Carbolineum: goed, maar slecht!

De al wat oudere generatie zweert erbij: Carbolineum. De jongere generatie zal het misschien niks zeggen, maar Carbolineum was inderdaad een erg goed product. Althans, goed voor het conserveren van hout. Het had uiteindelijk ook wel een stevig nadeel: het was puur vergif en dus niet echt best voor de gezondheid van de gebruiker.  Ik zeg ‘was’, want Carbolineum mag al geruime tijd niet meer worden verkocht. Maar wat kun je dan wél probleemloos gebruiken?

Een verboden product

Carbolineum is een destillaat uit steenkool. Vanwege de kankerverwekkende stoffen is het als product verboden sinds 2001. Deze stoffen heten PAK’s, ofwel Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen, die blaas- en huidkanker kunnen veroorzaken. Met een dergelijk goedje wil je dan ook eigenlijk niet in aanraking komen. Ook werd Carbolineum creosootolie, teerolie en carbo(l) genoemd. Ook de foutieve benaming Carboleum kwam veel voor.

Gemeen spul

Carbolineum is gemeen spul. Het is namelijk niet alleen kankerverwekkend, maar bij aanraking met de huid kan het ook nog eens brandwonden veroorzaken. Bij het aanbrengen in de zon kan je huid gaan irriteren of zelfs verbranden door fototoxiciteit. Daar moet je toch niet aan denken?

Gelukkig is er een goede vervanger: Bruinoleum

Gelukkig is er sinds het verbod in 2001 een goede vervanger: Bruinoleum. Dat heeft dezelfde kleur en uitstraling. Ook is de prijs nagenoeg hetzelfde. Het aanbrengen gaat eenvoudig met een grote blokkwast of zelfs met een bezem. Er zijn ook mensen die Bruinoleum mengen met afgewerkte olie voor ze het aanbrengen. Bruinoleum is een prima middel om hout van schuren, palen, schuttingen en dergelijke te conserveren. Bovendien geeft het een mooie natuurlijke uitstraling.

Conclusie

Carbolineum is nu verboden. Het was een erg goed product voor bijvoorbeeld tuinpalen en je houten schuur, maar als je hecht aan je gezondheid kun je het maar beter niet gebruiken. Gelukkig is Bruinoleum een prima vervanger. Ben je op zoek naar het veilige maar wel effectieve Bruinoleum, kijk dan hier gewoon even .

20 gedachten over “Carbolineum: goed, maar slecht!”

 1. Kan bio carbolineum (=bruinoleum?) wel overschilderd worden? Zo ja, met welke verf?

  1. Beste Saar,

   Bruinoleum kan met Bruinoleum worden overgeschilderd. Bio Carbolineum is een term die door meerdere fabrikanten wordt gebruikt. Per merk/fabrikant kan het product verschillen. Het is afhankelijk van het merk of en waarmee de bio carbolineum kan worden overgeschilderd. Als je kunt aangeven om welke carbolineum het precies gaat, dan kan ik bekijken of het overschilderbaar is en waarmee.

   1. Hoi, ik heb biocarbonil gebruikt van Forever.
    Met wat kan ik dit overschilderen? Het bruine is mij te roos. Grts.

    1. Beste Brigitte,

     Biocarbonil kan worden overgeschilderd met bijvoorbeeld Bruinoleum of Systeembeits.

 2. Mijn dakconstructie, bestaande uit balken behandeld met carbolineum, geven zo’n typische geur af, vooral bij warm weer. Als ik ze overschilder met bruinolium verdwijnt die geur dan? Heeft bruinolium ook zo’n specifieke geur?
  Wat kan ik doen om die geur niet meer te hebben?

  1. Beste Wouter,

   Bruinoleum geeft geen geur af na droging. Echter zal het behandelen van de balken met Bruinoleum niet helpen tegen de geur van Carbolineum. De geur zal door de Bruinoleum trekken. Wellicht kan het behandelen met zwarte teer een oplossing bieden. Zwarte teer is geschikt voor op ondergronden die behandeld zijn met Carbolineum en geeft geen geur af.

 3. Is bruinoleum ook geschikt voor de onderbouw van een terras, en zo ja, hoe duurzaam is het?
  Eens het terras (de vlonderplanken) geplaatst is kan je nl. niet meer aan de onderbouw…

  1. Beste Dirk,

   Bruinoleum kan, maar zwarte teer is in dit geval beter. Zwarte Teer geeft een dikkere laag. Zolang er geen zonlicht (UV straling) bij de teer kan komen kan zal het niet afbreken. Het zal bij een onderbouw voor zeer lange tijd (20+ jaren) mee gaan.

 4. Is dit geschikt om een tuinhuisje, dat op tegels staat, mee te beschermen?

  1. Beste Jens,

   Ja dat kan prima. Echter als je een andere kleur wenst, dan is tuinbeits transparant zeer geschikt.

 5. Beste,
  Is Bruinoleum of bio carboleum veilig om de binnenkant van moestuinbakken mee te behandelen?
  Alvast bedankt!
  Jolien

  1. Beste Jolien,

   Bruinoleum is prima geschikt en veilig voor moestuinbakken.

 6. Wij willen balken met carboleum afschuren
  En opnieuw behandelen. Waar moeten wij op letten.
  Dank voor jullie reacties

  1. Beste Iris,

   Ik raad het wegschuren van carbolineum af, omdat dat erg gevaarlijk is. Carbolineum is kankerverwekkend. Een betere optie is het aanbrengen van Bruinoleum over de oude carbolineumlaag.

   1. Beste,

    Is na het overschilderen van carbolineum balken met de bruinoleum, de balk bruikbaar voor in de moestuin?
    Sluit dit de balk volledig af en kan de carbonileum niet meer naar buiten?
    Zijn er nog andere mogelijkheden om carbonileum balken te sealen met bepaalde vernissen ofzo?

    Alvast bedankt

    1. Beste Bart,

     Dat is niet aan te raden. De Carbolineum zal door de Bruinoleum naar buiten trekken. Voor in een moestuin is dit dus geen veilige oplossing. Ik adviseer de balken af te voeren en nieuwe balken aan te schaffen.

 7. Een vraag. Als je over met carbolineum geverfd hout witte alcyd buitenbeits strijkt wordt deze heel geel . Hoe kan dit

  1. Beste Leny,

   Dat komt omdat carbolineum de alkydverf aantast. Er trekken bepaalde stoffen van de carbolineum in de verf waardoor deze verkleurt. Carbolineum is daarom ook niet overschilderbaar met een alkydverf.

 8. Goed dat er een nieuw product op de markt is, die wel veilig is!

  1. Ja zeg! Zo goed dat er een nieuw product is dat wel veilig is! Zo goed zeg! Waaw!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2022 VerfBestelSite.nl