Maak je terras weer als nieuw met betonverf!

Ken je dat: de tegels in je tuin zijn helemaal verweerd. Ze zijn beschadigd,  groen uitgeslagen en ze lijken eigenlijk nergens meer op. Je hebt misschien zelfs al geïnformeerd wat een nieuw terras kost, maar voor dat geld ga je eigenlijk liever op vakantie. Toch hik je elke keer weer aan tegen die vieze lelijke tegels. Gelukkig is daar een betaalbare oplossing voor!

Stoeptegels, terrastegels of buitentegels

Veel mensen hebben een terras van stoeptegels, terrastegels of buitentegels. Daarmee bedoel ik eigenlijk dezelfde tegels; namelijk de traditionele betonnen trottoirtegels van 30 x 30 cm. Je kent ze vast wel. Heb jij andere tegels? Maakt niet uit. Lees ook dan vooral verder.  Dit artikel is ook van toepassing op klinkers, sierbestrating en grindtegels.

Je terras weer als nieuw met Betonverf!

Betonverf is een goedkope én goede oplossing om je terras weer als nieuw te laten lijken. Bovendien kun je je terras in de trendy kleur(en) schilderen die jij het mooist vindt. Betonverf is namelijk in meer dan 20.000 verschillende kleuren te mengen!

Minder mosvorming op je terras

Nog een groot voordeel is dat je tegels niet meer groen uitslaan. Je hebt veel minder last van mos en algvorming. Bovendien zullen je  tegels niet meer verweren. Daar komt nog eens bij dat je terras snel en eenvoudig te reinigen is met een hogedrukreiniger. Behandel je tegels dus met betonverf voor een altijd mooi terras!

Gebruik een oplosmiddelhoudende betonverf, geen watergedragen

Alhoewel de watergedragen verven steeds beter worden gaat mijn voorkeur toch uit naar een oplosmiddelhoudende betonverf. Een betonverf op terpentinebasis dus. De meeste watergedragen verven zijn nog steeds watergevoelig en minder slijtvast. Ruwol betonverf is een oplosmiddelhoudende (terpentine) betonverf op basis van urethaanalkyd. Het voordeel van een urethaan-alkyd ten opzichte van een gewone alkyd is dat deze slijtvaster, sneller drogend en meer watervast zijn. En dat wil je op je terras.

Een goede voorbereiding voor het beste resultaat

Voordat je betonverf gaat aanbrengen is het belangrijk dat de tegels goed schoon, droog en vetvrij zijn. Reinig de tegels zeer grondig met een hogedrukreiniger en Ruwol Surface cleaner. Wanneer de tegels schoon zijn laat je ze goed drogen. Vervolgens breng je de eerste laag betonverf aan die je ongeveer 15% hebt verdund met terpentine. Door het te verdunnen trekt de eerste laag goed de betontegels in. Dat bevordert de hechting en geeft een prima basis voor de volgende laag.

Zorg voor een duurzaam en slijtvast terras

De volgende twee lagen kun je in principe onverdund aanbrengen. Een uur of 16 na de eerste keer schilderen kun je de tweede laag aanbrengen en weer 16 uur later de derde laag. Let op: de eerste zeven dagen zal de verf nog gevoelig zijn voor slijtage. Wees in die periode dus wat voorzichtiger op het terras. Breng de betonverf aan met een roller. De randen kun je met een ronde kwast doen voor meer controle.

Hoeveel betonverf heb je nodig?

Betontegels hebben een sterke zuigende werking. Ze zuigen veel verf op omdat ze poreus zijn. Daardoor heb je voor de eerste laag meer verf nodig dan voor de volgende lagen. Op hoeveel verf moet je ongeveer rekenen? Hou bij de eerste laag rekening met een verbruik van ongeveer één liter per 5 m². De tweede laag zal een verbruik hebben van ongeveer 8 m² per liter en de derde laag 10 tot 12 m² per liter. Hou je je aan deze richtlijnen, dan is je terras weer als nieuw!

Download hier het complete stappenplan voor het aanbrengen van Ruwol betonverf op uw terras!

42 gedachten over “Maak je terras weer als nieuw met betonverf!”

  1. Beste Patricia,

   Ze raden eerst af om terrastegels te verven en daarna raden ze een verf aan voor tuintegels. Nogal tegenstrijdig is dat. Verder staat er dat de bovenste laag wordt afgesloten door het aanbrengen van verf. Op zich is dat waar, maar niet zolang er een vochtregulerende verf wordt gebruikt. Onze betonverf is vochtregulerend. Daarna hebben ze het over slijtage. Uiteraard is het belangrijk dat er een zeer slijtvaste verf wordt gebruikt. Onze verf is slijtvast.
   Dus om op jouw vraag terug te komen: Nee het klopt niet.

 1. Wij hebben rond het zwembad buiten een poreuze natuursteen liggen waarin allemaal zwarte alg aanslag op/in zit. Dit is heel lelijk en niet weg te krijgen. Ook niet met hoge druk of een of ander soort reinigingsmiddel. Zelfs een schoonmaakbedrijf er bij gehad. Zij zeggen omdat de alg dood is de middelen niet werken. Zouden ze nog leven dan wel, omdat levende alg de middeltjes opnemen en dan verdwijnen. Dit doet dode alg niet.
  Zou verven een oplossing zijn? Welke materialen moet ik.in welke volgorde gebruiken?

  1. Beste Marieke,

   Je kunt dit probleem oplossen door de natuursteen rond het zwembad te behandelen met Holdbar Vloercoating. Dit is een hoogwaardige, UV bestendige, chemisch resistente en zeer slijtvaste 2 componenten epoxy coating. Ik adviseer de natuursteen grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Dit is een industrieel reinigingsmiddel waarmee ook alg verwijderd kan worden. Dit adviseer Ruwol Surface cleaner maximaal in een verhouding van 1:10 te verdunnen met water.

   Volledige werkwijze:

   Eventueel zou nog een laag Holdbar Vloer Topcoating Antislip (Extra grof) aangebracht kunnen worden om uitglijden te voorkomen.

 2. Hoi

  Ik heb 2 terrassen op een appartement. Hogedrukreinigen zit daar niet in, maar ik kan wel effe schuren, geen probleem.
  Maar de tegels van m’n terras zijn wat speciaal, dat zijn nl. van die kleine mozaiektegeltjes. Spuuglelijk en verweerd, maar makkelijk overschilderbaar denk ik wel. Dus de gewone werkwijze?
  Maar wat als het nou gaat regenen tussen de droogtijden? Je kan wel het weerbericht in het oog houden maar drie lagen met 16u droogtijd tussenin, zit je toch al meteen aan 3 dagen. Wat als er een onverwachte bui tussenzit?
  Moet er geen grondlaag aangebracht worden?

  Tx
  K

  1. Beste kevin,

   Eerst dienen de tegels grondig te worden gereinigd met een goed reinigingsmiddel. vervolgens dient de juiste primer aangebracht te worden en dan kan een betonverf of coating worden aangebracht.

   De werkwijze voor het schilderen van mozaïektegels is als volgt:

   Ruwol 2K Epoxy primer heeft een chemische hechting op mozaïektegels en is daarom de beste primer voor deze toepassing. Holdbar vloercoating is een hoogwaardige, UV bestendige en zeer slijtvaste 2 componenten epoxy coating.

   1. Ok. Bedankt.
    Mag ik een offerte voor deze producten in juiste aantallen ?
    In de of-of mogelijkheid, uw advies gaat richting Holdbar Vloercoating ?
    Mijn terras aan de voorkant, laten we daarmee beginnen, is ongeveer 1,5 meter op 5. HEeft u misschien een foto nodig ter confirmatie ?
    Stuur maar op per e-mail.
    Tx

    1. Hallo Kevin,

     Voor 7,5 m² (1,5 x 5 meter) heb je het volgende nodig:

     • 1 liter Ruwol Surface cleaner
     • 1 Kg Ruwol 2K Epoxy primer
     • 2,5 liter Ruwol Betonverf of 4 x 1 Kg Holdbar Vloercoating

     Holdbar vloercoating zal langer mee gaan, maar Ruwol betonverf is kwalitatief ook prima.

     De prijzen kun je vinden via de volgende links:
     https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-surface-cleaner.html
     https://www.verfbestelsite.nl/ruwol-2k-epoxy-primer.html
     https://www.verfbestelsite.nl/holdbar-vloercoating.html

 3. Hallo, vorig jaar hebben we nieuwe tegels onder onze veranda gelegd. In de afgelopen maanden zijn deze uitgeslagen met witte plekken. Waarschijnlijk door optrekkend vocht. Kunnen we dit met betonverf oplossen?

  1. Beste Deborah,

   U kunt de tegels inderdaad schilderen met Ruwol Betonverf. Dat is een prima oplossing! Ik adviseer de tegels eerst grondig te reinigen, goed na te spoelen met schoon water en goed te laten drogen. Vervolgens kunt u Ruwol Betonverf aanbrengen.
   Het complete stappenplan vindt u via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Stappenplan-Ruwol-Betonverf-voor-het-terras.pdf

   1. Beste Rutger,

    Bedankt voor de snelle reactie! We gaan het bestellen. Hebben we geen ruwol surface cleaner nodig? Dit zie ik in meerdere reacties in dit blog staan. Onze tegels zijn echter niet echt vuil, het lijkt optrekkend vocht. We horen het graag, zodat we het kunnen bestellen.

    1. Indien de tegels “zuigend” zijn dan is er geen primer nodig. Zijn de tegels niet zuigend, dan adviseer ik eerst Ruwol 2K Epoxy Primer aan te brengen.

 4. Overal staat dat je de tegels goed moet schoonmaken. Maar dat is nu juist het probleem en waarom wij deze willen verven. Onze stenen zijn zo vies en verweerd dat ze niet meer goed schoon gemaakt kunnen worden. Een hogedrukreiniger hebben we en keer geprobeerd maar aangezien het pad achter onze tuin is opgehoogd, krijgen wij het water niet uit onze tuin. En daarbij word er ook aangegeven dat het gebruik van een hogedrukreiniger nooit bevordelijk is voor het behoud van je tegels.

  1. Beste Karin,

   Wij adviseren de tegels te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Dit is zeer krachtige industriële reiniger waarmee ook uw tegels schoon te krijgen zijn. Een goede reiniging is noodzakelijk voor een goede hechting van de verf. Het is wel belangrijk dat het water goed weg kan lopen. Is dat niet het geval dan zullen de tegels, ook na het schilderen, snel vervuild worden na een regenbui. U kunt dus het beste eerst zorgen voor een goede waterafvoer, vervolgens de tegels grondig reinigen en daarna de betonverf aanbrengen.

  2. Hoi
   Je kan ook wat tegels strategisch weg halen als je dan je tuin tegels gaat reinigen kun je met een trekker het vocht naar de open plekken trekken. Mischien met een grond boor een gat maken zodat de bodem het sneller kan verwerken.

 5. goede avond ik heb grind tuin tegels 35 m2 meter ik wil graag ze om draaien en dan schoon spuiten en dan verven wat raad u aan kan dat ,en wat voor verv kan ik kopen ,ik hoor het wel van u mvg paula

  1. Beste Paula,

   Ruwol betonverf is prima geschikt voor deze toepassing. Ik adviseer de tegels eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner.

   Werkwijze:

   • De tegels grondig reinigen met Ruwol Surface cleaner (1:10 verdund met water), goed naspoelen met schoon water en goed laten drogen.
   • 1 laag Ruwol betonverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur wederom 1 laag Ruwol betonverf aanbrengen
   • Na minimaal 12 uur wederom 1 laag Ruwol betonverf aanbrengen
 6. Goedemorgen
  Wij hebben een stuk terras ( 3,50×3,00) met lichte gecoaten tegels . Omdat het onder dr bomen licht word het heel snel groen en als het geregend heeft ook heel glad. Nu zou ik die graag grijs verven. Kan dat, en kun je het daarna nog wel schoonspringen met de hoge druk reiniger of spuit je dan alle verf er weer af. En omdat je buiten schilder is dan de kans dat er rommeltje opwaaien niet erg groot

  1. Beste Nel,

   Bedankt voor je reactie. Jouw tegels kunnen prima geschilderd worden met Ruwol betonverf. Ik adviseer de tegels eerst grondig te reinigen en te behandelen met Ruwol 2K Epoxy primer voor een optimale hechting.

   Werkwijze:

 7. Hoi
  Ik heb een border van strakke antraciet stappel blok stenen zijn wat verkleurd en dof geworden!
  Zou ze graag zwart willen.
  Is dat migelijk en zo ja wat miet ik gebruiken of moeten ze nog voorbehandelen?
  Hoor het graag
  Mvg Ariana

  1. Beste Ariana,

   Het zwart schilderen van de blokken kan met Ruwol Betonverf. Ik adviseer de blokken eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens te behandelen met Ruwol 2K Epoxy primer.

   De volledige werkwijze is als volgt:

   • De blokken grondig reinigen met Ruwol Surface cleaner, goed naspoelen met schoon water en goed laten drogen
   • 1 laag Ruwol 2K Epoxy Primer aanbrengen (de temperatuur moet tijdens en de dagen na verwerking minimaal 10 graden zijn en de maximale luchtvochtigheid 85%)
   • Na 12 tot 48 uur 1 laag Ruwol betonverf aanbrengen
   • Na 12 tot 48 uur wederom 1 laag Ruwol betonverf aanbrengen

   De kleur RAL 9005 is zwart.

 8. Beste, voor ons terras van betonklinkers ben ik op zoek naar een meer transparante antraciete steenbeits. Dus eerder beits dan dekkende betonverf. Zo blijft het resultaat wat natuurlijker. Hebben jullie dit ook? We hebben een terras van roodachtige betontegels en grijsachtige betontegels. Ik wil dit allemaal wat meer in 1 lijn brengen door er een grijze beits over aan te brengen zonder dat het één grijze massa wordt … Dankjewel alvast.

  1. Beste Claudia,

   De kleur van het eindresultaat is bij transparante beitsen mede afhankelijk van de kleur van de ondergrond. Jij hebt roodachtige en grijsachtige betontegels. Het verschil in kleur na het aanbrengen van een transparante beits of verf blijft dus zichtbaar. Ook hebben wij niet echt een geschikt product voor deze toepassing. Een dekkende betonverf hebben wij uiteraard wel.

 9. Wij hebben gecoate betontegels. Cremekleur.
  Zo gezegd makkelijk schoon te maken. Er staat een grote perenboom bij het terras en de vlekken gaan er niet van af. Alles geprobeerd en uiteindelijk met de hogedrukreiniger aan de gang. Maar ook daar krijgen we het terras niet schoon. Kunnen we deze gecoate betontegels ook met betonverf schilderen?

  1. Beste Mariianne,

   Bedankt voor je reactie. Ik ga er even van uit dat de vlekken worden veroorzaakt door de peren die uit de perenboom zijn gevallen. Peren die op de tegels vallen en vervolgens gaan verteren/verrotten worden erg zuur tijdens dat proces. Dit zuur tast de betontegels aan waardoor er vlekken ontstaan die niet meer weg zijn te krijgen. Een betonverf is daar ook niet tegen bestand. In dit geval adviseer ik Holdbar Vloercoating (=dekkend) of Holdbar Vloer Topcoating Extra (=transparant) aan te brengen. De eerst genoemde coating is een dekkende coating. Deze coating wordt dus in een kleur geleverd. De tweede coating is een transparante/blanke coating. Hierbij blijft de huidige kleur en uitstraling van de tegels dus behouden. Het nadeel hiervan is is dat de eventuele vlekken ook zichtbaar blijven. Is dat niet gewenst, dan kun je dus de dekkende coating Holdbar Vloercoating aanbrengen.
   Beide coatings zijn zeer slijtvast, UV bestendig en chemisch resistent (zuurbestendig). Dit laatste is noodzakelijk om bestand te zijn tegen de peren. Via de volgende links vind je de resistentielijsten: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Resistentielijst%20Holdbar%20Vloercoating.pdf en https://www.verfbestelsite.nl/holdbar-vloer-topcoating-extra.html

   Werkwijze Holdbar Vloercoating:

   • De ondergrond zeer grondig reinigen met Ruwol Surface cleaner
   • 1 laag Holdbar Vloerprimer aanbrengen
   • Na 4 tot 48 uur 1 laag Holdbar Vloercoating aanbrengen
   • Na 4 tot 48 uur wederom 1 laag Holdbar Vloercoating aanbrengen

   Werkwijze Holdbar Vloer Topcoating extra

   • De ondergrond zeer grondig reinigen met Ruwol Surface cleaner
   • 1 laag Holdbar Vloerprimer aanbrengen
   • 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Extra aanbrengen
   • Na 4 tot 48 uur wederom 1 laag Holdbar Vloer Topcoating Extra aanbrengen

   Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag!

 10. Hallo, onder onze overkapping zitten er vlekken op de tegels die er niet weer af willen. Is de verf hier geschikt voor en trekken vlekken dan niet meer in de tegels? Doordat er geen regenwater op de tegels komt blijven de vlekken onder de overkapping.

  Ik hoor graag wat jullie zouden adviseren

  1. Beste Alma,

   Hiervoor is Ruwol Betonverf prima geschikt. Ik adviseer de tegels eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Daarna kunt u 2 of 3 lagen (afhankelijk van hoe ruw de tegels zijn) Ruwol Betonverf aanbrengen. Het complete stappenplan vindt u via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Stappenplan-Ruwol-Betonverf-voor-het-terras.pdf

 11. Leny v an de zande

  Kan dat ook op chinees hardsteen

  1. Beste Leny,

   Ruwol Betonverf kan ook op chinees hardsteen worden aangebracht. Ik adviseer de ondergrond eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens Ruwol 2K Epoxy Primer aan te brengen. Na 8 tot 48 uur kunt u Ruwol Betonverf aanbrengen.

 12. kan deze verf ook dienen om poreuze betonnen randtegels van een buitenzwembad een opknapbeurt te geven ?

  1. Beste Jo,

   Bedankt voor uw reactie.
   Voor zwembaden is een ander type coating nodig, namelijk Holdbar Zwembadcoating. Deze coating is speciaal ontwikkeld voor zwembaden en is slijtvast, watervast, 100% UV bestendig en bestand tegen chloor en andere chemicaliën.
   Het is belangrijk dat de ondergrond eerst grondig wordt gereinigd met Ruwol Surface cleaner. Bekijk de handleiding voor de werkwijze.

   Succes!
   Team VerfBestelSIte.nl

 13. Hoe lang blijft het verf zitten? Moet je het elk jaar opnieuw verven? Ik heb van die kleine ”standaard” tuintegels, misschien klinkers (maar ik heb geen idee wat voor tegels het zijn) Ik loop zelf niet zo vaak op de tegels, zou het dan lang houdbaar zijn?

  1. Beste Lily,

   Een beetje afhankelijk van de omstandigheden blijft Ruwol betonverf 5 tot 8 jaar zitten. Daarna kan het weer worden overgeschilderd. Een stappenplan voor het aanbrengen vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Stappenplan-Ruwol-Betonverf.pdf

 14. Ik zou zo graag voorbeeldfoto’s zien van terrassen behandeld met betonverf en dan m.n. met gebruik van mallen/sjablonen.

   1. ik wil ook foto’s zien.Het staat niets op jullie fb

 15. Je kunt je terras op een vrij eenvoudige manier weer lekker opknappen.

 16. Mijn terras is aan vervanging toe. Nu kan ik mijn terras weer mooi maken.

 17. Echt een super blog, hartstikke bedankt!

 18. Goede tips, daar zal de tuin van opknappen! Beton vind ik in de tuin erg robuust staan! Ton – DBN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2020 VerfBestelSite.nl