oude (geschilderde) houten vloer schilderen, waar krassen van hondennagels inzitten, het kale hout is daar te zien. Moet ik die kleine plekken eerst apart gronden met grondverf of kan ik die gewoon met dezelfde verf gronden?

  1. Beste Gijs,

   Voor het stofvrij maken adviseer ik een afstoffer te gebruiken. Kale plekken dienen eerst te worden behandeld met grondverf.

 157. Bouwe van den Oever

  Handige tips!

  Ik heb nog een vraag, wij hebben gekleurde luiken.
  Groen wit en rood met (zandloper model).
  Nu hebben wij de voorkant weer netjes in hooglans geverfd.

  Nu kost het heel veel werk en tijd om alles af te plakken en met twee lagen verf te voorzien. Ook zit je steeds weer met droogtijd etc.

  Is het ook mogelijk om de luiken nu weer licht op te schuren en er een complete blanke laklaag op te zetten?
  Dit in de hoop dat over 5 jaar we weer alleen de blanke laag vernieuwen en we geen last hebben van alle verschillende kleuren.

  Een tweede vraag, is het misschien beter om de achterkant te beitsen in plaats van ook hooglans verf. Die kant zie je ook nooit en kan het hout misschien wat ademen.

  Hoop dat jullie ook verstand hebben van deze verf vragen.

  Mvg, Bouwe van den Oever
  omdat dat beter ademt en je het hout niet compleet opsluit.

  1. Beste Bouwe,

   Een blanke lak raden wij af omdat blanke lakken niet goed UV bestendig zijn. Ook zal het de levensduur van de verf niet echt verlengen omdat UV licht door de blanke lak heen gaat en zodoende alsnog de verflaag zal aantasten. Ik adviseer een goede kwaliteit verf aan te brengen. De levensduur van een goede kwaliteit verf is zeker 7 tot 10 jaar.

   Ik adviseer de achterkant van de luiken met dezelfde verf te schilderen als de voorkant. Gebeurt dat niet dan bestaat de kans dat de luiken krom gaan trekken. Dit verschijnsel komt voor wanneer er verschil in vochtregulatie aanwezig is tussen de verf op de voor- en achterkant. Over het algemeen is een hoogglans aflak vochtregulerend.

 158. Beste,

  Ik ben recent een woning aan het renoveren met hout,verniste plafondlampen. Reeds heb ik de oude vernislagen met een afbijtmiddel en een plamuurmesje kunnen verwijderen. Nu hebben de balken een groene schijn 😮 terwijl de intentie white wash te verkrijgen is. Heeft u aub tips ?

  Alvast dank,

  Groetjes

  1. Beste Sanne,

   Bedankt voor je reactie. Zou je een foto willen mailen waarop de groene kleur te zien is? Dan kunnen wij de situatie beter beoordelen en u een goed advies geven. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts

   1. Beste, ik stuur morgen de foto’s. Alvast dank voor u reactie.

 159. heb in mijn huis over alle schilderwerk een wit doorzichtige laag liggen lijkt wel vettig,je kan het met een droge doek zo weg vegen maar je ziet overal vingers op zou dit kunnen zijn dat de lagen verf te dik is zodat het hout nier ademen kan?
  de afzuiging enzo is goed.

  1. Beste Jan,

   Ik denk dat het schilderwerk gereinigd moet worden. Een vettige laag komt niet doordat de verflagen te dik zijn of het hout niet kan ademen. Zou je een foto willen mailen naar ons? Dan kunnen wij het beter beoordelen. De contactgegevens vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts

 160. Hulp gevraagd!

  Ik heb betonverf over mijn schuurvloer heen gedaan, is mooi strak, alleen in 1 enkele hoek (verbinding met muur) blijft de verf nat, ook na 2 weken is de verf nogsteeds niet droog. wel blijft er vloeistof op liggen, dat komt waarschijnlijk uit de verf. iemand een idee?

  In de schuur staat permanent de kachel aan, heel koud wordt het dus niet.
  Het muurtje waar de ”plint” op is geschilderd is enkel steens.

  Weet iemand wat ik het beste kan doen?

  1. Beste Jerno,

   Welk merk en type verf heeft u precies aangebracht? Watergedragen of oplosmiddelhoudend? Het nat blijven van de verf zou door vocht kunnen worden veroorzaakt. Zou je een foto willen mailen van de natte plek? Wij kunnen het dan beter beoordelen en u een goed advies geven. De contactgegevens kun je vinden via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/contacts.

   Ik zie je reactie tegemoet.

 161. Aanzet van roller plijft zichtbaar op verschillende plekken van de deuren .Deur groot 220 x 95 nieuwe weten nieuw huis alle voor bereidingen volgens boekje alle lak en primer van sikkens opzetten van deur ongeveer kwartier met rol wat te doen.

  1. Beste Minjo,

   Ik weet niet welke verf u precies heeft gebruikt van Sikkens, maar ik zal u wat informatie geven waardoor de aanzetten van de roller veroorzaakt kunnen zijn.
   Het zichtbaar blijven van aanzetten van de roller kan te maken hebben met een slechte dekking van de verf. Bij een aflak is het belangrijk dat de ondergrond de juiste kleur heeft. Afhankelijk van de kleur van de aflak dient de ondergrond, meestal de grondverf, een bepaalde kleur te hebben. Hierover kunt u meer lezen via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/goede-dekking-bij-rode-oranje-en-gele-verf.
   Een andere oorzaak kan een slechte vloeiing van de verf zijn. Een slechte vloeiing kan het gevolg zijn van een te hoge viscositeit (dikte) van de verf, een te lage temperatuur van de omgeving, de ondergrond en/of de verf. Ook watergedragen verven vloeien minder goed dan oplosmiddelhoudende verven. Voor het “aanzet vrij” aanbrengen van een watergedragen aflak zijn bepaalde schilderstechnieken en speciale rollers vereist. Ook is de droging van watergedragen aflakken vrij snel wat niet ten goede komt voor de vloeiing. Ik adviseer een aflak te gebruiken op basis van terpentine.

   Oplossing:

   • Ondergrond schuren en stofvrij maken. Zorg hierbij dat de aanzetten glad worden geschuurd.
   • Ondergrond stofvrij maken
   • Indien de ondergrond niet de juiste kleur heeft voor de aflak, dan een grondverf aanbrengen in de juiste kleur
   • Na 16 uur de eventueel aangebrachte grondverf licht schuren en een aflak op terpentinebasis aanbrengen.

   Zorg bij het aanbrengen van de verf dat de ruimte minimaal 4 uur van tevoren op minimaal 15 graden wordt gebracht. Zet de verf in dezelfde ruimte.

   Hopende je hiermee geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag.

 162. Dag Rutger,
  Heb alle trappen (niet de loopplanken, daar zit vloerbedekking) en balustrades geschilderd in ons oude huis. Alles gereinigd met Sint Mark. Daarna zwarte grondverf erop gezet en 2 lagen sikkens BL resisto satin in ral-kleur 9004. Eindresultaat prachtig en maand goed laten drogen. Helaas komen er krassen zodra je er met iets tegen aan stoot. En als ik met mijn nagel eroverheen ga, ga ik dwars door de 3 verflagen heen en kom ik uit bij de oude witte verf……
  Wat heb ik verkeerd gedaan?
  En vooral, hoe kan ik dit weer goed krijgen, met bij voorbaat de minimale inspanning (niet weer drie keer schilderen en zo 😅)
  Hoor graag. Alle advies/tips welkom!

  1. Beste Rob,

   Ik vermoed dat de hechting niet goed is. Ik mis namelijk het schuren van de oude verflaag. Indien oude verflagen niet (goed) geschuurd worden dan zal de hechting niet optimaal zijn. Ook geeft je aan dat de oude verflaag is gereinigd met St Marc. Het “probleem” bij St Marc is dat het een “laagje” achterlaat na reinigen. Dat laagje moet alsnog worden verwijderd met schoon water. Ik adviseer schilderwerk te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Dit is een zeer krachtige reiniger die geen sporen of laagjes achterlaat.

   Oplossing:
   Helaas zullen alle slecht hechtende delen van de aangebrachte verflaag weer verwijderd moeten worden. Daarna adviseer ik alles grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en te schuren. Daarna kan een slijtvaste aflak worden aangebracht.

 163. Help! Ik heb een heel oude woning toegewezen gekregen, ben nu bezig om alle oude deuren te verven. Eerst geschuurd, in de grond verf gezet, afgenomen met verf reininger, licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt, , de daarover de bestemde kleur verf aangebracht, maar het blijkt nu, na een dag, dat het niet helemaal goed heeft gepakt (er blijven op enkele plekjes de grondverf zichtbaar (kleine stippeltjes wat niet goed bedekt is), moet ik nu de nieuwe verflaag die erop zit weer afnemen met verf reiniger, licht opschuren, stofvrij maken en opnieuw met de roller de nieuwe verf over de gehele deur aanbrengen? Alvast bedankt voor jullie hulp! (Ik moet het allemaal alleen doen, erg zwaar met een tijdsdruk en een lichaam wat veel pijn heeft). Dus alle hulp en tips zijn welkom!

  1. Beste Marion,

   Bedankt voor je reactie. je schrijft het volgende: “Eerst geschuurd, in de grond verf gezet, afgenomen met verf reiniger, licht opgeschuurd, stofvrij gemaakt, , de daarover de bestemde kleur verf aangebracht”. Echter dient er eerst te worden gereinigd, dan te worden geschuurd, dan stofvrij gemaakt te worden en dan de grondverf aangebracht te worden. Ook is het type reinigingsmiddel erg belangrijk. Het moet een verfreiniger zijn die geen sporen achterlaat zoals je kunt lezen in dit blogartikel. Het niet goed dekken kan natuurlijk ook te maken hebben met verf die simpelweg niet goed dekt. Dat komt voor bij (goedkope) verf die van slechte kwaliteit is. Ik adviseer een goede aflak op terpentinebasis aan te brengen.

   Ik adviseer het volgende:

   • Ondergrond reinigen met een verfreiniger
   • ondergrond licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag aflak aanbrengen

   Behandel eerst de randen van de deur met een ronde kwast. Behandel daarna direct de vlakken kruislings met een roller. Kruislings aanbrengen werkt als volgt: breng de verf eerst horizontaal in banen aan en rol de verf vervolgens verticaal in banen uit. Indien de aflak op de juiste manier wordt aangebracht, dan heeft u een perfect dekkende laag verf op de deur.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

   1. Dankjewel voor je reactie. Dit waardeer ik enorm, en zeker jouw advies. Het probleem is echter dat ik niet het geld heb voor de Goede, duurdere verfproducten. Maar ik zal jouw tips ter harte nemen en hopen dat het uiteindelijk goed komt. Dankjewel!

    1. Geen probleem. Succes met het schilderen!

 164. Wij hebben ons eiken tafelblad geschuurd en mat zwart geverfd. Je blijft aanzetten van de roller zien. Hoe kan dat? Er daarna nog een keer, geheel over de lengte, over heen rollen werkt niet.

  1. Beste Marielle,

   De oorzaak van de aanzetten van de roller is een slecht vloeiing van de verf. Een slecht vloeiing kan komen door een te snelle droging of een te hoge viscositeit van de verf (verf te dik). Een te snelle droging en slechte vloeiing komt (vaak) voor bij watergedragen aflakken. U kunt dit probleem oplossen door een laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aan te brengen. Dit is een hoogwaardige, zeer slijtvaste, niet vergelende, transparante 2 componenten PU coating.

   Werkwijze:

   • De verflaag licht schuren zodat de aanzetten van de roller niet meer met de hand voelbaar
   • De ondergrond stofvrij maken
   • 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aanbrengen
   • na 4 tot 48 uur wederom 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Mat aanbrengen

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 165. beste prof

  ik heb een betonnen balkon wand en onderkant waarvan de (beton) verf afbladdert.

  Zoekende las ik ergens dat geadviseerd werd om deze het beste met een haakse slijper met lamineerschijf aan te pakken . Wel veel stof maar dan wel met een glad resultaat . Of zijn er goede plamuren op de markt die op de kale stukken gesmeerd kunnen worden.

  In beide gevallen wat zou daarna qua afwerking en behandeling moeten gebeuren .betonverf /coating ?
  ik hoor heel graag jullie advies

  1. Beste Marco,

   Hartelijk dank voor je reactie. Ik adviseer alle losse delen van de verflaag te verwijderen met een krabber of plamuurmes. Vervolgens kun je de ondergrond (en de vaste delen van de verflaag) reinigen en schuren. Om opnieuw bladderen van de verf te voorkomen adviseer ik een vochtregulerende verf aan te brengen. Een vochtregulerende verf laat vocht uit het beton wel naar buiten ontsnappen maar trekt er niet (meer) in. Voor de onderkant van een balkon is Ruwol muurverf geschikt. Ik adviseer 3 lagen aan te brengen.

   Het afbladderen is dus waarschijnlijk ontstaan door vocht in het betonnen balkon. Het is belangrijk dat de betonkant en de zijkanten van het balkon waterdicht is. Het waterdicht maken van het balkon kan met Holdbar Vloercoating. Dit is een hoogwaardige, waterdichte, watervaste en zeer slijtvaste 2 componenten epoxy coating.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 166. Ik heb mijn blank houten liftdeur in de matte lak (terpentine) gezet. Nu zie ik dat de kieren die ik heb afgekit, blijven glanzen. Ik denk er over om nu met een zijdeglans verf hierover heen te gaan. Kan dit dan met een waterbedrijven verf of is daar dan nog een voorbehandeling nodig?

  1. Beste Anique,

   Normaal gesproken kan kit en een lak op terpentinebasis prima met een watergedragen verf worden overgeschilderd, ervan uitgaande dat de kit een overschilderbare kit is. Wel is het belangrijk dat de verflaag eerst wordt gereinigd en wordt geschuurd. Echter gaat mijn voorkeur uit naar een verf op terpentinebasis. Over het algemeen vloeien deze lakken beter en is het makkelijker te verwerken.

   Succes!

   1. Bedankt! Ik ga aan de slag (met verf op terpetinebasis).

 167. Ik heb een houte kast waar veel beits op zit heb hem een aantal keer behandeld maar blijft nig beits oo mijn shuur papier komen, wat moet ik doen om de kast te verven?

  Groetjes Tjeu

  1. Beste Tjeu,

   Dat is afhankelijk van wat je precies onder “verven” verstaat. Indien je een dekkende verf wilt aanbrengen dan hoeft de beits niet volledig weggeschuurd te worden. Eerst grondig reinigen met een verfreiniger en mat schuren is voldoende. Daarna adviseer ik een grondverf aan te brengen in de kleur van de aflak. Indien het niet in één keer dekt, dan een tweede laag grondverf aanbrengen (eerst licht schuren). Vervolgens kan de dekkende aflak aangebracht worden (ook hier licht schuren).
   Indien je een transparante beits wilt aanbrengen, dan dient de reeds aanwezige beits volledig te worden verwijderd. De oude beits heeft namelijk invloed op de kleur van het eindresultaat. Het verwijderen van de beits kan door middel van afbijtmiddel en/of schuren. Is de oude beits volledig verwijderd dan kan de nieuwe transparante beits worden aangebracht.

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 168. Ik heb oude 6 jaar) blikken watergedragen Sigma S2U Nova RAL 9010 staan.
  Deze zijn nooit open geweest en hebben vorstvrij gestaan.
  Zojuist een blik opengemaakt en doorgeroerd. Als leek zie ik geen gekkigheid. Is de verf binnen nog te gebruiken over de laag van 6 jaar geleden?

  1. Beste Anne,

   Het beste kun je even een proefstukje opzetten met deze verf. Als je geen rare dingen ziet dan is de verf waarschijnlijk nog gewoon te gebruiken. De oude laag verf wel eerst reinigen, schuren en stofvrij maken.

   Succes!

 169. Goedemorgen,

  Een vraagje… Ik heb mijn tafelblad geschuurd, in de hoop dat er een lichte houtkleur onder vandaan zou komen welke ik zou beitsen met licht eiken. Nu zitten er lichte plankjes op het blad, maar ook plankjes die wat donkerder zijn met een rode gloed. Zou ik dit weg kunnen halen of zal ik het er mee moeten doen?

  Hoop dat iemand kan helpen.
  Bedankt alvast!

  Groetjes Evelien

  1. Beste Evelien,

   Indien er kleurverschil zit tussen de plankjes en dit niet weg te schuren is dan is dat de eigenschap van het hout. Dat is dus niet te verhelpen. Echter zal het kleurverschil na het beitsen waarschijnlijk wat minder worden. Het kleurverschil is ook de charme van het hout en wat mensen vaak willen, maar dat is wel persoonlijk.

   Succes!

 170. Handig artikel. Bedankt!

  Wel nog een aanvullende vraag. Het gaat veelal over hout/kozijnen. Geldt dit advies ook voor het opnieuw schilderen van een witte muur, met ook een witte verf? (ontvetten, schuren en dan schilderen)
  Of volstaat een muur wel met ontvetten en schilderen?
  Alvast bedankt!

  1. Beste Cynthia,

   Muren die behandeld zijn met een muurverf hoeven niet eerst geschuurd te worden. Het reinigen met Ruwol Surface cleaner volstaat. Vervolgens kan direct Ruwol Muurverf worden aangebracht.

 171. Hallo,

  Na een aantal jaar moet buiten de kozijnen opnieuw in de verf. Sommige plekken zijn erg slecht, sommige nog ok. Toen is er flexa strak in de lak gebruikt ral9010. Nu wil ik naar ral7016 antraciet met sigma xd rubbol.
  Wat is de juiste voorbereiding voor een goede dekking van de lak? Volledig tot het hout afschuren, zodat alle flexa-lak eraf is, of is dat wat overdreven?
  Alvast hartelijk dank voor het advies!

  1. Beste Rob,

   De oude lak volledig wegschuren is niet nodig en geeft alleen maar meer werk. Alles moet dan eerst weer twee keer in de grondverf worden gezet. Ik adviseer het volgende:

   • Alle eventuele losse delen van de oude verflaag verwijderen
   • De oude verflaag grondig reinigen met een verfreiniger
   • de oude verflaag schuren en stofvrij maken
   • Eventuele kale plekken behandelen met grondverf
   • Na minimaal 16 uur de grondverf licht schuren (niet doorheen schuren!) en 1 laag aflak aanbrengen

   Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

   1. Hi Rutger,

    Hartelijk dank alvast.
    Als ik het goed begrijp maakt het qua onderlaag niet uit dat ik van wit naar antraciet ga voor de dekking?

    1. Beste Rob,

     Goed dat je dat nog even meldt, ik heb dat over het hoofd gezien. Het beste kunt je een laag grondverf aanbrengen in dezelfde kleur als de aflak, dus ook RAL 7016. De werkwijze wordt dan als volgt:

     • Alle eventuele losse delen van de oude verflaag verwijderen
     • De oude verflaag grondig reinigen met een verfreiniger
     • De oude verflaag schuren en stofvrij maken
     • 1 laag grondverf in de kleur RAL 7016 aanbrengen
     • Na minimaal 16 uur de grondverf licht schuren (niet doorheen schuren!) en 1 laag aflak in de kleur RAL 7016 aanbrengen
 172. Ik heb vandaag zelf een deel van onze kozijnen geschilderd, maar ik ben niet tevreden over het eindresultaat. Het was vandaag een warme en zonnige dag en ik heb zoveel mogelijk in de schaduw gewerkt.

  Voor de grotere delen heb ik een platte kwast gebruikt, kan ik hiervoor beter een ronde kwast gebruiken?

  Bij gebruik van een roller verschijnen er allemaal blaasjes, klopt het dat deze na verloop van tijd wegtrekken?

  Ik verwacht dat delen moeten worden overgeschilderd. Kan ik deze laag weer opschuren en daarna overschilderen?

  Hoe weet je of de verf voldoende vloeit? Moet de glanslak echt dun zijn of toch redelijk dik met uitsmeren?

  1. Beste Martin,

   Tijdens en de uren na het schilderen mag het schilderwerk niet in de volle zon komen. Vooral bij donkere kleuren kunnen er blaasjes in de verf ontstaan indien het schilderwerk in de zon komt. Voor het aflakken kunt u een ronde kwast gebruiken, geen platte kwast. Platte kwasten zijn alleen geschikt voor beitsen en blanke lakken. Als roller adviseer ik een mohairroller, ook wel verloursroller genoemd, te gebruiken. Bij deze rollers ontstaan er geen luchtbellen in de laklaag.

   Indien er na droging blaasjes in de verf aanwezig zijn dan adviseer ik het schilderwerk te schuren en vervolgens nogmaals, op de juiste manier, af te lakken.

 173. Beste professional,
  Net een huis gekocht en druk aan het opknappen. De kozijnen staan aan de binnenkant in de blanke lak. Ik wil ze graag wit schilderen.
  Hoe krijg ik het beste resultaat?
  Vriendelijke groet,
  Katinka

  1. Beste Katinka,

   Bedankt voor je reactie! Het wit schilderen van de kozijnen kan met een aflak in de kleur wit. Er dienen eerst 2 lagen grondverf in de kleur wit aangebracht te worden. De werkwijze is als volgt:

   • De oude laklaag reinigen met een verfreiniger.
   • De oude laklaag schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur eventueel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren) en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur eventueel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren) en 1 laag aflak wit hoogglans of zijdeglans aanbrengen

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 174. Voor zover ik weet is rood de lastigste kleur om met een andere kleur overheen te verven.
  Wat moet ik doen met een mooie houten trap die knalrood is geverfd terwijl wij hem graag wit willen.

  Alvast bedankt voor het advies!

  1. Beste Jacqueline,

   Bij een rode ondergrond die wit geschilderd moet worden adviseer ik eerst 2 lagen grondverf wit aan te brengen. Grondverf dekt beter dan een aflak en is beter schuurbaar. De exacte werkwijze is als volgt:

   • De ondergrond reinigen met Ruwol Surface cleaner of een verfreiniger
   • De ondergrond licht schuren en stofvrij maken
   • 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur de grondverf eventueel licht schuren en wederom 1 laag grondverf wit aanbrengen
   • Na minimaal 16 uur 1 laag Ruwol Betonverf aanbrengen

   Ruwol betonverf is in tegenstelling tot de meeste aflakken zeer slijtvast en daarom beter geschikt voor trappen.

   Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik dat graag!

 175. Hi Rutger,
  Een 2e laag lak aanbrengen, wachten tot het droog is en opnieuw schuren of kun je de 2e laag ook 2 uur later aanbrengen als de verf nog niet helemaal droog is? maakt dat veel uit voor de sterkte?
  Punt is, ik zit met een huursteiger en soms is de verf na 24 uur nog niet helemaal uitgehard en dan krijg ik korrels bij het schuren. je zou dan dus nog langer moeten wachten maar die tijd is er niet omdat ik de stijger ook nog meermaals moet verplaatsen. andere vraag, kan het kwaad als er een paar korrels zand in de verf komen (bij het lostrekken van de tape van de bakstenen), afgezien dat het cosmetisch niet het mooiste is, gaat het mij vooral om de sterkte van de verf.

  1. Beste Jelle,

   Normaal gesproken is een verf na 12 tot 16 uur schuurbaar en overschilderbaar. Deze tijden dienen aangehouden te worden. Dit staat op het verfblik vermeldt. De meeste verven zijn na 7 dagen volledig uitgehard maar dat maakt dus niet uit voor de overschilderbaarheid. Welke verf heeft u gebruikt? Indien het na 24 uur nog niet schuurbaar is, dan lijkt mij dat niet goed. Na 2 uur overschilderen kan niet en raad ik af. Er zit dan nog oplosmiddel in de eerste laag waardoor er blaasjes kunnen ontstaan in de tweede laklaag. Ook zullen er complicaties ontstaan in het drogingsproces.
   Zand in de verf beschadigt de laklaag en komt niet ten goede van de kwaliteit. Indien er wordt gewacht met het verwijderen van de tape totdat de verf stofdroog is (afhankelijk van het type verf is dat 2 tot 4 uur) dan zal het zand niet kleven in de laklaag en er dus vanaf vallen.

 176. Misschien een rare vraag.

  Hoe lang blijft geschuurd hout (binnen) goed? Met andere woorden moet je vlak voordat je gaat schilderen schuren of mag het bijvoorbeeld ook een week van de voren? Of moet je dan opnieuw een beetje opschuren? Ik ga binnenkort de binnen kozijnen van een nieuwe kleur voorzien, maar heb geen tijd om alles achter elkaar te doen.

  1. Beste Teunis,

   Geschuurd hout hoeft niet binnen een bepaalde tijd te worden geschuurd. Een week van tevoren schuren is dus geen probleem. Het enige waarop gelet moet woorden is dat het geschuurde hout niet verontreinigd wordt. Is dat wel het geval, dan dient het net voor het schilderen weer gereinigd te worden.

 177. Bij het aflakken van mijn keukenkastjes ,onderlaag 2lagen met zwarte verf op terpetine basis, mijn eerste deurtjes afgelakt ,1e laagmet een matte lak op waterbasis 10 % verdund (Ik weet watergedragen mag op terpetine basis maar niet andersom ) 2e laag onverdiend zijn prachtig geworden . Nu de de onderste deurtjes nog en daar ging het fout , vergeten de eerste laag matte lak te verdunnen…Nu is duidelijk bij het drogen verschil te zien met de andere deurtjes ,ze zijn lichter en lijken “bewolkter ” door hier en daar te dikke laag lak ,een soort grijzere gloed . Hoe krijg ik dit weer goed ? Door eerst iets
  heel licht te schuren en dan de tweede laag alsnog verdund aan te brengen ? Graag advies

  1. Beste Ingrid,

   Je kunt het beste de onderste deurtjes glad schuren en vervolgens de tweede laag verdund aanbrengen inderdaad. Dan moet je hetzelfde resultaat krijgen als de andere deurtjes.

   1. Dank je wel voor je advies , ik had zelf ook het idee dat dat het eerst te proberen is ,al is het wel moeilijk om alleen de bovenste laag matte lak er alleen af te krijgen.ik ben begonnen met nat schuren,maar zie al snel dat ik ook de zwarte matte terpetine verf ook weer moet bijwerken ,alvorens het weer verdund (dit x )af te lakken
    Daar komt wel bij dat ik hoop dat alle matte afwerklak op waterbasis dan wel afgescheurd moet zijn omdat als er enigzins resten achter blijven de zwarte terpetine verf op de waterbasis lak weer voor problemen kan zorgen ? .

 178. hallo deze blog met aandacht gelezen maar heb een vraagje. wij schilderen al wat langer maar dit hebben wij in ons eigen huis nog niet meegemaakt. Wij hebben de kozijnen van het huis van mijn dochter geschilderd maar de verf beschadigd heel snel. het lijkt erop dat het afbladdert. De instructies van schoonmaken, schuren en opdroogtijd etc goed opgevolgd. Wat kan de oorzaak van zijn?. Wij dachten zelf aan verschil in materiaaltypen. We hebben de nieuwe lagen nu geschilderd op waterbasis en dit misschien geschilderd op verf met terpentine basis (oude lagen) ? Wij weten het even niet.

  1. Beste Claude,

   Het afbladderen/beschadigen kan meerdere oorzaken hebben. Zou u een aantal foto’s van de beschadigingen naar ons willen mailen? Welk merk en type verf is er nu aangebracht? Dan kunnen wij u een goed advies geven. Alvast hartelijk dank!

   1. Dag,

    Hier hetzelfde probleem. Gehandeld volgens alle regels maar de verf laat los. Nadat de verf een week ervoor op de kozijnen is gezet moesten we afplakken. Met het verwijderen van ’t Plakband trokken we hele stukken verf mee. Kozijnen eerst geverfd met grondverf, daarna 2x afgelakt. Flexa strak in de lak, zijde glans gebruikt.

    1. Beste Wim,

     Indien de verf is aangebracht volgens alle voorschriften dan is er nog maar één variabele over en dat is dat de verf niet goed is. Je kunt dan het beste met het blik verf terug gaan naar de verfleverancier. Echter is de kans niet heel erg groot dat er iets mis is met de verf. Indien de verf wordt meegetrokken met de tape dan is de verf niet goed droog of hecht niet goed. Hechting heeft te maken met de voorbehandeling van de ondergrond. Droging heeft te maken met temperatuur en laagdikte.

 179. Goeie tips!
  Ik heb een vraagje: Al jaren schilder ik mijn kozijnen in donkergroen en wit. Nu is het me opgevallen dat een klein drupje groene verf dat valt op de witte verflaag die twee dagen geleden geverfd is, gemakkelijk is te verwijderen met een doekje en wat terpentine. Andersom, drupje gewit gemorst op groen, laat zich veel moeilijker verwijderen. Soms lukt dat helemaal niet! Volgens een schilder in de buurt is wit een ‘sterkere kleur’ dan groen. Welke theorie zit hier achter, en geldt dat voor meer kleuren?

  1. Beste Gijs,

   Ik vermoed dat het te maken heeft met verschil in de droogsnelheid tussen de groene en witte verf. Omdat een groene kleur veel meer pigmentpasta bevat dan een witte kleur droogt de groene kleur trager. Daardoor kan de groene kleur nog makkelijk worden verwijderd met terpentine. Zijn beide kleuren verf van hetzelfde merk en type?

 180. Thuisschilder E

  Het is voor mij niet praktisch uitvoerbaar om niet in de zon te werken. Van 12 tot 20 staan de kozijnen vol op de zon. Dan zou ik pas om 20 uur kunnen beginnen? Oeff…

  Nog tips voor als ik toch gewoon in de zon aan het werk ga? Kan ik het beter s ochtends vroeg doen voor een paar uurtjes schaduw of in de namiddag als de zon niet meer zo sterk is?

  1. Het kan ook op een bewolkte dag ;). Indien de zon schijnt, dan ’s avonds “achter de zon aan” schilderen. Indien er ’s ochtends wordt geschilderd komt de zon alsnog op het nog niet droge schilderwerk.

 181. De kozijnen van onze nieuwbouwwoning machten niet met de kleur van de wanden en de keuken (denk 9010). Nu wil ik de kozijnen een frissere kleur geven. Is vetvrij maken, licht opschuren en vervolgens 1 keer lakken voldoende?

  1. Beste Bibi,

   Indien de kleur van de kozijnen niet teveel afwijkt van RAL 9010 is reinigen, schuren en 1 laag aflak aanbrengen inderdaad voldoende. Wijkt de kleur wel (sterk) af, dan adviseer ik eerst een laag grondverf wit of RAL 9010 aan te brengen en vervolgens een laag aflak in de kleur RAL 9010.

 182. wat een goede raadgevingen hier!
  Ik heb ook een vraag;
  Een project van onze stichting in afrika heeft ijzeren kozijnen gemaakt en in de menie gezet. Wat voor verf moet daar overheen gedaan worden?

  1. Beste Ina,

   Daarvoor kunt u bijvoorbeeld Metaalverf gebruiken. Metaalverf is halfglans. Indien u een zijdeglans of hoogglans afwerking wenst, dan kunt u daarvoor aflak zijdeglans of aflak hoogglans gebruiken.

 183. Goed advies.
  Een vraagje…heb mijn tafelblad veel te grof en te hard geschuurd. Zie het door de verf heen. Wat kan ik het beste doen…hier baal ik zo van.

  1. Beste,

   Ervan uitgaande dat het schuren als doel had om de tafel te schilderen heb ik het volgende advies. De gehele tafel behandelen met 1 laag grondverf, het liefst in dezelfde kleur als de aflak. Vervolgens de tafel licht schuren (niet door de grondverf heen schuren!). Daarna 1 laag slijtvaste aflak aanbrengen. Als aflak kunt u bijvoorbeeld betonverf gebruiken. Dit is een zeer slijtvaste lak.

  2. Misschien mooi afscheuren en mooi kaal houden en evt.een lichte beits erover.

 184. Geachte , al jaren gebruik ik ceta bever om mijn ramen en deuren te beitsen.
  Ditmaal hebben wij vastgesteld dat er allemaal scheurtjes , barstjes en afschilfering is op onze ramen en deuren , deze staan in de volle zon en in de regenkant. Bij de andere ramen is dit niet gebeurt.
  Wij begrijpen dit niet. Gezien ik steeds de te behandelen oppervlaktes steeds lichtjes schuur en nadien beits , steeds rekening houdend met het weer , niet te warm.
  De schilfers gaan tot op het blote hout afschilferen.
  Welk is de te volgen werkwijze ? Welk zijn de beste weercondities?
  Heb terug licht eiken ceta bever gekocht om terug 2 lagen op te zetten
  Grtn
  G

  1. Beste,

   Indien de beits gaat barsten en schilferen, dan is de beits deels afgebroken onder invloed van UV straling (zonlicht). Ook wordt de beits dan te hard. Deze beits van Ceta Bever is in dat geval niet UV bestendig genoeg. Mijn advies is om een goede kwaliteit beits aan te brengen die bestand is tegen UV straling, zoals OAF Tuinbeits Transparant of Systeembeits. Indien u een dekkende beits heeft gebruikt, dan adviseer ik Systeemverf.
   Voordat u een nieuw laag beits gaat aanbrengen dient de ondergrond eerst te worden gereinigd en vervolgens te worden geschuurd (niet andersom). De ideale temperatuur voor het aanbrengen van beits ligt tussen de 15 en 25 graden celcius. Ook mag er niet rechtstreeks in de zon worden gebeitst, dus altijd in de schaduw werken. Ook mag het nieuw gebeitste houtwerk minimaal de eerste 4 uur niet in de zon komen.

 185. Super uitleg ,hier heb je wat aan ,alleen mis ik de uitleg ov er deuren schilderen zou fijn zijn om hier wat uitleg over te hebben ,bedankt

  1. Beste H vd Heuvel,

   De werkwijze voor het schilderen van een deur is als volgt:

   • De deur reinigen met een verfreiniger
   • De deur schuren en stofvrij maken
   • Indien er kale plekken aanwezig zijn dan deze plekken voorbehandelen met een grondverf en na droging de grondverf licht schuren. Ook kan de gehele deur in de grondverf worden gezet indien de kleur van de deur sterk afwijkt van de kleur die u wilt aanbrengen of indien er nog geen verf aanwezig is.
   • 1 laag aflak aanbrengen

   Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik dat graag!

 186. De voordeur en de garagepoort, beiden geschilderd hout, dienen opgefrist.
  LIcht geschuurd om een matte schijn te bekomen, ontstoft en ontvet. – Het is warm hier buiten (+25°C)
  En …. rollen maar. Het gaat prima al vind ik de solventbasis statin lakverf nogal slapjes.
  Tijdens het drogen (nog steeds niet in de zon) ontstaan er her en der “belletjes” – opnieuw met de roller erover – OK – maar ze komen terug.
  Eindresult: mooie laklaag met bubbels.
  Wat deed ik verkeerd – wat liep er mis?

  1. Beste Walter,

   Voor elke verf geldt dat er niet in de zon mag worden geschilderd. Gebeurt dat wel, dan ontstaan er inderdaad luchtbelletjes in de verf. Verder wordt de verf erg warm in het blik waardoor de viscositeit naar beneden gaat (de verf wordt dunner / te dun). Wellicht bedoel je dat met “slapjes”.
   De plaatsen waar de luchtbelletjes zijn ontstaan kun je het beste licht schuren, stofvrij maken en opnieuw aflak aanbrengen. Maar dit keer in de schaduw.;)

 187. Top!!
  Ben druk wijzer geworden😜

 188. Veel praktische tips! Dank!

 189. Goede tips! Mijn kozijnen zijn weer toe aan een schilderbeurt.

 190. Veel advies en erg handig.

 191. Handig! Ik denk dat vele tegen deze problemen aanlopen! Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2022 VerfBestelSite.nl