Hoe schilder je gepotdekseld hout?

Prachtig woord: gepotdekseld hout. De kans bestaat dat je niet eens weet wat het is. Dat is ook best logisch, want het is een authentieke naam voor een al even authentieke vorm van timmermanskunst. Wel een hele praktische, trouwens. Bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuizen, schuren en houten delen aan huizen zijn vaak gepotdekseld. Potdekselen betekent dat planken dakpansgewijs over elkaar heen zijn bevestigd. Daardoor loopt het regenwater gewoon van de planken af. Het is niet alleen praktisch; het geeft een authentieke, landelijke uitstraling.

Een robuuste uitstraling

Voorbeelden van houtsoorten voor gepotdekselde schuren en schuttingen zijn Douglas (Oregon pine), Red Cedar, Lariks, vurenhout, etc. Ik vind persoonlijk de met ruwe planken gepotdekselde schuren en schuttingen het mooist als ze diepzwart worden geschilderd. Je krijgt dan echt zo’n robuuste, landelijke uitstraling. Om dat te bereiken kun je het best Houtteer gebruiken in een matte of glanzende versie. Ook kun je Houtteer in de kleur antraciet krijgen. De nieuwe naam voor Houtteer is overigens Houtcoat Teerlook.

Optimale bescherming

Houtteer ziet er niet alleen stoer en robuust uit. Het geeft ook nog eens de beste bescherming tegen weersinvloeden. Het is wel belangrijk dat je de planken aan beide kanten goed schildert. Anders gaan de planken namelijk kromtrekken, en dat wil je uiteraard niet. Aan de binnenkant kun je volstaan met één laag en aan de buitenkant met twee tot drie lagen.

Voorbehandeling is niet nodig

Houtteer heeft in het gebruik trouwens nog een mooi voordeel. Schuren of een voorbehandeling is niet nodig. Je kunt dus direct beginnen met schilderen. Ook bij een volgende laag hoef je niet te schuren. Dus pak een grote, brede kwast (bijvoorbeeld een blokkwast) en schilderen maar.

Ook andere kleuren mogelijk

Ga je toch liever voor een andere kleur dan zwart of antraciet (smaken verschillen natuurlijk), dan is Systeemverf een prima keuze. Deze verf kunnen wij in meer dan 20.000 kleuren voor je mengen op onze mengmachine. En ook die kun je direct, zonder grondverf, aanbrengen!

8 gedachten over “Hoe schilder je gepotdekseld hout?”

 1. Ik wil de houten wand van een schuur schilderen die ooit is bewerkt met een teerhoudend product, mogelijk koolteer, en daarna met groene lak. De lak barst open en bladdert deels af. Het ziet er niet uit, maar het blijkt erg moeilijk te verwijderen. Er lijkt geen groen product te bestaan dat over teer geschilderd kan worden. De eigenaar kan daarom leven met een zwarte kleur. Maar welk product dekt zowel teer als lak af? Liefst zonder schuren of andere behandeling ivm de giftigheid van de teer. Is houtteer een optie?

  1. Beste Gerben,

   Eigenlijk is er geen geschikt product voor op teer. Een bitumenverf kan op teer worden aangebracht, maar deze zijn niet UV bestendig. Teer is schadelijk voor de gezondheid, daarom kan de houten wand het beste volledig vervangen worden.

 2. Bestaande bouw zul je in veel gevallen niet aan beide zijdes kúnnen schilderen => je schrijft hierboven over de behandeling met Houtteer dat het belangrijk is om de planken aan beide zijdes te schilderen, anders trekt het hout krom => Houtteer valt af als mogelijkheid voor schilderen van bestaande bouw.
  Overigens kun je bij bestaande gepotdekselde bouw nooit de gehele oppervlakte van het hout bereiken. Ook om die reden Houtteer niet geschikt ?

  1. Beste,

   Het aan beide zijden behandelen geldt voor elke soort verf en houttype. Wanneer dit niet gebeurd dan zal de bij de onbehandelde kant van het hout het vochtpercentage af gaan wijken van de behandelde kant. Hierdoor kan het hout kromtrekken. Bij bestaande bouw is, als het goed is gebeurd, de onbereikbare kant (de achterkant) ook behandeld met een verf. Dit om onder andere kromtrekken te voorkomen. Het heeft dus niks met houtteer te maken of het geschikt is of niet maar met de behandeling (tijdens de bouw) in het algemeen. Dus wanneer houtteer niet geschikt is, dan is geen enkele verf geschikt.

 3. In jullie stuk hierboven staat dat het aan beide kanten geschilderd moet worden.

  1. Dat geldt alleen voor bepaalde houtsoorten en gepotdekseld hout. Zou u een foto willen mailen naar advies @ verfbestelsite.nl? Dan kunnen wij u een goed advies geven.

   Alvast hartelijk dank!

 4. Ik wil mijn overkapping alleen aan de buitenkant zwart schilderen. Lees net dat houtteer dan niet geschikt is. Maar wat dan wel? De overkapping is gemaakt van geimpregneerd hout. En ik wil het liefst natuurlijk niet ieder jaar moeten overschilderen.

  1. Beste,

   Houtteer is prima geschikt voor het schilderen van een overkapping van geïmpregneerd hout. Waar heeft u gelezen dat het niet geschikt zou zijn?

   Groeten,
   team VerfBestelSite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2006-2022 VerfBestelSite.nl