Tips bij het schilderen

De juiste verfInhoud van deze pagina

Kies de juiste verf
Matte, halfmat, zijdeglans of glans verf?
Ondergronden
De ondergrond voorbereiden
De verf klaar maken
De beste omstandigheden
Verf tips

Kies de juiste verf

Elke verf heeft zijn specifieke eigenschappen en zijn eigen toepassingsgebied. Bovendien wordt van elke soort een andere prestatie verwacht. Een verf voor buiten moet bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Verf voor binnen moet vooral krasvast zijn en gemakkelijk te onderhouden. Naast de verf is ook de ondergrond belangrijk. Of u nu metaal, hout of beton wilt schilderen, voor elke ondergrond bestaat een geschikte verf.

Oplosmiddelhoudende- of watergedragen verf
Er is ook verschil tussen watergedragen verf en solventgedragen/oplosmiddelhoudende verf. Met watergedragen verf ondervindt u nauwelijks geurhinder, het is minder belastend voor het milieu en minder schadelijk voor de gezondheid. In solventgedragen verf zitten oplosmiddelen. Dit geeft dampen af die niet altijd prettig zijn om te ruiken, schadelijk zijn voor de atmosfeer en bij langdurig gebruik ook ongezond (bijvoorbeeld voor professionele schilders). Er wordt altijd aangeraden om bij gebruik van oplosmiddelhoudende verf goed te ventileren. 

Qua kwaliteit zijn de meeste oplosmiddelhoudende verven duurzamer dan watergedragen verven. Een nadeel van verf op waterbasis is dat luchtvochtigheid, wind en temperatuur invloed hebben op het drogingsproces. Dit is bij solventgedragen verf minder. Oplosmiddelhoudende verf kan ook iets gemakkelijker worden verwerkt.

Matte, halfmat, zijdeglans of glans verf?

Muur- en lakverven hebben verschillende glansgraden: mat, halfmat, zijdeglans en glans. Een matte verf verdoezelt oneffenheden in de ondergrond en geeft een strakke en rustige uitstraling. Zijdeglanzende, of glanzende verf is zeer goed schoon te maken. Het laat uw muur bovendien volledig tot zijn recht komen en geeft diepte aan de ruimte.

Zijdeglans verf en glanzende verf zijn gemakkelijker te reinigen dan matte. Daarom wordt een matte of halfmatte muurverf meestal gebruikt voor plafonds. Die worden doorgaans minder vaak schoongemaakt dan muren. Toch is mat of halfmat verf zeer geschikt voor muren.
Onze matte en zijdeglanzende muurverven zijn schrobvast en daarmee bestand tegen vochtige schoonmaakdoeken waardoor het toch te reinigen is. Een nadeel van glanzende verf is dat het oneffenheden in een ondergrond accentueert. Kiest u voor glanzende verf, zorg er dan voor dat de muur volledig glad is. Bij mat en halfmat is dit van minder belang.

Ondergronden

Er is bijna geen materiaal te bedenken dat niet kan worden geverfd. Toch vergt elke ondergrond zijn eigen voorbereiding. Kunststoffen moeten bijvoorbeeld een hechtprimer hebben en ijzer behoeft  een roestwerende grondlaag. Daarnaast is de staat van de ondergrond belangrijk. Is het metaal wel in goede conditie? Is de ondergrond wel egaal genoeg voor deze zijdeglanzende verf?
Begin dus niet zo maar met verven.
Bereidt u eerst goed voor. Dat kan met de volgende vier stappen:

  • Inspecteer de ondergrond
  • Bereid de ondergrond goed voor
  • Breng eventueel een grondlaag aan
  • Breng de afwerklagen aan


Voorbereiding

U kunt verven wat u wilt, maar zonder een goede voorbereiding wordt het resultaat nooit zoals u had gewenst. Verfbestelsite.nl neemt u mee langs de belangrijkste zaken die u voor elkaar moet hebben voor u de kwast ter hand neemt.
De ondergrond voorbereiden
De ondergrond moet verfklaar zijn. Dit houdt in dat de ondergrond allereerst goed droog is.
Of het nu om metsel- of pleisterwerk gaat dat veel vocht bevat, of een houten tuinhuis. In alle gevallen moet het goed droog zijn.
Indien u buiten gaat schilderen, raden wij aan dit alleen met droog weer te doen. Naast droog, moet de ondergrond vast zijn. Slecht onderhouden en afbladderende verflagen, slechte voegen of ander loszittend materiaal moet worden verwijderd. Anders zal het schilderwerk in korte tijd lelijk worden en defecten gaan vertonen Daarnaast is het belangrijk de ondergrond goed schoon te maken. Stof, vuil, vet, het is funest voor de verf. Zorgt u dat het goed gereinigd is met geschikte schoonmaakmiddelen.

Afbladderende verfGeen risico’s
Als de ondergrond gereed is, is het tijd om alles te beschermen tegen vlekken of vervuiling. Zorg dat de ruimte waarin wordt gewerkt grotendeels ontruimd is. Verwijder kasten en stoelen als dit mogelijk is, maar ook stopcontacten, deurknoppen en gordijnen. Vervolgens dien je de vloeren af te dekken met stucloper.

Meubilair dat niet kan worden weggehaald kan worden afgedekt met afdekfolie. Denk echter ook aan uzelf. Draag te allen tijde kleding die vies mag worden. Bij zwaar schuurwerk en het verwijderen van roest raden wij u aan een stofmasker te dragen en een veiligheidsbril. Wanneer u binnen met oplosmiddelen werkt is een solventmasker (koolstofmasker) aan te raden.
Bij gevaarlijke, bijtende stoffen moet u beschermende handschoenen dragen. Oude verf: schoonmaken of weghalen?

Het is belangrijk om vetten en vervuilingen te verwijderen van de ondergrond waarop u wilt schilderen.
Is de oude verflaag erg slecht dan is het soms noodzakelijk om deze te verwijderen. In andere gevallen volstaat een goede reiniging en kan het gewoon overgeschilderd worden.

Wanneer de oude verflaag niet goed meer hecht en afbladdert, is het noodzakelijk deze te verwijderen.
Dat kan met schuurpapier, door thermisch afstrippen of met afbijtmiddel. Bij thermisch strippen gebruikt u een verfbrander en een steekmes. Houdt de brander korte tijd gericht op een punt in de verflaag en krab vervolgens af met het steekmes. Afbijtmiddel kan op de oude verflaag worden gesmeerd en later worden afgekrabd met een steekmes of krabber. Resten kunnen worden verwijderd met water.

Hecht de oude verflaag echter nog uitstekend, dan kunt u deze gewoon reinigen. Oude laklagen kunnen worden gereinigd met Ruwol Surface cleaner. De meeste muurverflagen kunt u schoonmaken met een spons en water. Soms moeten er speciale middelen aan te pas komen.

Let op! Niet elke muurverflaag is geschikt om te reinigen. Hebt u namelijk een matte poreuze verflaag op uw muur, dan werkt schoonmaken averechts. Het vuil wordt dan in de poriën gewreven. Het beste is hier om er direct met een geschikte grondlaag overheen te schilderen, zonder de muur schoon te maken.

SchurenSchuren
Voor u begint met verven is het belangrijk de ondergrond goed voor te bereiden. Er kan sprake zijn van verweerd hout, roestig metaal of oneffenheden waar u overheen wilt verven. Een belangrijke manier om de ondergrond toch geschikt te krijgen is door het te schuren met schuurpapier. Voor elke ondergrond is er een eigen soort schuurpapier. De belangrijkste zijn droog en watervast schuurpapier. Daarnaast is er een verschil in de grofheid van de korrels. Grof schuurpapier is geschikt voor het verwijderen van slechte verflagen, verweerd hout, roest etc.
Schuurpapier: droog en watervast
Droog schuurpapier is zoals we dat allemaal kennen. Watervast schuurpapier kan in principe hetzelfde, met dat verschil dat het nat gemaakt kan worden. Nat schuren voorkomt dat er stof vrijkomt en maakt geen diepe krassen in de ondergrond. Nat schuren gebeurt meestal pas in de laatste fase, maar komt bij “normaal “ schilderwerk bijna niet voor. Voor het grovere werk, zoals het schuren van verweerd hout of het wegschuren van een slechte verflaag, is droog schuurpapier beter.
Grofkorrelig of fijn schuurpapier
Schuurpapier is er in verschillende grofheden. Dit wordt aangeduid in nummers. Het varieert van 40 tot 240. Hoe lager het nummer, hoe grover het de schuurkorrel. Wilt u een roestlaag verwijderen, verweerd hout gladschuren of een slechte verflaag wegschuren, dan is grof droog schuurpapier de beste optie (40 tot 80). Hout dat niet of slecht geschaafd is, kan gladder worden gemaakt met middelmatig droog schuurpapier (100 tot 120). Na het aanbrengen van een grondlaag op hout moet u soms nog wat vezels weg schuren. Een goede oude verflaag die overschilderd moet worden kan het beste worden geschuurd met korrel 120 tot 180. Het fijne schuurpapier (220 tot 240) wordt soms net voor de laatste laklaag gebruikt. Vooral bij hoogglans verven is fijn schuurpapier gewenst. Wordt voor het aflakken met hoogglans te grof schuurpapier gebruikt, dan zal dat zichtbaar zijn in het eindresultaat.

Moeilijke plekken om te schuren
Er is altijd wel één plek waar u moeilijk bij kan tijdens het schuren (bijvoorbeeld deurposten). Hiervoor zijn schuurkussens en schuursponzen. Die vormen zich om de randen en rondingen.

Schuren: hoe doe ik dat?
U kunt al het goede materieel hebben, maar het is vooral belangrijk om de techniek van het schuren goed onder de knie te hebben. Zorg in ieder geval dat het oppervlak schoon is voor u gaat schuren. Ook is het verstandig om spaarzaam om te gaan met schuurpapier. Scheur het papier daarom altijd doormidden en vouw elke helft drie keer. Schuur nooit direct op ondergronden met pleisterwerk. Verwijder eerst korrels met een steekmes. Wanneer er grote oppervlakken geschuurd moeten worden scheelt het moeite en tijd dat met een schuurmachine te doen. Schuur niet met een schuurmachine tussen het aanbrengen van verflagen door. De kans is dan groot dat u door de verse verflaag heen schuurt. In dit geval volstaat licht opschuren met de hand. Bij nat hout moet u wachten tot het is opgedroogd. Denk er bij hout ook om dat u in de nerfrichting schuurt.

Afplakken met afplaktape
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom altijd voor goede afdekking van meubilair, een stevige ladder en het juiste materieel. Afplaktape is ook erg belangrijk voor een vlekkeloos verfresultaat. Toch is er veel verschil in soorten. De één plakt erg goed, de ander is gemakkelijker te verwijderen. Het is belangrijk niet te sterk klevende afplaktape te gebruiken op verse verflagen. Anders trekt de tape bij het verwijderen de verse verflaag mee. Tip: verwijder afplaktape direct na het schilderen als de verf nog nat is. Gebeurt dit niet, dan zullen er stukjes van de nieuwe verflaag worden meegetrokken bij het verwijderen van de tape. Bovendien “zuigt” de afplaktape zicht steeds meer van aan de ondergrond, naarmate het langer blijft zitten. Hierdoor is de tape erg moeilijk te verwijderen.

Plamuurmessen en afkrabbers
Afbladderende verf, lelijk behangpapier, voor je een vertrek een nieuwe uitstraling kunt geven dienen de overblijfselen grondig verwijderd te worden. Daarbij zijn steekmessen, afkrabbers/verfschrapers en plamuurmessen onmisbaar. Het is wel belangrijk het juiste gereedschap voor de juiste toepassing te gebruiken:

  • Een steekmes wordt gebruikt voor het weghalen van behangpapier.
  • Een verfschraper of afkrabber doet precies wat het zegt: afkrabben. Deze wordt gebruikt voor het afkrabben van oude verflagen.
  • Een plamuurmes moet alleen worden gebruikt voor plamuren. Het is daarbij belangrijk dat het mes niet is beschadigd, doordat het als steekmes is gebruikt.

De verf klaar maken

Zijn alle voorbereidingsperikelen achter de rug dan kan het verven bijna beginnen. Zorg echter dat u de verf goed klaar maakt. Het belangrijkste: lees altijd het etiket! Let op of er geen stof op het deksel van het verfblik ligt. Veeg deze dan goed schoon, zodat er geen stof bij de verf komt. Roer vervolgens de verf een paar minuten goed door met een houten roerstaaf. Eventueel kan de verf worden verdund. Vooral bij lagere temperaturen kan verdunnen nodig zijn voor een makkelijk verwerkbare en goed vloeiende verf.

Mocht u meerdere blikken van dezelfde kleur verf gebruiken, ga er dan niet automatisch vanuit dat dit ook exact dezelfde kleur is. Wij raden aan de verschillende verven met elkaar te vermengen. Zo voorkomt u kleurverschillen.

De beste omstandigheden

Om er voor te zorgen dat uw schilderwerk een perfect resultaat heeft, zijn de omstandigheden belangrijk.
Wij schetsen voor u de perfecte omstandigheden om binnenshuis en buitenshuis te schilderen.

Binnenshuis verven:

  • Zorg dat de temperatuur in het vertrek tussen de 15 en 25 graden is. Dit is uitstekend voor het drogingsproces. Onder de 15 graden vertraagt deze al en onder de 5 graden droogt verf op waterbasis al niet meer. Schildert u in de koude maanden? Zorg dan voor extra verwarming tijdens en na het schilderen. Tip: Zet de verwarming een dag voordat u gaat schilderen aan en zet de te gebruiken verf in dezelfde ruimte. De verf kan dan op temperatuur komen zodat deze makkelijker te verwerken is. Bovendien zal de te schilderen ondergrond dan acclimatiseren waardoor het goed droog en op temperatuur zal zijn.
  • Zorg dat het niet teveel tocht, maar let er wel op, vooral bij oplosmidelhoudende verven, dat er voldoende wordt geventileerd tijdens en na het schilderen
  • Zorg voor droge lucht. Te hoge luchtvochtigheid is funest voor verf op waterbasis. Het droogt niet en loopt uit.
  • De grootste vijand van verf is stof. Zorg dat de ruimte is gestofzuigd en u niet gaat boren of schuren terwijl er wordt geschilderd. Ook niet vlak na het schilderwerk.   

Buitenshuis verven

  • Schilder met watergedragen verven niet bij temperaturen onder de 10 graden. Bij oplosmiddelhoudende verven raden wij aan niet onder de 5 graden te schilderen.
  • Schilder niet in de felle zon. Dit kan blaasjes in de verf veroorzaken door een te snel en verstoord drogingsproces.
  • Wordt er regenachtig, mistig of winderig weer verwacht? Stel het verven dan nog even uit.
  • Wacht tot de ondergrond volledig droog is na een bui.

SchilderenVerf tips

U hebt alle voorbereidingen getroffen en bent nu klaar om aan de slag te gaan. Maar waar begint u? De muren, de plafonds of de kozijnen? En pak ik nu eerst de kwast of eerst de roller? Verfbestelsite.nl geeft u een kleine handleiding. Werk altijd van boven naar beneden.
Als u plafonds moet schilderen, begin daar dan mee. Kozijnen kunt u het beste in de ochtend verven. Met de juiste omstandigheden zijn ze dezelfde avond nog klaar voor gebruik.

Muren verven
De veiligste manier om een muur te verven is om te beginnen met het schilderen van randen en hoeken. Doe dat met een ronde kwast. Deze is het meest secuur.
Wilt u een mooie scherpe scheiding tussen plafond en muur, kit de scheiding dan eerst af. Zo kunt u op de kitnaad een mooie rechte scheiding maken. Ook om twee muren met verschillende kleuren van elkaar te scheiden kunt u kit gebruiken.

Roller
Hebt u dat klaar dan is het tijd voor de roller. Dompel deze onder in de verf, rol hem over het verfrooster tot de roller niet meer lekt. Trek vervolgens een aantal verticale verfbanen enkele centimeters uit elkaar.
Ga hier vervolgens horizontaal overheen (gebruik weinig druk) en het wordt een goed verdeeld geheel. Herhaal dit vervolgens tot de muur volledig geschilderd is. Belangrijk: zorg ervoor dat u altijd het eerder geschilderde vlak overlapt. Spatten moeten zo snel mogelijk worden schoongemaakt met een vochtige doek. Verfspatten op ruiten moeten drogen. Daarna zijn ze goed te verwijderen met een scherp mesje. Spatten van solventgedragen verf kunnen worden weggewerkt met aceton. Dit is echter wel een zeer sterk oplosmiddel. De ondergrond moet hier wel tegen bestand zijn.

Kwast
U kunt ook een kwast gebruiken om grote oppervlakken te schilderen. Zorg echter dat u altijd meerdere kleine vlakken schildert, die met elkaar te verbinden en uiteindelijk het oppervlak vullen.
Doop de kwast half in de verf en maak een kader waarin u gaat verven. Trek daar vervolgens verticale banen in, enkele centimeters uit elkaar. Trek vervolgens de kwast horizontaal over de strepen om de verf te verdelen.
Zo wordt het een mooi gevuld vlak. Smeer nog eens voorzichtig van onder naar boven. Wanneer een vlak klaar is begint u daarnaast met een nieuwe. Zorg dat deze altijd overlapt met het eerder geschilderde vlak.

Pauze
U hebt een lamme arm en kunt even geen verf meer zien? Tijd voor een pauze. Prima, maar zorg wel dat u een heel oppervlak heeft afgewerkt. Anders zal de reeds aangebrachte verf zijn aangedroogd wanneer u verder wilt schilderen. In dit geval schildert u verder over een deel gedroogde verf dat zichtbaar zal zijn in het eindresultaat. Verf dus altijd nat-in-nat en wacht niet totdat een deel van het oppervlak droog is voordat u verder gaat. Ook de verf op uw kwast of roller kan opdrogen. Om dit te voorkomen kunt u bij verf op waterbasis de kwasten in een sluitende plastic zak stoppen. Bij verf op basis van oplosmiddel kunt u de kwast het beste inwikkelen in aluminiumfolie.

Verf assortiment

Lees ook:

Het schilderen van hout

Het schilderen van hout buitenshuis

Het schilderen van hout binnenshuis

Tips en advies voor na het schilderen: Het opruimen

Oplosmiddelhoudende- of watergedragen verf

Of lees meer over verf op onze inspiratiepagina's

Dit artikel heeft betrekking op de volgende verven:

Muurverf

Houtverf

Metaalverf

Betonverf

Grondverf en menie

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl