Verf: Alle soorten op een rij

verf soortenInhoud

Alkydverf
Acrylaatverf
Hybrideverf
2 componenten epoxy coatings
2 componenten Polyurethaan coatings
Chloorrubberverven
Bitumenverven
Natuurverven


Verven hebben verschillende functies zoals bescherming, verfraaiing (kleur en structuur), reinigbaarheid en zichtbaarheid (veiligheidskleuren). Omdat er veel verschillende ondergronden zijn waarop verf kan worden toegepast en de omstandigheden verschillen waaronder de verflaag wordt blootgesteld, zijn er verschillende soorten verf ontwikkeld. Elke verfsoort heeft zijn specifieke eigenschap. Een verf voor houten ondergronden moet enigszins elastisch zijn en een verf voor vloeren slijtvast. Buitenverven dienen goed buitenduurzaam te zijn, daar dat bij binnenverven niet belangrijk is. In dit artikel hebben wij alle verfsoorten op een rij gezet en per geval omschreven waar zij voor dienen. 

Alkydverf

Er zijn veel verschillende soorten alkydverven op de markt, zoals de traditionele alkydverf, de high solid versie en de watergedragen alkydverf. Ook zijn er gemodificeerde alkydsoorten, bijvoorbeeld een urethanalkyd (vaak urethaanalkyd genoemd) en een gesiliconiseerde alkyd. Alkydverven zijn over het algemeen de meeste bekende soort verf onder schilders, klussers en consumenten.
Dit type verf wordt veelal gebruikt voor houten ondergronden zoals kozijnen, deuren en geveltimmerwerk, zowel voor binnen als buiten. Ook wordt er metaalverf en betonverf gemaakt van alkydhars. Lees meer over alkydverf...

Acrylaatverf

Acrylaatverven is een bekende soort onder de watergedragen verven. Voorbeelden hiervan zijn muurverf, grondverf, parketlak en aflak. Een groot voordeel van acrylaatverf ten opzichte van alkydverf is dat acrylaat niet vergeelt. Het probleem "donkervergeling" bij toepassingen voor binnen is dus niet aan de orde. Omdat deze verven geen tot zeer weinig oplosmiddelen bevatten is dit type zeer geschikt voor binnenverven. Acrylaatverven zijn meestal fysisch drogend. Het fysische drogingsproces kent slechts één fase, namelijk het verdampen van water en de eventuele oplosmiddelen. Lees meer over acrylaatverf...

Hybrideverf

Een hybrideverf is een verf waarvan het bindmiddel uit twee soorten bestaat. Kort gezegd kan er worden gezegd dat er twee soorten verf zijn samengevoegd waardoor er een verf is ontstaan met de eigenschappen van deze twee soorten verf. Vaak wordt er met een hybrideverf een mix van acrylaat en alkydemulsie bedoeld. Maar het kan ook een mix van acrylaat met een PU dispersie zijn.
Lees meer over hybrideverven...

2 componenten epoxy coatings 

2 componenten epoxy coatings zijn bestand tegen zware belastingen en chemische stoffen, zoals oplosmiddelen, olie en vet.
Deze coatings worden daarom veelal als vloercoating verkocht voor bijvoorbeeld magazijnen, werkplaatsen, showrooms of winkels. In tegenstelling tot 1 component verven kunnen deze coatings in veel dikkere lagen worden aangebracht, wat de duurzaamheid bij frequente belastingen ten goede komt. De uitharding komt tot stand door een reactie van de 2 componenten, het A en het B component. Deze coating zal dus altijd in 2 blikken worden geleverd. 2 componenten coatings zijn in een watergedragen, een oplosmiddelhoudende en een oplosmiddelvrije (100% vaste stof) variant te verkrijgen. Lees meer over epoxy coatings...

2 componenten Polyurethaan coatings

Ook deze coatings worden veelal als vloercoating verkocht. Polyurethaan is (enigszins) flexibel en rekbaar. Daarom worden 2 componenten vloercoatings vaak verkocht voor vloeren die enigszins kunnen "veren"/doorzakken, wanneer de vloer wordt belast. De coating zal dus "meegaan" met de beweging van de vloer. Polyurethaan coatings zijn er in een aromatische en alifatische variant.
De aromatische variant zal gaan vergelen en vervolgens afbreken onder invloed van UV-straling. Daarom is dit type minder geschikt voor buiten toepassingen. Een alifatische Polyurethaan is daarentegen niet gevoelig voor UV en zeer geschikt voor buiten toepassingen.

Chloorrubberverven

Chloorrubberverven worden voornamelijk toegepast op staal(constructies) en beton in vochtige milieus. Ze zijn zeer afsluitend en hebben een relatief hoge elasticiteit. Chloorrubberverven zijn,
net zoals bitumenverven, reversible, d.w.z. oplosbaar in hun eigen oplosmiddel. Dit heeft als voordeel dat bij het overschilderen met hetzelfde product de voorbehandeling beperkt kan blijven, de volgende laag vloeit samen met de vorige laag waardoor één geheel ontstaat. De bestandheid tegen chemicaliën is goed, behalve tegen olie en vetten. De mechanische bestandheid is niet zo groot. Vinylverven hebben in het algemeen dezelfde eigenschappen als chloorrubberverven, maar een beter glans- en kleurbehoud.

Bitumenverven

Als geen andere verf zijn bitumenverven bestand tegen langdurige waterbelasting, zuren en logen. Ze worden dan ook veel toegepast voor de bescherming van objecten in de grond of onder water. Bitumenverven zijn niet slijtvast en niet bestand tegen UV-straling. Deze verven zijn dus uitsluitend geschikt voor onder de grond of op schaduwrijke plaatsen. Bitumenverven hebben het vroegere koolteer vervangen. Koolteer is verboden vanwege giftige en kankerverwekkende eigenschappen.

Natuurverven

Bij natuurverf maakt men gebruik van zoveel mogelijk "natuurlijke" grondstoffen zoals lijnolie, pigmenten als oker, omber, en ijzeroxide en terpentijn als verdunningsmiddel. Los van de vraag of natuurverven "milieuvriendelijker" zijn, zijn er praktische redenen waarom de toepassing beperkt is.
De producten vragen een gewenning in applicatie, hebben een beperkt aantal kleuren, een lange droogtijd, een beperkte grondstof- en productiecapaciteit en niet als laatste, natuurverven hebben een kortere onderhoudsinterval.
Wanneer er gedeeltelijk chemisch geproduceerde grondstoffen gebruikt worden spreken we over "bioverven".


Bekijk ook:
Verf in het algemeen
Verf en glans
Verfsoorten voor beton en steen
EG Richtlijn verfproducten (VOS)

 

 

 

Copyright © 2008-present VerfBestelSite.nl