Maak je terras weer als nieuw met betonverf!

Ken je dat: de tegels in je tuin zijn helemaal verweerd. Ze zijn beschadigd,  groen uitgeslagen en ze lijken eigenlijk nergens meer op. Je hebt misschien zelfs al geïnformeerd wat een nieuw terras kost, maar voor dat geld ga je eigenlijk liever op vakantie. Toch hik je elke keer weer aan tegen die vieze lelijke tegels. Gelukkig is daar een betaalbare oplossing voor!

Stoeptegels, terrastegels of buitentegels

Veel mensen hebben een terras van stoeptegels, terrastegels of buitentegels. Daarmee bedoel ik eigenlijk dezelfde tegels; namelijk de traditionele betonnen trottoirtegels van 30 x 30 cm. Je kent ze vast wel. Heb jij andere tegels? Maakt niet uit. Lees ook dan vooral verder.  Dit artikel is ook van toepassing op klinkers, sierbestrating en grindtegels.

Je terras weer als nieuw met Betonverf!

Betonverf is een goedkope én goede oplossing om je terras weer als nieuw te laten lijken. Bovendien kun je je terras in de trendy kleur(en) schilderen die jij het mooist vindt. Betonverf is namelijk in meer dan 20.000 verschillende kleuren te mengen!

Minder mosvorming op je terras

Nog een groot voordeel is dat je tegels niet meer groen uitslaan. Je hebt veel minder last van mos en algvorming. Bovendien zullen je  tegels niet meer verweren. Daar komt nog eens bij dat je terras snel en eenvoudig te reinigen is met een hogedrukreiniger. Behandel je tegels dus met betonverf voor een altijd mooi terras!

Gebruik een oplosmiddelhoudende betonverf, geen watergedragen

Alhoewel de watergedragen verven steeds beter worden gaat mijn voorkeur toch uit naar een oplosmiddelhoudende betonverf. Een betonverf op terpentinebasis dus. De meeste watergedragen verven zijn nog steeds watergevoelig en minder slijtvast. Ruwol betonverf is een oplosmiddelhoudende (terpentine) betonverf op basis van urethaanalkyd. Het voordeel van een urethaan-alkyd ten opzichte van een gewone alkyd is dat deze slijtvaster, sneller drogend en meer watervast zijn. En dat wil je op je terras.

Een goede voorbereiding voor het beste resultaat

Voordat je betonverf gaat aanbrengen is het belangrijk dat de tegels goed schoon, droog en vetvrij zijn. Reinig de tegels zeer grondig met een hogedrukreiniger en Ruwol Surface cleaner. Wanneer de tegels schoon zijn laat je ze goed drogen. Vervolgens breng je de eerste laag betonverf aan die je ongeveer 15% hebt verdund met terpentine. Door het te verdunnen trekt de eerste laag goed de betontegels in. Dat bevordert de hechting en geeft een prima basis voor de volgende laag.

Zorg voor een duurzaam en slijtvast terras

De volgende twee lagen kun je in principe onverdund aanbrengen. Een uur of 16 na de eerste keer schilderen kun je de tweede laag aanbrengen en weer 16 uur later de derde laag. Let op: de eerste zeven dagen zal de verf nog gevoelig zijn voor slijtage. Wees in die periode dus wat voorzichtiger op het terras. Breng de betonverf aan met een roller. De randen kun je met een ronde kwast doen voor meer controle.

Hoeveel betonverf heb je nodig?

Betontegels hebben een sterke zuigende werking. Ze zuigen veel verf op omdat ze poreus zijn. Daardoor heb je voor de eerste laag meer verf nodig dan voor de volgende lagen. Op hoeveel verf moet je ongeveer rekenen? Hou bij de eerste laag rekening met een verbruik van ongeveer één liter per 5 m². De tweede laag zal een verbruik hebben van ongeveer 8 m² per liter en de derde laag 10 tot 12 m² per liter. Hou je je aan deze richtlijnen, dan is je terras weer als nieuw!

Download hier het complete stappenplan voor het aanbrengen van Ruwol betonverf op uw terras!

17 gedachten over “Maak je terras weer als nieuw met betonverf!”

 1. Hallo, onder onze overkapping zitten er vlekken op de tegels die er niet weer af willen. Is de verf hier geschikt voor en trekken vlekken dan niet meer in de tegels? Doordat er geen regenwater op de tegels komt blijven de vlekken onder de overkapping.

  Ik hoor graag wat jullie zouden adviseren

  1. Beste Alma,

   Hiervoor is Ruwol Betonverf prima geschikt. Ik adviseer de tegels eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner. Daarna kunt u 2 of 3 lagen (afhankelijk van hoe ruw de tegels zijn) Ruwol Betonverf aanbrengen. Het complete stappenplan vindt u via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Stappenplan-Ruwol-Betonverf-voor-het-terras.pdf

 2. Leny v an de zande

  Kan dat ook op chinees hardsteen

  1. Beste Leny,

   Ruwol Betonverf kan ook op chinees hardsteen worden aangebracht. Ik adviseer de ondergrond eerst grondig te reinigen met Ruwol Surface cleaner en vervolgens Ruwol 2K Epoxy Primer aan te brengen. Na 8 tot 48 uur kunt u Ruwol Betonverf aanbrengen.

 3. kan deze verf ook dienen om poreuze betonnen randtegels van een buitenzwembad een opknapbeurt te geven ?

  1. Beste Jo,

   Bedankt voor uw reactie.
   Voor zwembaden is een ander type coating nodig, namelijk Holdbar Zwembadcoating. Deze coating is speciaal ontwikkeld voor zwembaden en is slijtvast, watervast, 100% UV bestendig en bestand tegen chloor en andere chemicaliën.
   Het is belangrijk dat de ondergrond eerst grondig wordt gereinigd met Ruwol Surface cleaner. Bekijk de handleiding voor de werkwijze.

   Succes!
   Team VerfBestelSIte.nl

 4. Hoe lang blijft het verf zitten? Moet je het elk jaar opnieuw verven? Ik heb van die kleine ”standaard” tuintegels, misschien klinkers (maar ik heb geen idee wat voor tegels het zijn) Ik loop zelf niet zo vaak op de tegels, zou het dan lang houdbaar zijn?

  1. Beste Lily,

   Een beetje afhankelijk van de omstandigheden blijft Ruwol betonverf 5 tot 8 jaar zitten. Daarna kan het weer worden overgeschilderd. Een stappenplan voor het aanbrengen vind je via de volgende link: https://www.verfbestelsite.nl/downloads/Stappenplan-Ruwol-Betonverf.pdf

 5. Ik zou zo graag voorbeeldfoto’s zien van terrassen behandeld met betonverf en dan m.n. met gebruik van mallen/sjablonen.

   1. ik wil ook foto’s zien.Het staat niets op jullie fb

 6. Je kunt je terras op een vrij eenvoudige manier weer lekker opknappen.

 7. Mijn terras is aan vervanging toe. Nu kan ik mijn terras weer mooi maken.

 8. Echt een super blog, hartstikke bedankt!

 9. Goede tips, daar zal de tuin van opknappen! Beton vind ik in de tuin erg robuust staan! Ton – DBN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2019 VerfBestelSite.nl